Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

“Актуално състояние на фирма" или кой кого обслужва



Ключови думи:
01 Март 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Господа от Бургаския съд, вижте и отчайващата мръсотия около собствената ви сграда*

Поводът за тези редове ми даде поредната загуба на време при издаването на прословутото удостоверение за Актуално състояние . Няма човек от бизнеса, особено малките и средни фирми, /които са мнозинството от "клиентите" за този документ/, да не е загубил часове и даже дни за неговото придобиване. И то минимум два пъти в годината, без да може никоя от институциите, изискващи го от фирмите, да отговори на въпроса: защо "актуалното състояние" трябва да е издадено от преди минимум 6 месеца? Защото няма нормативен документ, който да определя такъв срок. Но затова пък има две институции, които имат правото да го издават - Окръжен съд и частната варненска фирма "Информационно обслужване" АД. Съдът ви го издава срещу 5 лева, фирмата срещу 15 и то веднага, на няколко крачки от стаята на съдебната "Регистратура" в същата сграда. Само че в случая не винаги по-скъпият и по-лесно получен документ върши добра работа - то е без подпис на съдия и не се приема от всички институции. Има някакъв зловещ формализъм в това наглед “право" на бизнеса да може да избира!

Защото и в двата случая това е свързано със загуба на време, много ценно работно време и с не дотам обосновани финансови разходи. Най-големият парадокс е, че в старата сграда на Бургаския съд таксата се внасяше на място, а сега хората са принудени да обикалят банките, за да я платят и отново да се връщат в съда, след това пак да ходят за получаване на самото удостоверение. Маневрите са свързани с преминаването на два или три пъти през електронната проверка на входа на съда.

Ако ли пък платите чрез системата за електронно банкиране от офиса, пак се налага да занесете документа за внесената такса, след това пак да ходите за удостоверението и т.н.

Възникват поредица от въпроси,     най-важният -     до кога     ще се усложнява живота на предприемачите като им се губи времето?                 Вместо към "едно гише" вървим към роенето на две,три и т.н.

Уважавам правото на съдебните институции за техните приятни и спокойни условия на труд и се радвам, че са в сградата на бившия БСУ. Какво им пречи обаче на всички тях да предоставят офиси на обслужващите ги банки, за да се внасят таксите на място? При това става дума за близо 80 вида такси! При минимум 50 000 фирми в областта и още поне двойно толкова обслужвани граждани, числата стават шест-седем цифрени! Ами стойността на хилядите пропилени часове на бизнеса? Видно е, че това си е цяла фабрика за пари!

Да ме извинят юристите, но именно хора от тяхната гилдия

са въвели такси за щяло и не щяло, сякаш малко са данъците на "преходното" ни време. Защо, например, "актуалното" да не се презаверява при нужда за по един лев? Явно всичко е направено повече за пари, отколкото за нуждите на бизнеса. Тогава не е ли логичен въпросът

Кой кого обслужва - институциите бизнеса или бизнеса институциите?

Тъй като за размера на таксите ще се намерят хиляди обяснения, редно е да припомним на експерти и политици, въвели цялата тази система за административно-правно обслужване у нас, че има една "екшън"-програма на ЕК в Брюксел за намаляване на административните регулации и бюрокрацията пред бизнеса. Според тази програма до 2012 г. с 25% следва да се намали загубата на време за бизнеса, който "повече трябва да отделя време за производство и иновации", вместо да попълва формуляри, събира документи и т.н. Сметнато е, че с тези мерки ръстът на икономиката в общността би се равнявал на около 150 млрд. евро за тези 5 години. Какъв ще бъде българският принос - като се даде по-добра възможност на парите да правят пари или като се разтакават хората и то за… внасяне на такси в бюджета!    

Отправям няколко предложения към министерството на правосъдието     и Висшия съдебен съвет за преразглеждане на Тарифа 1 за таксите, събирани в системата на съдилищата и другите органи, както и за облекчаване и дори преразглеждане на одисеята с искането, издаването и значимостта на удостоверението "Актуално състояние". Към браншовите организации: да лобират всичко това да се случи!

Окръжният съд в Бургас максимално да облекчи тази процедура!

Има много прости и ефикасни решения за това, освен казаното. Накратко -     обслужване на едно гише, максимално близо до хората, а не те максимално да влизат на вътре в съдебната палата. Повече да респектира бързината на обслужване, а не толкова     постоянното изпразване на джобове и чанти при всяко влизане в съда за елементарна правна услуга. Без да подценявам този пропускателен режим, едва ли е невъзможно бизнесът да бъде обслужван "до този пункт", а не обезателно "зад него", както е сега.

Друг е въпросът как изглежда сградата на Бургаския апелативен, окръжен и районен съд -     наоколо е отчайващо мръсно и дори запустяло, подобно на забравения надпис "Бургаски свободен университет", гледката отвън навява мрачни мисли и чувства.

Остава ни да се надяваме, че институциите у нас няма да чакат готови решения от ЕС, а приоритетно ще се стремят да бъдат съавтори     на едни по-добри и смислени решения в интерес на бизнеса и гражданите.

И     не     ще изразяват недоволство, когато те им ги подсказват!

От Киро Проданов

*заглавието е на редакцията, авторът е бизнесмен, собственик на фирма “Кипро"    


Прочетено: 2210 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Египет Роза Журналистка Етнографски Музей БУРГАС КАРФУР КАМЕРА Поглед от дрон Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ Ловец, авджия Небе Поглед към Бургас през залива
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development