Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Община Царево отказва да премахне незаконния хотел край Варвара



Ключови думи:
08 Март 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор



Общинският съвет в Царево е гласувал землището край Варвара, където се строи незаконния комплекс “Златна перла”, да бъде включено в задание за изработване на нов Общ устройствен план като бъдеща “вилна зона”.

В момента се изработва проект на плана и в него имотите в местността са отредени за застрояване, уточниха от общинската администрация. Местността е предложена на министерство на околната среда и водите при обсъждане на проект “План за управление на Природен парк “Странджа” за зона за туризъм и вилно застрояване и изключване от парка.

От общината се позовават на това, че Природен парк “Странджа” няма определени по законов ред граници. Със заповедта за създаването му не се фиксират границите на парка, а само се определя общия размер на включените имоти. Липсва конкретизация по местности и конкретни имоти. Това е следвало да се извърши с последващ акт на министъра на околната среда и водите. При това положение всяко определяне на границите по друг ред е незаконосъобразно, смятат общинарите.

Според тях така формално погледнато паркът е с неизяснени граници и няма точен критерий /законов или чисто научен/ дали имотите на “Златна перла” попадат в защитена територия.

В общината постъпвали множество искания от собственици на имоти за промяна на предназначението на земеделската земя и преотреждането й за застрояване. На основание Закона за защитените територии всички те се изпращат в Министерство на околната среда и водите /МОСВ/ за съгласуване. Планът за “Ваканционно селище “Златна перла” е одобрен след като инвеститорът фирма “КРАШ 2000” е представил такова съгласувателно писмо, подписано от заместник-министър Дардов.

“До настоящия момент, въпреки множеството коментари, в Община Царево не е постъпвал официално акт на МОСВ по отмяна на предходното съгласувателно писмо на заместник-министър Дардов”, каза юристът на общината Евгений Мосинов.

Според него няма нормативно основание за премахването на обекта “Златна перла”, тъй като до момента компетентните по издаването на такава заповед - ДНСК- София и кмета на Царево не са го направили. Заповедта на РИОСВ е за временно спиране до изработване и одобряване на ОВОС. Началникът на РДНСК е издал заповеди за отмяна на одобрени вече книжа, което се обжалва от инвеститора пред съда. Той обаче не е отменял разрешенията за строеж на електропровод и водопровод, които вече са изградени.

Юристът мотивира невъзможността да се събори вече изграденото още с това, че на стоежа са ангажирани около 100 местни жители по трудов договор, които след ликвидирането на обекта щели да останат без работа, а Варвара е едно от най-бедните села по крайбрежието.

Петчленен състав на Върховния административен съд реши миналата година, че строежът по проект на фирма “Краш 2000” е незаконен, но юриситте продължават да търсят вратички за неговото узаконяване.

Фирма «КРАШ 2000» започна стротелството на вилното селище “Златна Перла” в началото на миналата година върху защитена територия. Първи за нарушението сигнализираха от Парк “Странджа”. «В случая има съмнения за корупционна схема», категорична е прокурорката от ВКП Малена Филипова.

Дознание е образувано срещу длъжностните лица, които са променили статута на земята и са разрешили да се строи на територията на природен парк “Странджа». Обект на разследването са и тези, които не са премахнали незаконния строеж. Данните за нарушенията се съдържат в два доклада - на екологичното и строителното министерства.

Oт Румяна Емануилиду


Прочетено: 2242 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Аз в Лондон Лутън Финансова помощ за бедните Мебелна Фабрика ДИЕЗ Бургас, ФЛОРА 2008 ПЕПИ Декабрь 2017 года до паркинга на мебели,кухни,вградени гардероби,спални,легла,секции,антрета,детски стаи,мебели за хола,офис мебел по поръчка Бургас, Богориди КАРФУР Александропулис, юни.2007 Коледен базар в Париж от Бутик
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development