Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Жителите на „Славейков” на бунт срещу „Кроношпан”



Ключови думи:
08 Март 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор



Бургазлии събитат подписка срещу системното замърсяване на въздуха от дървопреработвателното предприятие „Кроношпан България".

Най-много са недоволните от съседния квартал „Славейков". Там те системно са обект на замърсен с прах и сажди дим. „Много често кварталът е покрит от бял и миризлив облак, който в зависимост от посоката и силата на вятъра, плъзва към града. Не е възможно хората да проветряват жилищата си и да запазят чисто прането си - то пожълтява и е обсипано със сажди и жълтеникав прах. След дъжд автомобилите и дърветата също са посипани със жълтеникав прах." Това се казва в жалбата до министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров, отдел „Екология и контрол на околната среда" към Община Бургас и     РИОСВ-Бургас.

Бургазлии изразяват съмнения и относно контролните действия на РИОСВ-Бургас. Те смятат, че дори и да са налагани глоби на предприятието, то те са нищожни и не отговарят на реалните му нарушения. От СДС-Бургас заявиха, че ще изпратят жалбата на бургазлии в Министерство на околната среда и водите. При съмнения, че общинските или държавни екоинспектори прикриват истината за реалното замърсяване на въздуха от „Кроношпан", СДС ще сезира и прокуратурата.

От РИОСВ отговориха, че от юни 2004 година "Кроношпан - България" плаща месечно по 2000 лена на инспекцията като санкция за миризми. Освен нея има наложени още шест текущи месечни санкции на предприятието за замърсяване на атмосферния въздух. Общият им размер надхвърля 5 000 лева.

Според експертите, причината за миризмата на дървесина във въздуха се дължи на отделянето на терпеновите въглеводороди при изсушаване на боровата дървесина, което е силно осезаемо при неблагоприятни метеорологични условия - висока влажност на въздуха, югозападен вятър или температурна инверсия. Дадено е предписание при подобни климатични условия да бъдат намалявани     мощностите на работа на сушилните.

От Румяна Емануилиду


Прочетено: 1725 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургас и Леонардо Конкурс прическа Бургас 2009 Земя на хоризонта Преминаването забранено! Ученички ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК Машините на Леонардо Старият Бургас Полет Конкурс прическа Бургас 2009
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development