Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Проект „Кюшето”



Ключови думи:
08 Март 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор



Изменението на Общия устройствен план (ОУП на община Бургас)     за местност "Кюшето"     кв. "Сарафово", гр. Бургас - ІІ- ри етап се извършва след решение на Общински съвет Бургас № 1221/17.10.05 г. за обществена поръчка.Основните мотиви на общината са свързани с нейното разположение и непосредствения контакт с морския бряг. Това позволява доразвиване на зелената система, да се подобри връзката с кв. Сарафово и планиране на зони за дейности, които са от съществено значение за град от ранга на Бургас, с което да се увеличи неговата привлекателност и социална активност.

Допълнителен мотив е стремежът за реализиране на инвестиционните инициативи на собствениците на земи по начин, който ще съхрани екологичното равновесие в съседните чувствителни зони с богато биологично разнообразие и специфичен статут на природозащита въз основа на единна цялостна концепция.

Това не влиза в противоречие с Териториалноустройствения план /ТУП/ на общината, на колектив с ръководител ст.н.с. д-р Атанас Атанасов,     като част от инициативата на МРРБ и Световна банка за интегрирано управление на българското черноморско крайбрежие от средата     на 1990-те.    

С настоящия проект се изисква устройство на територията на площ от 1500 дка. Тя съответства на площта заключена между главния път Бургас - Варна на север, границата на зона за геозащита от изток, минаваща по ръба на масива от земеделски имоти, и железопътната линия Бургас - Поморие от запад, която се явява и граница на Орнитологично важно място (ОВМ). Площта в тези граници е 1447 дка.

Предложението за изменение на общия устройствен план е разработено в по-голям обхват от предвидения в заданието и по искане на възложителя обхваща части от акваторията за изграждане на яхтено пристанище на север, на границата с кв. Сарафово, територията между железопътната линия до южната част на Атанасовско езеро на запад и част от комплекса на Бургаски солници АД, предвиден за развитие като рекреационна и експозиционна зона. В този си обхват проектът за изменение на Общия устройствен план     (ТУП) включва обща площ от 2599 дка.

Проектът за изменение на ОУП се придружава от Екологична оценка на колектив от независими лицензирани експерти, включени в регистъра на МОСВ към фирма „ВАНГ Еко Консулт Инженеринг", която е част от плана и се изготвя в съответствие с предписанията на компетентния орган РИОСВ-Бургас. Тази оценка, заедно с проекта за изменение на ОУП, са обект на обществено обсъждане, проведено на 23 февруари 2007 г. в залата на Общински съвет гр. Бургас.

Изготвен е и Подробен устройствен план /ПУП/ - План за регулация и застрояване за територията в обхвата на Техническото задание.    

Проектът е изготвен от колектив към ЕТ „Троева Консулт" с ръководител проф. д-р арх. Веселина Троева в състав арх. Иван Тарински- обща концепция, застроителни решения, инж. Христо Дечев - Застрояване и регулация, инж. Станимир Стратиев - Геодезия, инж. Лъчезар Ханджиев - Транспорт, доц. д-р инж. Добрин Денев - Геология, д-р инж. Ангелина Даскалова - Земи и почви, доц. д-р инж. Игнат Игнатов - Геозащита и яхтени пристанища, арх. Милена Ташева-Петрова - магистър Градоустройствена и жилищна политика, UK, инж. Даниела Романова - ГИС анализи, инж. Виолета Маврова - Електроснабдяване, инж. Пейо Чавдаров - Телефонизация, инж. Калина Колева     Карабашева - ВиК, техн. Дора Симеонова - ВиК, инж. Б. Стоянова и техн. Е. Симова - Газоснабдяване, проф. Доню Донев - консултант въжен и релсов транспорт, инж. Емилия Христова Костакева - Отпадъци, Георги Иванов Калушев - консултант социално-икономическа обосновка и Ралица Янкова, Магистър ГИС - графични приложения.

В процеса на работа по проекта са проведени консултации с представители на МОСВ, РИОКОЗ Бургас, Гражданска въздухоплавателна администрация към Министерство на транспорта и ръководството на летище Бургас, с екипа на г-н Шарлопов по Екологичната оценка, експертната група по проект „Жизнени градове" на програмата на ЕС към мрежата на Европейските градове EUROCITIES под ръководството на г-жа Мириям Пост, Министерство на околната среда, Холандия и г-н Венелин Тодоров, зам. кмет на Община Бургас, със специалисти от експлоатационните дружества „Водоснабдяване и Канализация" ЕАД, Бургас,     „Електроразпределение"     клон Бургас, "Областно пътно управление", Бургас,     с представители на Възложителя и с компетентните инженерно-технически кадри от общината, както и с отделни собственици на имоти.

Основната цел на проекта е да интегрира социални, естетически, икономически и екологични принципи за постигане на устойчиво градско развитие като приложи     съвременните принципи за управление на територията и опазване на околната среда в съответствие с Европейската практика в областта на урбанистичното планиране.

В допълнение на законово определените задачи за устройство на територията, рамкиращи обхвата и съдържанието на плана, авторският колектив си поставя още и следните задачи:

§ да предложи една цялостна и модерна концепция за урбанизирана среда с висок стандарт, избягвайки от повтарящата се в цялата страна схема за затворените VIP селища;

§ да доразвие "зелените" и "сини" връзки на територията с града и съседните зони;

§ да комбинира с въображение природозащитата с рекреацията и курортните дейности;

§ да предвиди зони за защита от външни въздействия както и такива за опазване на природните ценности в съседните защитени територии и зони;

§ да предложи съвременна система за транспортно обслужване;

§ да проучи възможностите за изграждане на яхтено пристанище, марина (между м. Кюшето и Сарафово) и балнеолечебен комплекс ( в зоната на солниците).

Анализът на природните и антропогеннте компонентите на средата, както и на пространствените,     икономическите, социалните, културните, транспортните и техническите фактори в развитието на региона, общината и града дават възможност да се систематизират основните предимства на територията и ограничителите за нейното развитие.    

Най-съществено предимство е разположението на територията до северната регулационна граница на един толкова важен урбанистичен център - център на региона, областта и общината и от януари 2007 г. граница на ЕС, с изключителна комуникационно-транспортна обвързаност с всички видове транспорт и близост до международно летище и международно пристанище.

На северозапад от съществуващата ж.п. линия Бургас-Поморие е разположено Атанасовското езеро, малка част от което е подставено под защита още през 1976 г. То е разделено от главния път от Бургас - Варна на две части - северно езеро със статут на Поддържан резерват, съгласно променената класификация (1980) и южно - със статут на     буферна зона (1981 г.) по действащото до 2006 г. законодателство.

Освен това езерото е Рамсарски обект и орнитологично важно място (1989) и Глобално важно орнитологично място (1997), зона А на Министерство на здравеопазването. То влиза в обхвата на Бургаски влажни зони.

Част от прилежащите земи са включени в проекта НАТУРА 2000 и проектът се съобразява с това, за да може да се опазят важните представители на флората и фауната от национално и глобално значение и биологичното разнообразие.

Допълнително предимство на територията е контактът с морето на изток, единствен шанс на града да доразвие своя воден фронт в съответствие със съвременните световни тенденции.

В геоморфоложко отношение теренът представлява     терасна заравненост с плавен наклон (1,5 - 2,3%) на югозапад. Крайбрежната зона     е стръмна, с частични свличания на места, провокирани от абразивни процеси. По начин на трайно ползване това са преобладаващо земеделски земи ( 68.7%), III бонитетна категория, а основният почвен вид, разпространен в землището на с. Сарафово, в т.ч. и в местността "Кюшето", е излужена смолница, черноземовидна (Vertisols).

Сериозен геотехнически проблем, проучван и наблюдаван в продължение на повече от 65 години е свлачищната дейност. Основен разрушителен фактор е абразията. Процесите са овладяни с последния проект на "Геозащита" ЕАД Варна, който е частично реализиран.

Балансът на собствеността показва, че само 0.07 % е обществена частна собственост, 0.56% е обществена публична собственост, 0.07 % е в съсобственост, 1.5 % е на обществени организации, а останалите 97.8 % е частна собственост. Размерите на отделните имоти са значителни, най-малките са с площ от около 3 дка, а най-големите с площ около 15 дка. Това се отразява върху структурата и гъстотата     на предложената комуникационно-транспортна мрежа и позволява да се реализират по-мащабни идеи с участието на ограничен брой собственици.

Проектът се съобразява с няколко основни групи ограничители за развитие, е именно:

Ограничителите за развитие и устройство на територията могат да бъдат разделени в няколко групи:

§ Ограничители за опазване на биологичното разнообразие, произтичащи от     закона за биологичното разнообразие и статута на териториите в съседство. Те засягат територия с площ от около 425 дка, преобладаващо земеделски земи частна собственост, 16.3% от площта в обхвата на проекта за изменение на ОУП/ТУП на община Бургас.

В южната част има съществуващи жилищни сгради и лабораторен комплекс на БАН, които по проекта се запазват.

В общата функционална и планова структура на територията се оформя паркова зона, в която се предлага забрана за строителство и се разработва като Парк на птиците на площ от 12.5 ha.

§ Ограничители за намаляване на здравния риск, свързани с опазването на населението от шум от прилежащите комуникационно-транспортни съоръжения, мрежи и обекти.

/Продължение от стр.10/

Те засягат зоната непосредствено до пътя на площ     326.97 дка (12.5% от общата площ на ОУП), където е предвиден защитен пояс от дървесна растителност с ширина 50 m, богато озеленени паркинги, които могат да се развият на 2 нива, от които едното подземно и експозиционни площи и представителни магазини на големи компании - showrooms, които да се     изградят под формата на сключено застрояване с достатъчни отстояния от обслужващите улици като едноетажни сгради, които ще служат за шумозащита на съседните територии.

В следващата зона, южно от паркингите са предвидени обекти и центрове за обслужване, спорт и атракции, с което се цели устройствените зони за курортно строителство да се отдалечат от най-шумната част на територията.

Допълнителна защита от авиационен шум следва да се предвиди в процеса на инвестиционното проектиране на сградите, като успоредно с това се възложи мониторинг на авиационния шум и актуализиране на данните.

§ Ограничители за гарантиране безопасността на полетите, произтичащи от стандартите за устройство на зоните около летища на Международната организация за гражданска авиация (ICAO) и в съответствие с маршрутите на полетите от и към летище Бургас. Те налагат редуциране на височината на застрояване от Техническото задание от 15 m на 10 m в зоната до 3 km от центъра на пистата.    

Въведена е и зона за забрана на строителство в североизточната част, която се използва за създаване на Аквапарк, различаващ се от традиционните, поради по-различните водни атракции, които се предлагат и имащи за цел за обогатят възможностите за плажуване при ограничения капацитет на плажа.

§ Ограничители за намаляване на геоложкия риск, разработени подробно в проекта за брегоукрепване на „Геозащита Варна" ЕАД и налагащи въвеждането на 4 вида зони, от които две със забрана за строителство. Подучастък А.1, на границата с участък В е предвиден като „буферна зона" с ширина - от 10 до 15 m и със забрана за строителство до окончателното стабилизиране на свлачищните процеси и изпълнение     на допълнителни укрепителни мероприятия. Върху него преминава пешеходна алея, под която частично могат да се изградят подземни паркинги, чиито подпорни стени допълнително да укрепят ската. Площта на подучастък А1 е 31131.45 m2, което представлява 0.12% от територията в границите на проекта за изменение на ОУП/ТУП на община Бургас - м. Кюшето на кв. Сарафово. Подучастък А.2 е ивица успоредна на ръба на участък В (свлачищния отстъп), към който в бъдеще ще се отнесе и А.1.

Бъдещото застрояване се съобразява с изискванията за наклонени терени и се предхожда от инженерно-геоложки и хидрогеоложки проучвания с изследване на общата устойчивост, възможността и условията за застрояване на склона. При доказана с проучванията необходимост строителството се предхожда от укрепителни мероприятия. В подучастък В1 е недопустимо изпълнението на всякакъв вид строителни и земни работи до отчитане на траен положителен ефект от укрепителните мероприятия. Допустими са само ремонтно-възстановителни, отводнителни и укрепителни работи.

В тази връзка се предлага като следващ етап     да се моделира терена и да се изгради морски парк, като продължение на морската градина на Бургас и по този начин да се формира зоната за ландшафтноустройствени и     паркоустройствени мероприятия. В подучастък В2, южно от етап III.2, в който са проявени условно стабилизирани свлачища, е задължително изпълнение на подробни геоложки проучвания с изследване на общата устойчивост на склона в естествено състояние, по време на строителство и експлоатация на бъдещите съоръжения и сгради.    

§ Ограничители за опазване на Черноморското крайбрежие, свързани с проекто закона за Черноморското крайбрежие и международните критерии за интегрирано управление на крайбрежни зони и са посочени границите на двете зони. Зона "А", с режим на особена териториалноустройствена защита е с широчина съответно 50 в стръмния участък на зоната и 30 m в участъка с равен терен.

В тази зона се забранява строителство на плътни огради, сгради, постройки и съоръжения, с изключение на такива за брегоукрепване, геозащита и за обслужване на морските плажове, заустване на непречистени отпадъчни води. Зона "Б", с широчина 2 km е със специфични характеристики на територията и специален режим за опазване на териториалните и акваториални ресурси, в която се допуска създаване на нови или разширяване на границите на курортни територии при показатели съгласно Чл. 12 плътност на застрояване (П застр.) - до 30%,     интензивност на застрояване (К инт.) - до 1,5, минимална озеленена площ (П озел.) - 50%, като половината от нея трябва да бъде осигурена за     дървесна растителност и характер на застрояването - средно с височина до 15 m. Разработеният ПУП/ПРЗ попада изцяло във втората зона.

§ Ограничители от нормативната уредба за устройство на териториите, отразяващи изискванията за режимите и нормативите за устройствените зони, които налагат както съобразяване не само с параметрите на застрояване, но и с изискванията за осигуряване на движението, паркирането, обслужването на територията с МОГТ, достъпността на територията за пешеходци, в т.ч. инвалиди и велосипедисти. Отразени са технологичните, техническите и хигиенните изисквания за полагане на мрежите и изграждането на съоръженията и обектите на техническата инфраструктура. На подходящи места са предвидени необходимите терени, богато озеленени по периферията. .

§ Допълнителните ограничители включват буферни зони към съоръжения и пътища и гарантиращи здравно-хигиенната защита и опазването на курортните ресурси. Предвидена е ХЗЗ с широчина 50 m от западната     граница на изпарителните басейни за солодобив в южното Атанасовско езеро към зоната със защитен статут като орнитологично важно място, всички съоръжения и обекти са планирани по начини, гарантиращ зона от 50 m за защита на луго и калонаходищата и 100 m за опазване на морската вода, като ценен рекреационен ресурс.        

Oт проф. д-р арх. Веселина Русева ТРОЕВА


Прочетено: 6515 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
аз Черноморец Бургас pepi Красимир Балъков Димитър Николов Републиканска след ремонта аз Бургас-моста Европейка Инкубатори за люпене на яйца Созопол. морето Инкубатори за люпене на яйца
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development