Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Изпълнителният директор на смесеното дружество “Кабланд” Дарио Томалети:



Ключови думи:
08 Март 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

България е в ЕС, чиновниците ни останаха на Балканите

“Кабланд”ООД е регистрирано през май 2005 година, а 20 на сто от капитала на дружеството под формата на апортна вноска за земята принадлежат на Община Поморие.     По план голф-игрището ще бъде застроено върху близо 2 000 декара     в местността “Хижата“ над Каблешково, отредени преди години за сметище. По проект първият етап от изграждането приключва 2010 година, като максимумът на обиталите през този етап е 3 000 обитатели.     Съдружник на общината в “Кабланд“ е "Енджиби кънсалтинг" ЕООД, чийто собственик е     регистрираната в Малта "Дарник Лимитид". Както “Фактор“ вече подробно писа, инвестициите се очаква да дойдат от чужбина, основно от фамилията Галахър, която досега е инвестирала в няколко голф игрища в Южна Испания.

- Г-н Томалети, строителните дейности на голф игрището край Каблешково трябва да стартират по предварителен план в началото на юни тази година. Готови ли сте с всички необходими процедури по изграждането му и докъде стигна предварителният етап на плана? Има ли забавяне и на какво се дължи то?

- Ще използваом една поговорка вместо отговор - “Ние предполагаме, Господ разполага”. В момента държавата влиза в ролята на Господ. По наши разчети трябва да стартираме през юни, в момента наистина закъсняваме с около месец и половина. Но това не е по наша вина. Чакаме да бъдат извършени някои процедури, които са независещи от нес.

- Какви са конкретните процедури, които трябва да бъдат изпълнени, за да започне стротелството?

- Едната процедура е съгласуването на подробния устройствен план на обекта, който се прие много добре на общественото обсъждане в град Каблешково. Следва одобрението на ОВОС от висшия експертен съвет в Министерството на околната среда и водите. До момента имаме положителни становища на всички компетентни органи и институции, единсктвената причина да не бъде приет ОВОС-а е, че от 1 януари тази година експертният съвет на министерството не се е събирал нито веднъж. Ето защо в момента чакаме да бъде свикан такъв, след което всички документи да бъдат разписани и да преминем към следващия етап преотреждането на земята. Сроковете за него също са в рамките на месец – месец и половина.

В този период ще изготвим в по-подробен мащаб работното проектиране. Надяваме се независимо всички бюрократични спънки, да наваксаме изпуснатите срокове и да започнем строителството на голф комплекса навреме.

- Докато вие чакате обаче министерството да свика експертен съвет, в Поморие и Каблешково отново има брожения, че мегапроектът няма да се случи и, че дружеството “Кабланд” вече е оттеглило инвестиционните си интереси от крайморската община. Откъде идват тези слухове?

- Не ми омръзва да повтарям, че голф игрище ще има. И това може да бъде потвърдено от сертификат номер 035 за първокласни инвеститори, който ни бе връчен от българската агенция за инвестиции на 31 октомври. Издаването на един такъв сертификат е следствие на определени гаранции от фирмата. Още повече, признанието идва от българската държава. Само по себе си това означава, че именно държавата е застанала зад този проект, който така или иначе ще се случи.

Колкото до слуховете и броженията, те за жалост се превърнаха в съпътстваща част от реализирането на проекта. Чисто по български. Това не е нещо, което ме учудва. Имаше приказки, че на терена до Каблешково ще се изграждат панелни жилища за пакистанци, че все пак там ще има сметище, какво ли още не. Тези злонамерени подмятания идват от две групи хора, но причината да ги разпространяват е една – незадоволените амбиции и личните финансови домогвания на тези хора. Едната група е свързана с местната власт, втората е свързана с фирма, която искаше да изготви подробния устройствен план на комплекса за “скромната” сума от близо 2 милиона лева. Това са всъщност двата източника на слухове. Моите партьори са хора с голям опит и подобни нереалистични предложения не биха могли да бъдат приети.

- Все пак, има ли повод хората в Каблешково да се притесняват, че тази инвестиция няма да се случи?

- Няма такъв повод, но аз и не съм убеден, че хората в Каблешково се тревожат. Имал съм няколко разговора с обществеността в града, там са наясно, че не сме си губили близо две години от времето напразно, защото няма да правим нищо. Там знаят, че на този терен няма как да се строи атомна електроцентрала, басейн или сметище. Това са само част от фрапиращите слухове, не знам откъде ги измислят.

За един предприемач времето е много важно, но за съжаление в България то не се цени. Поговорката “Времето е пари” не важи тук. За българските чиновници времето не е пари, а просто безвремие. Те останаха на Балканите независимо, че страната вече е пълноправен член на Европейския съюз.

- Какъв е вариантът теренът, отреден за голф игрище да бъде включен в “Натура 2000”?

- Това е предложение за опазване на околната среда, което няма забранителен режим, а по-скоро пожелателен. Тоест, не се забраняват определени дейности, а се ограничават.

В нашия случай обаче проблеми не би трябвало да имаме. Защото ние няма да строим каменна кариера, нито бетонов възел, нито рудник. Ние правим голф игрище. На всички е известно, че минимум 51 процента от терена на комплекса трябва да бъде озеленяване.

С две думи, “Натура 2000” е една ограничителна мярка да не се случи това, което стана в Слънчев бряг, който се превърна в бетонна джунгла.

От Севдалина Пенева


Прочетено: 2943 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Преминаването забранено! Ботева Рибари в Истанбул Пътна помощ тръби 2 Декоративни дървени конструкций търговски център следобедно спокойствие Фен ЛОНДОН Кукерландия 2011, Ямбол
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development