Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

От Бургас тръгва нов модел в местната власт



Ключови думи:
15 Март 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Предприемачът Ваклин Стойновски първи разясни защо се включва в надпреварата наесен и с какво е по-различен неговият списък от познатите ни бизнеслисти

Общинската съветничка Соня Георгиева, която втори мандат в местния парламент защитава принципите на прозрачност в сделките с общинска собственост, олицетворява     културата и свободата на словото като медиен експерт     и не допуска около името й да витаят слухове за подкупност и подвластност на лични и фирмени интереси, ще се включи в изборите наесен в нов, различен от партиите формат. Сигурно е, че за нея е определено второ място в експертната листа на предприемача Ваклин Стойновски, за когото не е тайна, че ще се включи в надпреварата за     местния парламент през октомври.

Стойновски е първият, който тази седмица ясно даде заявка за участие в изборите     като се разграничи от досега познатите модели     на бизнессдруженията     в бургаския Общински съвет.     От него     се очакваше в списъка с успели и известни хора да нареди себе си като водач, следван от служители в собствените му фирми. Стойновски     разби схемите на останалите кандидати за съветници и кметове като оповести идеята за типично местна партия, бранеща интересите на Бургас и съставена не просто от големци с частен бизнес, а видни общественици, специалисти, популярни и обичани от бургазлии хора, експерти в различни     браншове.

Много е вероятно след напускането на Партията на зелените с лидер Христо Порточанов, от чиято квота Георгиева беше съветничка два мандата,     ексфутболният бос да се прости с политиката и да се оттегли.     Самият той още не е казал дали ще се включи в състезанието наесен.            

Пред агенция "Фокус":За някои понятието общински съветник се превърна в титла, за други в начин на живот

- Г-н Стойновски, вслушва ли се местната власт в Бургас в желанията и препоръките на бизнеса? Създадена ли е реална работна среда за предприемачите и какво според Вас, трябва да се промени към по-добро?

- Като бургазлия, на когото Бургас не е безразличен, смятам, че е по-важно местната власт да разпознава и да се вслушва в желанията на гражданите. Като човек, занимаващ се с бизнес, винаги съм смятал, че трябва да изучавам нуждите на клиентите и да им предлагам адекватни продукти. Следователно, ако общинската администрация и Общинският съвет работят за интересите на нашите съграждани, бизнесът ще намери начин да се впише като съществено звено от живота на града. Във фирмите, на които съм собственик, основен принцип е, когато отправяме предложение до администрацията, да го мотивираме на първо място с ползите, които ще получи икономиката на града ни или директно нашите съграждани. Колкото до реалната работна среда за предприемачите, градът се развива, но може много повече. Може да прозвуча като местен шовинист, но аз няма да се примиря с определението „Варна - морска столица". А в управлението трябва повече прозрачност - публичен регистър на общинската собственост, информация за предложените устройствени планове на бъдещи квартали, сегашни и бъдещи проекти със смесено участие. Повече диалог - обществени и експертни обсъждания на значими проекти, приемане на общинския бюджет с по-широк консенсус и вслушване в аргументите на опозицията в местния парламент. Промяна е необходима в стила на работа и управление и тя трябва да започне от състава на Общинския съвет. Повече известни с доброто си име и с добра репутация хора, професионалисти, които искат да допринесат за развитието на града, а не да вземат от него.

- Според течащата в медиите информация, за местния вот наесен ще водите "експертна бизнеслиста" от общински съветници. С какво тя ще е по-различна от традиционните за миналите избори бизнеслисти?

- През последните 18 години     градих успешен и прозрачен бизнес, финансиран от водещи български банки, инвестирам почти изцяло в Бургас. Освен чрез бизнеса си, се опитвам да допринеса за развитието на града чрез спомоществователство и инициативи, насочени към културата, обществените организации и социални групи. Покрай няколко мои проекта в града „натрупах" известна доза медийно внимание и виждам, че много хора очакват под някаква форма да се включа в бъдещото управление на града. От няколко месеца водя активен диалог с     личности в най-широкия смисъл на думата бургазлии - специалисти, общественици, сегашни и минали успешни и неопетнени участници в управлението. Вече мога да кажа, че не аз, а ние сме стигнали до заключение как бихме могли да допринесем за управлението на града. Евентуална експертна листа за общински съветници е едно ново, добро решение, а кой и как ще я води не е основната ценност в нея. И ако съм съгласен да остане определението бизнес в нея, то е само за да я позиционира в местното политическо пространство извън стандартните партии - големи, парламентарно представени, както     и по-малки, но утвърдени като Гергьовден, Новото Време и др. Иначе листата, която обсъждаме, е просто експертна.

-     Защо бягате от наложилата се като термин дума "бизнеслиста"?

- Бизнеслистите са нещо, което се наложи като модел на предните местни избори. Водещи бизнесмени във всички български градове се обединиха в конкурентни политически формирования и влязоха в общинските съвети, заемайки до 50% от местата на общинските съветници. Има такива общини. Подобен модел, но по-организиран и професионален в политическо отношение, ще направят варненските бизнесмени с партия „Глас". Желая им успех, но ще разкажа защо в Бургас това не проработи като модел в настоящия ОбС. Близо 40% от бургаския Общински съвет беше зает от спешно формирани бизнесдружения, влязоха групи от по 3-ма души. В момента, почти четири години по-късно градът е възмутен от историята им. Повечето използваха първата година от мандата, за да спорят кой е бил най-важният сред тях, моторът за влизането на останалите и т.н. Немалко публични скандали имаше и за разделянето на финансовата тежест от проведените политически кампании, изразяващи се в повечето случаи като кебапчета на корем сред социално-слаби групи и помпозни билбордове. Обещанията сега изглеждат смешни - те са богати, няма да крадат, ще даряват заплатите си, знаят как да управляват. Втората и третата година бяха белязани от налаганите точно чрез бизнесгрупите заменки на общинска собственост в абсурдни пропорции, които пълнеха страниците първо на пресата, а после и на прокурорските папки. Общински съветник се превърна в титла, а за някои и в начин на живот. Основен показател е, че нито един, повтарям, нито един не остана в собственото си обкръжение, с което влезе в Общинския съвет и няма да се кандидатира с бившите си другари.

Ние, чрез евентуалната експертна листа, обсъждаме друго - формиране на организация от специалисти и не е задължително всеки да е със свой бизнес. Микс от специалисти, които могат да бъдат полезни в постоянните комисии на Общинския съвет - хора, заредени с любов към Бургас и желание да оставят добро име в града, в който живеем. Основното, което би отличило моралът на хората от тази листа, е, ако успеят да създадат една организация, типично местна организация, която да участва и в следващи     общински избори, а не да е еднодневка като бизнеслистите от местни избори 2003 в Бургас.

- Не споменавате дали ще се     кандидатирате за кмет,     предпочитате явно да водите общинските съветници. Те с повече власт ли ще разполагат от кмета?

- Не е въпрос на власт. Хората, с които общувам, не желаят власт, а възможност за промяна в курса на развитие на Бургас.

Колкото до институцията кмет на общината: постарах се да обясня, че експертната листа ще се конкурира в местните избори с бизнеслистите. Има обаче една голяма част като разпределение на 51-о места в Общинския съвет, която ще бъде     спечелена от традиционните партии плюс двете нови - "Атака" и ГЕРБ. Те имат твърд електорат, ние не можем и не искаме да ги конкурираме. Основните политически партии са важна част от     политическата система на държавата и ние като отговорни хора определяме прогнозите за тяхното естествено отмиране като популистки и лишени от фактология, приказки. Нещо повече, аз лично смятам, че кметът на една община трябва да е личност, подкрепена от парламентарно представените партии, за да се осигури спокойна работа и комуникация на местната администрация с държавната власт. От друга страна, аз не съм човек, който би поставил евентуални лични интереси пред интересите на     този град. Нека     кажа така - въпросът за кмет не е сред актуалните при настоящата политическа конюнктура в града.

Колкото до разпределението на властта между Общинския съвет и кмета смятам, че генерал Бойко Борисов и Столичният общински съвет направиха пред медиите необходимото, така, че цяла България да разбере как е по закон - Общинският съвет е принципалът, органът, който се разпорежда със собствеността и взема решения от по-високо ниво,     а кметът е длъжен да ги изпълнява и да решава текущите задачи. Друг е въпросът, че практиката     показва друго.

-     Как ще ви разпознаят хората в многообразието от политически     формации?

-     Колегите от Варна, които са наели професионална помощ, помогнаха да се разбере, че единствената норма за участие в избори е регистрацията на партия. Партиите, въпреки, че са необходими и полезни за     запазване на държавността, имат един проблем - с излъчването на кухи обещания, красиви и безмислени фрази, непонятни за съгражданите ни. Една експертна листа трябва да заложи на популяризиране на специалистите, които я съставят чрез решенията, които са взимали в личен и професионален план, оказали се успешни и приложими като проекция в живота на града. Накратко -     по-малко обещания, повече примери за постигнати успехи.

- Битува мнението, че финансовите средства за местната власт от фондовете на ЕС, правят постовете в нея изключително привлекателни не само за политиците, но и за бизнеса. Вие сте сред успелите предприемачи, какъв е Вашият мотив да се включите в предизборна битка?

-Аз съм постигнал достатъчно висо

ко ниво на удовлетвореност от персоналната си реализация. Може и да не пожелая да се включа в листата лично, ако това няма да навреди на представянето й. Участието в местния политически живот не е самоцел за мен.

- Кои са или кои ще бъдат вашите "учители" в местната власт, ако се преборите и спечелите места на общински съветници?

- В местния парламент     председателят Лена Бахчеванова е човек, за когото никой не е казвал, че участва в политически или бизнес машинации. Бих желал не само ние да се учим от нея, а всички бъдещи общински съветници, от всички формирования. Нека да го кажа така, ако Общинския съвет можеше да бъде съставен от 51 като Лена Бахчеванова, аз нямаше да се нуждая от експертна листа.

- На кои Ваши лични качества залагате най-много, за да се справите със спецификата на местното управление? Има ли в България примери на успели бизнесмени в местната власт?

- Залагам на качествата на хората, които ще представя на Бургас. От моите качества е необходимо само едно - успявам да увлека различни по характер и биография хора да работят и гледат в една посока дълго време. Повечето от моите служители са с мен още от началото на демокрацията. Вече не упражнявам ежедневен контрол върху дейността на фирмите ми, назначих управители от които искам само едно - да работят с колегите си така, че да ги водят напред.

От Иван Трифонов


Прочетено: 1885 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкурс прическа Бургас 2009 Тройна дъга над Бургас Елена моите цветя ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК БЪДИЩЕ ИЗОСТАВЕНАТА ФРЕГАТА докато ние спи, те творят На лодката Истанбул
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development