Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Кандидат за евродепутат на ГЕРБ? Докажи, че си перфектен!



Ключови думи:
15 Март 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор



200 кандидати за евродепутати на ГЕРБ, трима от които излъчени     от бургаската структура, мериха сили пред експертна изпитна комисия, за да влязат в престижните 18 места на листата.

От Бургаска област изпратените номинации по документи първоначално бяха девет, но след отсяването им до втори етап са били допуснати трима - социологът Румяна Желева, компютърният спец Емил Таралов и юристката Олга Стоянова. След това препятствие призьорите са останали 64 за цялата страна, сред тях е била и нашата Румяна Желева, която в крайна сметка получи заслуженото седмо място в окончателния списък. Първите шест по принцип са били определени между столичани при договарянето с партньорите на ГЕРБ - ЕДП и БЗНС-Мозер.                

Коя е тя?

Тя е доктор по социология, преподавател в Софийския университет "Кл.Охридски",     гост-професор по европеистика с фокус "Източна Европа" в престижния университет на Магдебург. Специалист е по проблемите на пазара на труда, интеграцията, има богат научен и практико-приложен опит в областта на международните проекти по програмите на "ФАР" в социалната област -     разработването на мерки по отношение на групите в риск на пазара на труда,     насърчаване на младежката заетост, корпоративната социална отговорност. Докторската й дисертация е върху темата за предприемачеството в България в годините на прехода.

На 37г. е, родена в Нова Загора, завършила е бургаската немска езикова гимназия, омъжена е в Бургас. Сред учредителите е на Клуба на предприемача в ГЕРБ.

Защо заслужава?

Демократичността в конкурсната процедура ме вдъхнови да правя нещата с ГЕРБ, защото в тази организация те тръгват отдолу и се правят от самите хора, нямам наблюдение какво се случва в другите партии. Но съм убедена,     че за мен не се е налагало да се лобира, да се демонстрира близост на някой с някого в     партийната централа, да се правят подмолни уговорки, удовлетворена съм от седмото място и високата оценка на комисията.

Съгласно предварително разработените критерии преминах на следващия етап за подбор чрез покана за събеседване в определена дата. Всички, които отговорихме на изискванията на изпитващите     по отношение на документите за кандидатстване, получихме анкетни листи, в които трябваше да развием освен собствените си професионални биографии и умения, още и да отговорим на голям въпросник върху историята и институциите на ЕС. Сред тези въпроси напр. Имаше и такъв: "Какво се е случило на срещата на върха на ЕС през 1994г. в Есен?"

Че е изключително сериозна материята и изисква задълбочени познания, прочетох и по лицата на другите участници от състезанието в залата.

Третият кръг от този етап представляваше казус, изтеглен на случаен принцип. Беше във връзка с текст от последния мониторингов доклад, представен от Еврокомисията пред септемврийската сесия м.г., когато беше потвърдена датата 1 януари 2007-а     за присъединяването ни. Налагаше се да направя писмен коментар на немски език, звучащ като реч от трибуната, върху смисъла на този текст в качеството ми на европейски депутат. Моят късмет беше в областта на селското стопанство. А текстът беше от оригинала на доклада, който беше на английски език. Отчиташе се, че България е постигнала напредък в     предприсъединителния процес и е успяла да изгради организация в областта на производството на алкохолни напитки, да регулира този процес, създала е     нужната подзаконова база. Критика нямаше. Отбелязани бяха само добри неща. Затова си позволих да засегна засилващото се напрежение по повод производството на домашна ракия и смятам че стана и обосновано, и атрактивно като позиция. За отговорите във въпросника и за казуса времето беше 40 мин. След проверката, класираните трябваше да преминем през същинското събеседване, което се провеждаше изцяло на езика, заявен от нас, аз говоря немски и английски.

Изпитната комисия беше съставена от експерти, които нямаха нищо общо с гражданската или партийна структура на ГЕРБ, сред тях имаше дори психиатър.            

Един от въпросите към мен беше за Лисабонската стратегия, към която изцяло е моята професионална ориентация - в посока пазар на труда, социална политика, квалификация, човешки ресурси и образование. Комисията настояваше да провери какъв е капацитетът ми в тази област. Разисквахме върху този документ, който е основен за ЕС.     Останах с впечатление, че съм удовлетворила очакванията на изпитващите, върнах се в Бургас в очакване да разбера какво като краен резултат се е случило.

Обадиха се след седмица и заявиха, че трябва да замина за София. Впрочем подобен подход ми е известен от практиката на ЕС и неговите институции, там     се работи под голямо напрежение и се реагира бързо при внезапни ситуации, човек трябва да е гъвкав и мобилен. В крайна сметка това беше и цялата идея, лайтмотивът на събеседването - да ви конфронтират с много въпроси - от различни области, да се състави картина доколко кандидатът успява да реагира адекватно на различни типове въпроси.

От Иван Трифонов     Снимка Митко Димитров


Прочетено: 1918 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Pepi ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК Pepi kss Известен Созополски профил улична картина Конкур глазами зрителя Цветя Конкурс прическа Бургас 2009 Международен Семинар на фризьорите София
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development