Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Венелин Ташев ще обжалва избора на Мандулева в Несебър



Ключови думи:
15 Март 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор



Общинският съветник Венелин Ташев ще обжалва закоността на проведената на 10 март в Несебър сесия, която избра за кмет инж. Магдалена Мандулева. Ташев е входирал жалби в Областна управа и в съда. По време на сесията той подкрепи другия претендент за поста Иван Цанев.

Той     вече е освободен от поста на заместник-кмет, като заяви, че ще обжалва заповедта на Мандулева за уволнение. Цанев бе временно изпълняващ длъжноста кмет от 13 февруари със заповед на кмета Николай Трифонов, а преди това бе назначен за заместник-кмет. Освободен е и другият заместник от екипа на Трифонов - Георги Георгиев, който отговаряше за строителството в общината.    

Документ за напускане е подал и секретарят на общината Миглена Щерионова. Поста си освобождава и пресаташето Галя Стратиева. Според тях е логично и морално, когато се сменя един кмет, заедно с него да си отиде и екипът му. В общинската администрация остават Мария Недялкова, заместник -кмет по туризъм в досегашното управление и председател на общинския консултативен съвет по туризъм, както и главният архитект Валентин Димов.    

Засега е ясно, че на зам. кметското място по евроинтергацията ще се върне Янчо Янчев, който бе освободен през есента от кмета Николай Трифонов. Янчев бе в кметския екип от     квотата на "Либерален съюз". От екипа на     председателя     на общинския съвет Димитър Янков изтъкват като мотив за разрив между него и Трифонов факта, че     кметът е нарушил     писменното предизборно споразумение и е махнал без мотив Янчев от поста,     който е отговарял за проектите по предпресъединителните фондове. Трифонов постави на тази длъжност юристът Иван Цанев.

Сменен е и главният счетоводител на общината Росица Петроханска, съпруга на местния лидер на БСП Георги Петрохански, като нейното място се заема от заместничката и.     Мястото на Миглена Щерионова като секретар ще бъде заето     от Росица Маркова, която е секретар на общинския съвет. За останалите постове още не се знае кого ще предложи сегашният кмет Магдалена Мандулева.

Вече има решение и на Общинската избирателна комисия, с което на мястото на Мандулева като общински съветнвик влиза строителният предпириемач Валентин Кръстев от Обзор. Мандулева влезе от листата на "Либерален съюз" в местния парламент,     нейното място би следвало да заеме нотариус Мария Бакърджиева, но поради юридически пречки за съветник ще се закълне Кръстев.

Инж. Мандулева бе избрана за кмет до есента на сесия в събота с гласовете на 11 съветника от 21, като тя бе издигната от "Либерален съюз" на председателя Димитър Янков.

Очаква се и становището на областния управител Любомир Пантелеев за законността на проведената в събота общинска сесия. От областната администрация съобщиха, че очакват решението на сесията да пристигне официално, след което Пантелеев ще вземе отношение по него. По закон председателят на местния праламент трябва     до седем дни да изпрати протокола от заседанието, след което в 14 дневен срок областният управител да се произнесе за закоността на сесията.

Шефът на ОбС     Димитър Янков: Ташев няма право, а Петрохански е срам за БСП

- Господин Янков, притеснен ли сте от реакцията на общинския съветник Венелин Ташев?

- Първо, г-н Ташев не може да обжалва нещо, в което самият той е участвал. Най-малкото не е морално - той гласува по време на същата тази сесия. От друга страна, недопустимо е по закон, разглеждането на жалба на отделен общински съветник срещу взето решение на Общинския съвет като колективен орган.Чудя си кой му дава такива съвети. А пропо, мисля, че му се диктуват по телефона от Одеса от самия екскмет Николай Трифонов.

- Но е обезпокоителен фактът, че масово се подават оставки в кметската администрация, работата ще се блокира, това ще доведе до хаос в документацията.

- Няма оставки, няма разчистване на сметки. Единствената оставка е на г-жа Росица Петроханска. Тя и със съпругът й - лидерът на БСП-Несебър Петър Петрохански, след толкова много разговори, в последния момент нарушиха договореностите и предадоха интересите на собствената си партия.

Имаше решение на бюрото на общинското ръководство на БСП за подкрепа на г-жа Мандулева, тя самата отиде на среща с тях. Разговорът мина цивилизовано. Беше й поискано едно зам.-кметско място - за човек, който е член на самото червено бюро и тя прие да изпълни този политически ангажимант. Сега Петрохански, ако има достойнство, трябва да подаде оставка като председател на БСП-Несебър, затова че не подкрепи Мандулева.

- Вие с областния управител Любомир Пантелеев след съботната сесия, чухте ли се?

- Не, не се налага. Защото г-н Пантелеев красноречиво ни написа своето становище: необходимо е във възникналата ситуация нашите действия да бъдат прецизно съгласувани и да се вземе решение за прекратяване пълномощията на кмета чрез свикването на извънредна сесия за избор на временен кмет.

- Какво Ви попречи да изчакате до понеделник, за да се спази законовият срок за информиране на съветниците?

- Вакуумът е голям. Ние сме в навечерието на летния сезон. Общината, за разлика от други общини, е работеща, с 50 млн.лв.бюджет. Всеки ден има движение на парични потоци, на строителни книжа. Не може да се стопира повече икономическият живот, всеки час закъснение е фатален. Територията на самата община представлява една огромна строителна площадка.

- Но излиза, че Вие, като шеф на Общинския съвет, сте заинтересован да има суматоха. Защото областният сигурно ще спре решението за избор на кметицата.

- Ние се базираме на чл.60 от Административно-процесуалния кодекс, според който, заради изключително важният обществен и икономически интерес към фигурата на кмета като орган на изпълнителната власт, се допуска предварително изпълнение на решението. Работим, за да преодолеем хаоса.

- Какви трансформации текат в кметската администрация? Мисля, че хаосът ще дойде оттам.

- Галя Стратиева, която беше пресаташе, си тръгна по собствено желание, по разбираеми причини. Но зам.-кметовете Иван Цанев и Георги Георгиев са освободени от г-жа Мандулева. Наложи се г-н Цанев да си тръгне заради това, което направи г-н Петрохански с неспазването на дадената дума. Партийната организация на БСП е крайно разочарована и ще се наложи да се свиква извънредна конференция, за да го отстранят. Защото той преследва лични интереси. Известно ми е, че срещу това, което направи, са му обещали да стане член на борда на директорите на Слънчев бряг и той наивно вярва в обещанието.

- Какво мислите за новоучредената партия ДЕЛА?

- Това ще е партия на млади, успели хора от Несебър, които търсят реализация. Поздравявам ги, щом ще работят за просперитета на местния бизнес, са добре дошли. Виждате колко чужди хора се появяват, има огромен натиск за обслужване на партийни централи. Аз самият и съветниците от моята листа сме избрани мажоритарно, от гражданите. Ние не сме политическа сила.

- Има нагласа да се мисли, че всяка поява на нова партия е инспирирана от по-големите играчи, нещо като техни сателити.    

- О-о, не,не, аз дори не ги познавам отблизо тези млади хора. Но и не допускам да имат уговорка с Николай Трифонов или пък с хора от неговото обкръжение.

- Ще Ви видим ли кандидат за кмет наесен?

- Не мисля за това. Има много сериозна работа за отхвърляне дотогава.

- Кои ще     са новите двама зам.-кметове?

- На мястото на Георгиев се връща Янчо Янев, вместо Цанев ще е инж.Илия Янев, който сега работи в електроразпределителното дружество в Несебър. Други размествания няма да има. Сега ще има спокойствие, влезте в общината и ще видите, че ще ви посрещнат с усмивка. От интригите кой срещу кого, защо е, тук хората вече се бяха побъркали.

- Има ли вариант да се върне г-н Трифонов като кандидат за трети мандат?

- Не допускам. Той, дори в последните секунди преди да замине за чужбина, докато е бил в болнични, е продължавал да раздава петна за строеж без да има право по закон. И сега всичко това ще излезе наяве.

Oт Силвия Шатърова


Прочетено: 3072 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Best friends Родното небе Един рицар в Париж от Бутик Аз и моя първи  братовчед Росен аЗ В  АНГЛИЯ Кокили за Строителите-супер НОВО!!! Менструална чашка MeLuna Пристанището в Бургас Конкур глазами зрителя social distance евро 2008
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development