Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Болницата стопи борч от 8 млн. лв.



Ключови думи:
15 Март 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Във всяко отделение може да се избере лекарския екип, на когото пациентът има доверие, но за жалост рядко се практикува, казва изпълнителният директор д-р Боян Будаков

- Д-р Будаков, в болницата има ропот от страна на колегите Ви, част от тях се включиха и в националния протест срещу хаоса в здравната система. Сигурно имат основание, защото дълго време време тук определен властови кръг живееше охолно, пораждайки съмнения за корупция при доставките на медикаменти, апаратура..

- Тези съмненията аз не бих се наел да коментирам, защото има държавни органи, чийто обект би трябвало да са. Но откакто съм в този кабинет, в качеството ми на прокурист от края на април м.г. и изпълнителен директор от ноември, получих като задача да     стабилизирам финансовото състояние - да не се трупат нови дългове, да се оптимизират разходите. И това е постигнато. За миналата година нямаме натрупани нови задължения, напротив - стопихме близо 2 милиона лева от тях. Болницата беше в окаяно финансово състояние -     с 8 милиона лв. просрочени задължения. В края на годината те намаляха на 6 милиона лв., а сега просрочените задължения са около 1,8 млн.лв.

- Как го постигнахте?

- Не е само благодарение на мен, а     на разбирането на всички работещи тук. Намалихме чувствително разходите за медикаменти, а това в общи линии е основното перо, разбира се орязахме харчовете и за други, по-несъществени доставки, текат структурни преобразования, без които няма как да се измъкнем от блатото. Не допуснахме това да става за сметка на качеството на лечение на болните. Но, за съжаление, нямаше как да не се засегне ръстът на заплатите. Това е неприятният ефект върху здравните работници в болниците от цялата страна и е свързано с преминаване на финансирането само от един източник - само от Националната здравно-осигурителна каса, премахна се това,     което е било предните години - гарантирана заплата от министерството и допълнително доходи от приходите за болниците от Здравната каса. Сега няма гарантирана заплата от министъра и парите трябва да се заработят, в резултат на това се получи голям спад на месечните възнаграждения. Но аз твърдя, че по разчети до края на 2007-а, при същите нива на цените на Здравната каса, ако разбира се не бъдат променени, ще достигнем нивото на заплащане от 2005-а.

- Има много оплаквания, че хирурзи и акушер-гинеколози вземат пари на ръка.

- В системата има корупция и никой досега не е успял да се справи. Имало е сигнали, главно устни, но откакто аз съм изпълнителен директор, при мен не е постъпил сигнал, заслужаващ сериозно внимание. Разлепени са във всички отделения плакати с призив да се дава информация, когато пациенти и техните близки са въвлечени в порочни схеми, има обявен и горещ телефон на него, но от юли до този момент на телефона никой не се е обадил. А когато устно някой се жалва от лошо отношение и опит да бъде изнудван, винаги съм канил     потърпевшия да напише за какво става въпрос, кой е поискал пари - досега никой не го е правил. Защо това е така, от какво е страхът, аз нямам обяснение. Но в този процес има две страни, щом някой взема, значи някой дава.

- А лошите битови условия, мръсотията, бруталното понякога отношение на лекари, сестри и санитарки към пациентите?

- За да не е така, за да изкараме черните плащания на светло, за да няма съмнения за корупция и да бъдат всички доволни, ние дадохме възможност на пациентите да избират     екипа, който да ги лекува. Допълнителните услуги са напълно законни и са срещу допълнително заплащане, такива указания са разлепени във всички отделения. Срещу платените услуги гражданите получават фактури. Приходите се разпределят така -     25% остават за болницата, а останалите 75% се разпределят между екипа, който е работил. За съжаление обаче този начин се оказа приложим само в някои отделения, като родилно, напр. А няма пречка и в другите отделения да се практикува, достатъчно е гражданите да се договорят с лекаря, когото са избрали да ги лекува.

- Срамно е, че бременните бургазлийки предпочитат да раждат децата си в столицата, Варна, дори Сливен, защото нямат доверие на акушер-гинеколозите тук.

- Не е масова практика това, защото ние сме болницата с най-много раждания в страната.

- Но градът ни се развива интензивно и според някои макроикономически прогнози до няколко години ще станем втори по големина след София. Затова са ражданията, оплакванията са факт.

- Основната причина е, че не предоставяме добри битови условия. Но като цяло не сте справедливи в обвиненията, защото няма болница с 3 297 новородени. Освен това имаме специалисти с отлична подготовка. А по отношение на лошите битови условия - тази болница е строена през 1996 г. -     по стари технологии и с лоши строителни материали, не са правени никакви ремонти. Но в близките години ще имаме възможност да предоставяме и вип-услуги за гражданите.

- От много години работещите в Съдебна медицина се възмущават от състоянието на     моргата, условията в тази най-занемарена част, са отчайващи. Кога ще обърнете внимание?

- Лекарите, за които ми говорите не обслужват пациентите, а прокуратура, полиция, съд, ние развиваме отделението по патологична анатомия.

- Но техните лекари работят в същите условия.

- Да, но приоритетите са свързани с пациентите - най-важен е пациентът и качеството на услугата. За тази част от болницата     вече тече процедура по Закона за обществените поръчки, ще бъдат отпуснати 300 хил.лв. от правителството за ремонт, който до края на годината ще се случи.

- Какво още предстои, защото е очевидно, че Вие доста скромно изразявате това, за което работите?

- Пред държавния фонд за енергийна ефективност кандидатстваме и се надяваме да получим нисколихвен заем за 1,2 млн. лв., с които ще подменим дограмата и ще поставим енергоспестяващи осветителни тела, така за 5 години от икономии     ще успеем да върнем заема. Ще подменим с висококачествена пластмасова дограма стъклопакет и двата корпуса, също ще се поставят и слънчеви инсталации за топла вода. От бюджета на Общината ще дойдат 800 хил.лв. целево по две направления - за клиничната лаборатория и за рентгеновото отделение. За тази година средствата от общината са с 30% повече от миналата година.

- Доскоро бяхте общински съветник. С Вашето настояване ли стана това?

- Не бих искал да се бия в гърдите. Важното е да се преодолеят затрудненията и да се върви напред.                                    

От Катя Касабова


Прочетено: 2100 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
моите цветя Европейка Три девойки ученички Камини CLAM Spirit of Burgas Конникът в парк Водна топка Истанбул рибари Декоративни дървени конструкций МАШИНА ЗА БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ БУТАЛНА ПОМПА, AIRLESS,1300W, 220V-1940 ЛВ. хотел приморец
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development