Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Сладки заменки на общинска земя в Поморие



Ключови думи:
15 Март 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Общински съветници и близки до тях бизнесмени си поделиха всички атрактивни терени

Поморие подари най-апетитните си терени на частници и се лиши от възможността да напълни общинската хазна с пари за подобряване на инфраструктурата и за социални дейностти. Скандалните сделки засягат части от мери и пасища общинска собственост, в близост до републиканската пътна мрежа, до ваканционни селища, туристически и увеселителни комплекси.

Ударът срещу интересите на крайморския град е замислен от група общински съветници начело с Яни Пападопулов и Румен Друмев. Двамата са и сред облажилите се нови собственици на атрактивните парцели. Решението е взето на сесия на ОбС на 23 февруари, но все още се пази в тайна от кметовете на засегнатите съставни селища Медово, Александрово, Лъка и град Каблешково.

Самият аз получих материалите за заседанието ден преди сесията, нямах никаква възможност да проуча къде са тези терени кой стои зад заменките, казва общинският съветник от БСП Васил Господинов. В знак на протест той, заедно с още двама местни парламентаристи напуснали залата, за да не стават съучастници в разграбването на Поморие. Въпреки бойкотът им, точката в дневния ред за одобряване на заменките била гласувана. От десетките докладни обаче, “да” получили само 14-ина добре подбрани “земевладелци”. В мотивите си да искат размяната, всички до един посочват желание да окрупняват частните си владения. За сметка на раздробяването на общинската собственост.    

Най-късно този понеделник Господинов, заедно с колегите му общински съветници Пламен Ризов и Янчо Славов, ще сезират прокуратурата за нецелесъобразните сделки, от които общината губи много пари. Според тях скандален е и принципът на извършваните заменки. За база на сделките се приемала категорията на земята, а не пазарната й цена.

Така например Яни Пападопулов дал на общината 7 декара лозе в затънтената местност “Хонят” в землището на Поморие, оценено на 6 826 лева. В замяна получил 10 декара имот на “Харманите”, непосредствено до пътя за Слънчев бряг. Златният терен, подходящ за строителство на цяло вилно селище, е оценен на скромните 1 644 лева, по причина, че земята под него не ставала за селскостопанска дейност.

По същия начин другият поморийски управник Румен Друмев се сдобил с парцел край село Александрово, където цените на имотите бясно скачат след заявения инвеститорски интерес на братята Динко и Йордан Диневи. Строителните предприемачи вече са започнали изграждането на ваканционно селище в местността “Прокъра”, а “негодното за земеделска обработка” парцелче на съветника е в непосредствена близост до курорта на Диневи.

Александрово си е харесал и бизнесменът Явор Стоев, който заменя имот в Каблешково за терен в селото, също в непосредствена близост до туристически комплекс.

Сред сладките сделки е и тази с Живко Горанов, който пък от 23 февруари е станал собственик на 26 декара общински пасища в Медово, на 100 метра от ултрамодерния комплекс във възрожденски стил, за който усилено се говори, че е собственост на Стефан Софиянски.

Поголовно се заменят земи и край бъдещите голф игрища в Каблешково и Лъка, където терените също се ускъпиха 20-кратно през последната година.

Това е пладнешки грабеж, като за последно, в навечерието на местните избори. Някои хора бързат да си оползотворят престоя в общинския съвет, защото втори мандат за тях може и да няма, говорят в Поморие.

Засега единствено прокуратурата може да спре скандалните заменки. Дали разследващите органи ще започнат цялостна пповерка по случая, ще стане ясно в началото на следващата седмица.

Матьо Байков, кмет на Каблешково: А кой ви каза, че общината иска да печели?

- Г-н Байков, ако двата терена край голф игрището в местността “Хижата” и в Лъка бяха продадени на търг, община Поморие нямаше ли да спечели повече?

- Няма да говоря за този имот до голф игрището, защото там коментарите са излишни. Край “Хижата” терените се оскъпиха десетократно през последната година и всяка замяна за каквато и друга земя е нецелесъобразна.

Изненадан съм за другия терен обаче в местността “Лалето”. Сега научавам, че става въпрос за около 20 декара общинска земя. Убеден съм, че там също се подготвя почвата за изграждането нов ваканционен комплекс.

- С какво е привлекателен този парцел?

- На пръв поглед с нищо. Единственото, което го прави атрактивен е хубавата панорама към морето и близостта му до другото голф игрище, което ще се изгражда край Лъка. Но като местен човек, който разбира за какво става дума, вероятно това място е харесано за туристически комплекс. В това няма нищо лошо...

- Обаче?

- Има едно обаче, на което аз не мога да отговоря, защото не съм в курса на нещата. Не само тук, всички кметове на населени места в общината сме натикани някъде, нас никой не ни пита, ползват ни само за бърсалка.

- Можем ли да наречем тези заменки подаръци, все пак общината няма да вземе нито лев от тези сделки?

- А кой е казал, че общината иска да печели и да пълни хазната си с пари за подобряване на инфраструктурата на по-малките селища, искам да ви питам аз вас? И като говорим за подаръци, в този ред на мисли, защо да не кажем дарение, например?

Васил Господинов, общински съветник от БСП: Заменките са безогледни, погазихме всички принципи

- Кажете като общински съветник, каква е целта на тези заменки?

- Ясно каква е. Тази земя става сега частна собственост, след което в 90 на сто от случаите, те ще я продадат на фирми за застрояване на ваканционни селища и туристически комплекси. И този, който заменя сега, да спечели после десетократно и 20-кратно и да прибере прилична сума в личния си джоб.

- А общината каква полза има от подобни сделки?

- Ако видите мотивите на хората, внесли докладните, ще забележите, че тесктът е един и същ - “искам да си окрупня земята, защото ще развивам стопанска дейност”. Много ми е чудно, как на трета категория плодородна земя, не може да извършва стопанска дейност, а на седма – девета ще може. За мен това няма логика. Даже е смешно.

- Кои са най-фрапиращите случаи?

- Например – един, който дава 50 декара, а взема 74 дка мери и пасища на място, от което се открива най-хубавата панорамна гледка към морето над село Медово.

- Вие бяхте против точката за заменките в дневния ред на сесията. Никой друг от общинските съветници ли не ви подкрепи?

- Когато разбрах, че докладните ще бъдат гласувани все пак, излязох от залата в знак на протест. Последваха ме Пламен Ризов и Янчо Славов. Вътре останаха достатъчно хора за кворум и одобриха заменките. Но не всички, разбира се, а само около 14. Тоест, на определени хора.

- Кои са тези хора, разбрахме, че сред тях има и двама общински съветници?

- Да, Яни Пападопулов и Румен Друмев, както пише в “Черноморски фар”. Кои са останалите обаче, не мога да кажа, имената им не ми говорят нищо.

- Знаете ли дали за тези имоти има интереси от страна на инвеститори и бизнесмени?

- Дори да има, те не са обявявани официално. Няма и как, терените, одобрени за замяна, никога не са били предлагани за продажба. Аз самият видях материалите за сесията ден преди заседанието, кметовете на населените места пък все още не знаят, че земя на общината вече е минала в частни ръце.

- Кои са според вас най-апетитните парчета земя, с които общината вече се прости?

- Край селата Медово, Александрово, Лъка, край град Каблешково.

- Защо?- Защото там природата все още е запазена, близо е до морето, но в същото време достатъчно отдалечено от лудницата в големите морски курорти. А в тези населени места вече се строи с голям замах. Или пък има бизнес проекти. А това означава, че там статута на земята или вече е сменен, или в най-скоро време ще се променя.

- Възможно ли е тези парцели предварително да са били набелязани?

- Не сама това, според мен това е плод на сериозно проучване на свободните общински терени в Поморие, което е продължило поне година.

От Севдалина Пенева Снимки Станислав Ярмин


Прочетено: 3188 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Лалета Истанбул рибари Конкурс прическа Бургас 2009 Балчик Машините на Леонардо аз Община Бургас Фен Църква Св.Св. Кирил и Методи, Бургас хотел приморец
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development