Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Криста - жената, която затвори два лагера на смъртта



Ключови думи:
22 Март 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Лична приятелка на Ферхойген, журналистката събра 1 милион протестни писма в защита на животните

Наричат я Майка Тереза за бездомните животни. От осем години Криста усилено подпомага общинския приют за кучета край Бургас. Помогнала е за спасяването и осиновяването на над 400 животни. По-учудващото е, че продължава да ги посещава в техните приемни семейства, за да е сигурна, както казва, че растат щастливи.    

Бургазлии свикнаха с нейното присъствие. А тя е категорична, че през тези години тук се е променило не само отношението на хората към нея и нейната мисия, но и към животните.

Иначе Криста Шехтл е журналистка от Мюнхен. Работила е в редакцията на списание "Браво", а сега     - за специализираните списания на издателство “Бурда".

До преди няколко години обект на нейните репортажи са младите хора и техните проблеми - дрога, образование и т.н. Докато й се обадили по телефона, че в Украйна има крематориум за избиване на животни. Този разговор преобърнал живота й.

"Кой се интересува от Украйна, че да пишем за това?", казали тогава в редакцията на "Браво", но Криста успяла да убеди ръководството да я изпрати на място. Там й отказали придружаващ човек, сама намерила преводач от Москва. Той също не вярвал, че могат да променят нещата.

На четвъртия ден успяват да влязат в приюта и да направят снимки. Впоследствие “Браво" не само публикува ужасяващите кадри, но шест месеца води борба, като ангажира за каузата известни имена като Щефи Граф, Бриджит Бардо и личния приятел на Криста Гюнтер Ферхойген.

Журналистите събират 1 млн протестни писма в защита на животните, успяват да ангажират управите на градовете и да издействат затворянето на лагера на смъртта. Помогнало и това, че Киев и Мюнхен са побратимени градове. Сега на същото място има съвременен приют за животни, на който стои паметна плоча за убитите преди това.    

Следващото обаждане дошло от Одеса. Там избивали животните с газ. Когато и в Одеса нещата се развили по същия благоприятен начин, както в Киев, обадила     се жена от Бургас, че има “лагер на смъртта, скрит някъде извън града".

Така следващата цел станала България!

Мечките

Преди да се справи с приюта за кучета край Бургас, Криста решила проблема на мечките в страната. Забавно е да слушаме разказа на Криста няколко години, след като е направен приютът за мечки в Белица. Но тогава на нея никак не й било лесно да убеди фамилия роми в Слънчев бряг да се раздели с мечката, която не само била за тях като член от семейството, а единствена носела сигурни приходи от атракцията пред туристите.

"Има някакъв закон, въз основа на който може да се изиска животното да не бъде измъчвано повече, но какво ще правим с мечката, ако я приберем", чудел се как да помогне кметът на Несебър.

Все пак Криста се върнала при ромите с преводач: "Колко струва мечката?" "1 милион марки", казали циганите. Започнали да се пазарят и някрая Криста платила 60 хиляди лева за три мечки.

Върнала се в Мюнхен и започнала да звъни в цяла Европа, за да търси място за мечките. С представители на природозащитна организация от Виена заминала за София. Говорила директно с тогавашния министър на околната среда и така намерили място на 20 км от София, купили го и прибрали мечките там.

Бургаският приют

През 1999 година Криста дошла за първи път в Бургас по сигнал. По това време състоянието на общинския приют за кучета в местността Пода било ужасно, а животните буквално измирали от глад. Начинът на общуване на Криста с местните управници бил - скандал след скандал. Германката поставила със собствени средства първо покрив върху клетките с животните, за да бъдат на сянка през лятото и на сухо, когато вали. Поела издръжката на двама общински служители на приюта, на които до ден-днешен продължава да изплаща заплати. Плаща и за храна, лекарства, хигиенни и други материали. За да се справи окончателно с проблема обаче, Криста планира изграждането на приют на ново място и наистина по европейските стандарти. Това ще бъде пилотен проект за цяла България, уверява природозащитничката.

Проектът се движи от основаната от Криста Шехтл Мисия за защита на животните и Фондация "Phonix".

Приютът ще бъде на площ от 10 000 кв.м. в землището на минно селище Черно море край Бургас. Земите вече са закупени от Криста. Тя среща пълно разбиране от местната управа в селото и от все повече хора в региона. В процес на подготовка е архитектурния проект, който ще бъде дарен от архитектурно бюро “Проектантска организация" с архитект Георги Тодоров.

Бизнесменът Ваклин Стойновски се ангажира да помогне при изграждането на помещенията. Идеята е да бъде направен пълен комплекс за животните - от приемното отделение през карантинно, общи помещения, операционна, родилен дом, следродилно, ясли, кухня, място за свободна разходка. Животните няма да бъдат в боксове, а на свободно отглеждане в големи дворове. Това ще бъде истински пансион за всякакъв вид животни без подслон.

Важна роля в проекта ще има специализирания хотел, в който туристи и местни хора ще могат да оставят домашните си любимци за почивка и възстановяване при отлични условия и грижи.

Елена още носи куршум в главата си

За осем години Криста Шехтл успя не само да превърне стария изолатор за кучета край Бургас в един по-нормален приют, но да промени обществените стереотипи. Затова все по-лесно намира съмишленици за идеите си сред гражданите и бизнеса.

Част от осиновените с нейна помощ животни са в Германия. Само в дома на Криста съжителстват постоянно пет котки и две кучета.     Всички животни имат български или руски имена. Елена е от Бургас и още носи куршума в главата си, с който тук са я простреляли. Минка е взета от наркомани, а Пепино - от контейнер. Александра, Баци, Цветенцето и Нина са от Киев. Всички са снабдени с редовни паспорти и живеят като истински домашни любимци.

Криста неведнъж е казвала: “Животните ни гледат!" В новия приют тя смята да наблегне на постоянната работа с децата. По нейна инициатива в училище "Христо Ботев" в минно селище Черно море и в училище "Св.Климент Охридски" в село Рудник вече се реализира образователна програма за общуване на децата с животните. “Особено внимание се отделя на здравно-хигиенната страна в общуването на детето с животното", уточнява Криста.

Тя не пропуска да подчертае, че с влизането в Европейската общност, нашето общество ще бъде принудено да приеме европейското законодателство. А това касае пряко промяната в съзнанието по отношение на животните и околната среда.

Мисия "Phonix" залага изключително на младото поколение и неговото европейско мислене и поведение.

Целта, която си поставят Криста Шехтл и нейният екип, е чрез децата да бъдат обучавани и техните родители на едно по-добро и хуманно отношение към животните.

От Румяна Емануилиду


Прочетено: 2341 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Пътна помощ Великолепието на Париж от Бутик Жреци на музите 2009 Селка къща Следобедно кафе прозорци в хале singing in the rain :))) Странджа Гората Американски Кокили за Строители Морската градина в Бургас моят изгрев централна градска тоалетна
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development