Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Криста - жената, която затвори два лагера на смъртта



Ключови думи:
22 Март 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Лична приятелка на Ферхойген, журналистката събра 1 милион протестни писма в защита на животните

Наричат я Майка Тереза за бездомните животни. От осем години Криста усилено подпомага общинския приют за кучета край Бургас. Помогнала е за спасяването и осиновяването на над 400 животни. По-учудващото е, че продължава да ги посещава в техните приемни семейства, за да е сигурна, както казва, че растат щастливи.    

Бургазлии свикнаха с нейното присъствие. А тя е категорична, че през тези години тук се е променило не само отношението на хората към нея и нейната мисия, но и към животните.

Иначе Криста Шехтл е журналистка от Мюнхен. Работила е в редакцията на списание "Браво", а сега     - за специализираните списания на издателство “Бурда".

До преди няколко години обект на нейните репортажи са младите хора и техните проблеми - дрога, образование и т.н. Докато й се обадили по телефона, че в Украйна има крематориум за избиване на животни. Този разговор преобърнал живота й.

"Кой се интересува от Украйна, че да пишем за това?", казали тогава в редакцията на "Браво", но Криста успяла да убеди ръководството да я изпрати на място. Там й отказали придружаващ човек, сама намерила преводач от Москва. Той също не вярвал, че могат да променят нещата.

На четвъртия ден успяват да влязат в приюта и да направят снимки. Впоследствие “Браво" не само публикува ужасяващите кадри, но шест месеца води борба, като ангажира за каузата известни имена като Щефи Граф, Бриджит Бардо и личния приятел на Криста Гюнтер Ферхойген.

Журналистите събират 1 млн протестни писма в защита на животните, успяват да ангажират управите на градовете и да издействат затворянето на лагера на смъртта. Помогнало и това, че Киев и Мюнхен са побратимени градове. Сега на същото място има съвременен приют за животни, на който стои паметна плоча за убитите преди това.    

Следващото обаждане дошло от Одеса. Там избивали животните с газ. Когато и в Одеса нещата се развили по същия благоприятен начин, както в Киев, обадила     се жена от Бургас, че има “лагер на смъртта, скрит някъде извън града".

Така следващата цел станала България!

Мечките

Преди да се справи с приюта за кучета край Бургас, Криста решила проблема на мечките в страната. Забавно е да слушаме разказа на Криста няколко години, след като е направен приютът за мечки в Белица. Но тогава на нея никак не й било лесно да убеди фамилия роми в Слънчев бряг да се раздели с мечката, която не само била за тях като член от семейството, а единствена носела сигурни приходи от атракцията пред туристите.

"Има някакъв закон, въз основа на който може да се изиска животното да не бъде измъчвано повече, но какво ще правим с мечката, ако я приберем", чудел се как да помогне кметът на Несебър.

Все пак Криста се върнала при ромите с преводач: "Колко струва мечката?" "1 милион марки", казали циганите. Започнали да се пазарят и някрая Криста платила 60 хиляди лева за три мечки.

Върнала се в Мюнхен и започнала да звъни в цяла Европа, за да търси място за мечките. С представители на природозащитна организация от Виена заминала за София. Говорила директно с тогавашния министър на околната среда и така намерили място на 20 км от София, купили го и прибрали мечките там.

Бургаският приют

През 1999 година Криста дошла за първи път в Бургас по сигнал. По това време състоянието на общинския приют за кучета в местността Пода било ужасно, а животните буквално измирали от глад. Начинът на общуване на Криста с местните управници бил - скандал след скандал. Германката поставила със собствени средства първо покрив върху клетките с животните, за да бъдат на сянка през лятото и на сухо, когато вали. Поела издръжката на двама общински служители на приюта, на които до ден-днешен продължава да изплаща заплати. Плаща и за храна, лекарства, хигиенни и други материали. За да се справи окончателно с проблема обаче, Криста планира изграждането на приют на ново място и наистина по европейските стандарти. Това ще бъде пилотен проект за цяла България, уверява природозащитничката.

Проектът се движи от основаната от Криста Шехтл Мисия за защита на животните и Фондация "Phonix".

Приютът ще бъде на площ от 10 000 кв.м. в землището на минно селище Черно море край Бургас. Земите вече са закупени от Криста. Тя среща пълно разбиране от местната управа в селото и от все повече хора в региона. В процес на подготовка е архитектурния проект, който ще бъде дарен от архитектурно бюро “Проектантска организация" с архитект Георги Тодоров.

Бизнесменът Ваклин Стойновски се ангажира да помогне при изграждането на помещенията. Идеята е да бъде направен пълен комплекс за животните - от приемното отделение през карантинно, общи помещения, операционна, родилен дом, следродилно, ясли, кухня, място за свободна разходка. Животните няма да бъдат в боксове, а на свободно отглеждане в големи дворове. Това ще бъде истински пансион за всякакъв вид животни без подслон.

Важна роля в проекта ще има специализирания хотел, в който туристи и местни хора ще могат да оставят домашните си любимци за почивка и възстановяване при отлични условия и грижи.

Елена още носи куршум в главата си

За осем години Криста Шехтл успя не само да превърне стария изолатор за кучета край Бургас в един по-нормален приют, но да промени обществените стереотипи. Затова все по-лесно намира съмишленици за идеите си сред гражданите и бизнеса.

Част от осиновените с нейна помощ животни са в Германия. Само в дома на Криста съжителстват постоянно пет котки и две кучета.     Всички животни имат български или руски имена. Елена е от Бургас и още носи куршума в главата си, с който тук са я простреляли. Минка е взета от наркомани, а Пепино - от контейнер. Александра, Баци, Цветенцето и Нина са от Киев. Всички са снабдени с редовни паспорти и живеят като истински домашни любимци.

Криста неведнъж е казвала: “Животните ни гледат!" В новия приют тя смята да наблегне на постоянната работа с децата. По нейна инициатива в училище "Христо Ботев" в минно селище Черно море и в училище "Св.Климент Охридски" в село Рудник вече се реализира образователна програма за общуване на децата с животните. “Особено внимание се отделя на здравно-хигиенната страна в общуването на детето с животното", уточнява Криста.

Тя не пропуска да подчертае, че с влизането в Европейската общност, нашето общество ще бъде принудено да приеме европейското законодателство. А това касае пряко промяната в съзнанието по отношение на животните и околната среда.

Мисия "Phonix" залага изключително на младото поколение и неговото европейско мислене и поведение.

Целта, която си поставят Криста Шехтл и нейният екип, е чрез децата да бъдат обучавани и техните родители на едно по-добро и хуманно отношение към животните.

От Румяна Емануилиду


Прочетено: 2367 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкурс прическа Бургас 2009 Кокили за Строители!!! Кавказка иглика Кайро Първа пролет наближава, кокичета в двора къща жици край пътя лека вечер Конникът в парк Конкурс прическа Бургас 2009 бургаска среща след кафето
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development