Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Здравното обслужване - новата бомба в туризма



Ключови думи:
22 Март 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Проблемът е взривоопасен, признава заместник-министърът на здравеопазването д-р Матей Матеев

Тази година туристическият бизнес е пред нови изпитания. Ако все повече зрее моментът презастрояването от инвестиция да се превърне в проблем № 1 за туристическата индустрия, то и други проблеми се трупат като лавина. Европейското членство изисква нови условия не само по отношение на визовия и граничен режим, но и за здравните услуги. И държавата се оказва неподготвена за това. Напрежението сред бизнеса расте, защото реорганизация според новите изисквания не е направена, а първите туристи започват да пристигат по морето още в края на март.

Европейците, избрали да почиват в България, трябва да се обслужватбез пари от здравната каса. Лекарите обаче не искат да работят при тези условия. Досега, за да получат категория четири звезди, хотелите трябваше да имат оборудван лекарски кабинет. Друг въпрос е, че над 150 хотела в Слънчев бряг са без достатъчно медицинско оборудване, единен ценоразпис и контрол.

Проблемът сега е, че действащите в курортите лекарски кабинети не са обвързани със здравната каса. И че условията, които тя предлага, са далеч от европейските. Самите туристи трябва да бъдат разделени на два лагера - европейци и неевропейци по отношение на здравното обслужване. Това също ще създаде напрежение.

Според зам.-министърът на здравеопазването д-р Матей Матеев има опасност от дискриминация, което ще се превърне в международен проблем, ако държавата и бизнесът не се справят с него. Не може да се дава здравна помощ на граждани от ЕС, а на други - не.

Към нашите курорти се насочват към 4 млн туристи от ЕС и почти още толкова българи. Гражданите от ЕС се приравняват с българите, затова трябва да ги обслужим и здравно, и социално, както това става в цялата Европейска общност.

Държавата още не знае какво да направи в създалата се ситуация. Курортните поликлиники се продадоха, нови структури няма създадени. Проблемът е повече от деликатен. Там, където структурата е останала запазена, както това е в “Албена", може да се очаква добро здравно обслужване. Но това е заслуга на курортното ръководство, което извърши не ликвидация, а адаптация.

Проблемът, който възниква сега в останалите курортни места, взривява много от тези     медицински кадри, които досега работеха на туристическия пазар и генерираха един финансов ресурс. Лекарите не знаят, ако откажат да сключат договори със здравната каса, ще се считат ли за нелигитимни?

Освен, че тези граждани на ЕС могат да дойдат на туризъм, могат да дойдат и за лечение или курорт, ползвайки пенсионните си права. А европейските държави предоставят такава възможност - пенсионерът да посети места, където да се възстановява. Това дава възможност за развитието на една нова ниша в туризма, която у нас също не е развита.    

Според зам.-министър Матеев тепърва започва организацията на здравното обслужване и в зимните курорти. “Да не мислите, че толкова лесно се става европейци?" Санкциите, ако лекар поиска пари, ще понесат пак туроператорите, ако последват жалби.

Лекарите и туроператорит недоумяват как ще накарат един турист да стигне от Слънчев бряг до Бургас при колона от автобуси и коли, за да му бъде оказана помощ. Как държавата ще организира и мотивира лекарите от МБАЛ-Бургас да извършат тази помощ на нивото, на което се извършва в Европа, да използват два или три езика и да предложат по-специални условия?

“В крайна сметка право на европееца е да не плаща за обслужването, а как ние след това ще се справим с този проблем, тепърва ще мислим", заключи председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова.

Дискусията ще продължи на 29 март в Министерство на здравеопазването.



д-р Матей Матеев - заместник-министър на здравеопазването:Проблемът е     взривоопасен

Проблемът е взривоопасен. От 1 януари в ЕС е въведено понятието “медицина по необходимост". То обединява бърза и неотложна медицинска помощ, която /при временно пребиваване в България срещу предоставяне на европейската здравно-осигурителна карта и удостоверение/ трябва да се предоставя.     Тя е безплатна за гражданите на ЕС.

Медицинската помощ се заплаща по цени на Националната здравно-осигурителна каса /НЗОК/ в България, които са различни от цените на другите здравни каси.

Вземането на пари от хора, осигурени в ЕС, е незаконно. И следват процедури, които може да не са в България, а в европейски съд. А заплащането на услугата, колкото и минимално да е, ще бъде получено от неговата държава в рамките на една година. Лекарите трябва да имат пререгистрация и регистрация на договорните отношения със Здравната каса, за да е легитимен техния подпис.    

На първо време министерството е планирало от началото на курортния сезон да изпрати транспортни екипи - линейки с фердшер, които да могат да транспортират пациентите до местата, където се дава легитимна спешна помощ във Варна и Бургас. Но хотелиерите трябва да поставят съобщения къде и как гражданите на ЕС и другите могат да получат тази помощ.

Семир Абумелих - управител на Медицински център “Света София"-Бургас: Няма да има здравно обслужване - това е проблема

Мрежата за здравно обслужване в курортите не касае само лекарите, но и хотелиерите, които вземат наем, и туроператорите, които получават комисионни. Те също са част от системата.

Чуждите туроператори са собственици на застрахователни компании. Вие тук им правите услугата, а туроператорът в същото време си прибира сумата от застраховката. И какво - взехме парите от българския пазар и ги изкарахме навън, така излиза. Как ще бъде решено това противоречие, министерството на този етап не може да отговори.

Плащанията от българската здравна каса са много ниски за вътрешния пазар, камо ли за европееца. Никой няма да се хване по курортите, няма себестойност това нещо.

Министерството трябва да регламентира какво означава неотложна медицинска помощ, всичко останало да минава през застрахователя. Защото, който си е счупил крака, има нужда от спешна помощ, но който има алергия - също се нуждае от такава.

Няма да има здравно обслужване - това е проблема. Здравната каса не покрива себестойността сега, а камо ли да покрива разходите на 40 км, трябва икономическо решение. Ще ги обслужва Спешният център с всички негативи на системата. Казват, че вече сме равни в Европа, но като се върне този англичанин и каже нещо негативно, това се отразява на туризма. Да направят държавни болници. Държавата не бива да очаква частния сектор да покрива всички дупки на лошото й управление.    

Христо Колев - туроператор, управител на “Елиттур" ООД, представител на “Некерман" и “Томас Кук" за България: Туристите трябва да се обслужват в поликлиниките, а не в хотелите

Проблемът е много сложен. Грешката е още в категоризацията на хотелите, която изисква в 4-звездните хотели задължително да имат медицинско обслужване. Това го няма като изискване в Гърция, Испания и другите туристически дестинации.

В хотелите лекарите си избиват парите за наем с високи такси за обслужване, а после туристите се жалват при нас. Имало е случай да вземат 50 евро за превързан пръст на дете. След жалба на родителите върнаха парите с мотива, че е станала грешка.

Нормативно трябва да се промени положението и да се запише като изискване - не хотелът да има медицински кабинет, а да има договор за медицинско обслужване с поликлиника. В “Слънчев бряг" има такава, макар и дадена под наем, в Несебър има нова Здравна къща.

Д-р Атанас Бошев - заместник-кмет по здравеопазване на Община-Бургас:Сега действащата система развращава колегията

Съотношението лекар-пациент-осигурителни и застрахователни компании не е изградено. Това е проблемът. Иначе отдавна се убедихме, че безплатно обслужване не съществува. Но лекарите трябва да създадат отношения със Здравната каса. Няма какво да се умува. Трябва да се спазва европейският опит и да се изработят ясни правила. Но и да се знае кой лекар може да работи. В курортите сега не е така. Там се събират хора без специалности с различни заплати и с амбиции за бързо забогатяване. А няма кой да ги контролира. Лекарите, които обслужват на място туристите, трябва да са поливалентни от типа на общопрактикуващите. Трябва освен това да има добре действащи поликлиники.

Въпросът се усложнява от некомпетентност. При сега действащата система не се подобрява услугата, а се развращава колегията.


Прочетено: 2075 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Йоан Костадинов Дружинката pepi ЛОНДОН Конкурс прическа Бургас 2009 Машините на Леонардо 1 Най-тъжната ми снимка... БИО КАМИНИ МОЖЕМ ДА ЗАДОВОЛИМ ВСЕКИ ВАШ КАПРИЗ Созопол  Eroapteka
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development