Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Зелените площи да бъдат само върху общински терени и не за сметка на частната собственост



Ключови думи:
29 Март 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор



Предизвикан съм от опита за манипулация на общественото мнение по две докладни записки, които бяха дебатирани на последната сесия на Общинския съвет в сряда, но в крайна сметка останаха неразбрани.

Става въпрос за промяната на подробни устройствени планове в     ж.к."Славейков" и ж.к."Изгрев". На обикновен език иде реч за промяната на предназначението на два имота, попадащи в терени за озеленяване, които са частна собственост. СДС и коалиция единодушно бяха против тези промени. Коя е причината?

От една страна тази популистка позиция винаги осигурява медиен комфорт - гражданите обичат да чуват публичен изказ на опозиционни твърдения. Интересното е, че този комфорт СДС намери в една телевизия, която заведе дело срещу кмета Йоан Костадинов заради това, че гражданите не знаят кои и къде са зелените площи на града ни. Това го разбирам. Но се питам защо тази телевизия, която пряко се свързва с партия Атака и нейният стремеж е да привлича повече електорат към себе си, допуска СДС и коалицията около него от Гергьовден, Безнесблока, ЕДП и прочее, да се изявяват като пръв и единствен ментор на социалната справедливост в този град.

Струва ми се, че Атака и СДС са заиграли игричката на котка и мишка в предизборни условия. Само че едва ли лидерите на националистите си дават сметка, че хитрата котка не са те, а СДС. Мишките са членовете и симпатизантите на Атака! Които, а пропо, са достатъчно много за община като Бургас и смело мога да кажа, че в мнозинството си, са всъщност електората на СДС.

Докъде сме стигнали? СДС, която би трябвало да отразява най-изконното в десните идеали на всякакво ниво, се е прилепило към националистическа формация, за да привлече към себе си някой глас отгоре. Колко е странна тази паразитираща игра на котка и мишка! И странна, и срамна. Защото, ако СДС си стоеше стабилно през годините на своето място, отстоявайки достойни позиции, нямаше да преживее толкова много отлюспване, цепене и в крайна сметка разпадане. А такива, като мен, които развиват частен бизнес и дават хляб на десетки работници, изповядайки в сърцата си синята идея, не биха     гледали в друга посока. Щяха още да са в СДС и да го следват, независимо от катаклизмите на болезнения преход. Такива като мен, нямаше да се стремят да стават общински съветници, а да развиват търговия, производство и предприемачество. Вече щяхме да имаме средна класа.

Днес не са малко младите, които успяха в личен и професионален план, но тях вие, господа от СДС, загърбихте още в средата на управлението "Костов". Цяло десетилетие отблъсквахте собствения си електорат. Затова не се сърдете, че бизнесът иска да има своя партия, че дойде ГЕРБ, че се раждат и други нови формации.

Да, уплашени сте от растящия рейтинг на Атака, но вместо да родите поне една умна рецепта за развитието на града ни, вие яхвате твърденията на нейната медия за зелените площи и водите съвместни кампании.

Аз не съм против зеленината на моя град, искам паркове и градини, искам повече въздух и красиви пейзажи, но не бива това да става за сметка на правоимащите граждани.

Простичко казано - нужни бяха 34 гласа на общинските съветници, за да се даде възможност на един собственик на терен, предназначен за озеленяване, да развие строителство, да осигури просперитет за своето семейство и дом на още няколко десетки наследници и граждани, нуждаещи се от решаване на жилищен проблем.

Господата от СДС казват "не", не защото са принципни, а защото темата "зелени площи" е много чувствителна за гражданите и добре сработва във време на избори - било за евродепутати, било за местна власт.

"Не" звучи много добре в ушите на масовия избирател. А как мисли вашият електорат, ако изобщо е останал такъв?!

Решение има. И то е следното:     нека зелените площи да се отредят в общински парцели понеже принадлежат на всички бургазлии, а частникът да бъде оставен да се развива спокойно. Та нали СДС толкова много радееше за прословутата реституция. Добре, но какво да правят гражданите, чиито имоти попаднаха в терените за озеленяване?! Излиза, че за да защитим обществения интерес     задушаваме частната инициатива, загърбваме принципа на неприкосновеност на частната собственост.     Сигурен съм, че и най-радикалните последователи на Атака разбират за какво говоря.

Между другото т.15 от дневния ред на последната общинска сесия визираше волята на един гражданин общината да закупи собствения му терен, попадащ в зона за озеленяване, а вие му отказахте. А само преди половин година гласувахте право на мегастроеж върху общински терен     в Приморския парк за разширяването на хотел "Приморец".     Тогава само аз и съветникът Георги Найденов гласувахме против. Защото тази зелена зона беше на всички бургазлии и това трябваше да бъде справедливото решение.

От Георги Манев*



*авторът е общински съветник


Прочетено: 2326 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
газ Spirit of Burgas жажда за светлина мебели,кухни,вградени гардероби,спални,легла,секции,антрета,детски стаи,мебели за хола,офис мебел по поръчка есен 01 Ботева информация    http: //boltmin. blogspot. com/ Бургас, Флора 2008 Интернет сайт за Вашия бизнес от Бутик Дантела Парк в Бургас, Младежки дом оферта заем
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development