Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Съветници заиграха с общински терени в Поморие



Ключови думи:
29 Март 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Областният спря със заповед голямото разграбване на крайморския град

Поморие спаси най-скъпите си общински терени от разграбване, маскирано под формата на заменки. Заслугата обаче не е на съветниците, избрани иначе да защитават интересите на крайморския град и съставните му селища.

Скандалните сделки с общински мери и пасища , които трябваше да преминат безвъзмездно в частни ръце, са спрени със заповед на областния управител Любомир Пантелеев. От общо 14 решения на общинския съвет в крайморския град, приети с мнозинство на 23 февруари, 10 вече са върнати. Мотивите, посочени в документа са, че прехвърлянето на имоти публична общинска собственост на частни лица е незаконосъобразно. Копия от заповедта са връчени на председателя на ОбС Стоян Стоянов, допуснал гафа и на кмета на града Петър Златанов.

Както "Фактор" вече подробно писа, набелязаните за размяна терени са в близост до републиканската пътна мрежа, до ваканционни селища, туристически и увеселителни комплекси. Цената на земята там е скочила над десет до 20 пъти през последните две години, но местните парламентаристи бяха готови да я подарят на няколко специално подбрани лица. Срещу невзрачни лозенца и отдалечени от населените места ниви. Инициативата дойде от съветниците Яни Пападопулов и Румен Друмев, които са с списъка на върнатите заменки.    

В докладните си двамата посочват желание да окрупняват частните си владения и да разширяват стопанската си дейност. За сметка на раздробяването на общинската собственост, която иначе би трябвало да защитават.    

За скандала е сигнализирана и прокуратурата. На разследващите органи са предоставени всички документи, с които са извършени заменките. От книжата става ясно, Яни Пападопулов дал на общината 7 декара лозе местността     "Хонят" в землището на Поморие, оценено на 6 826 лева. В замяна получил 10 декара имот на "Харманите", непосредствено до пътя за Слънчев бряг. Безценният терен, подходящ за строителство, е оценен само на 1 644 лева, по единствената причина, че земята под него не ставала за селскостопанска дейност.

Колегата му Румен Друмев пък се канеше да сложи ръка на парцел край село Александрово, където цените на имотите бясно скачат след заявения инвеститорски интерес на братя Диневи там.

За замяна бяха предложени и одобрени още един имот в Александрово, който също е на метри от новоизграден туристически комплекс, 26 декара общински пасища в Медово, който е на 100 метра от ултрамодерния комплекс във възрожденски стил, за който усилено се говори, че е собственост на Стефан Софиянски. Поголовно се заменят земи и край бъдещите голф игрища в Каблешково и Лъка, където терените също се оскъпиха 20-кратно през последната година.

Пладнешкият грабеж, както бе наречен от поморийци, бе държан в тайна от кметовете на засегнатите населени места. Някои от тях научиха за плана на съветниците от пресата.

Във върнатите решения липсват каквито и да е мотиви, което е задължително условие за тяхната законосъобразност. Не са аргументирани и интересите на общината от осъществяването на замените, се казва в заповедта на Любомир Пантелеев.

От текста става ясно, че ОбС заобикаля установения в закона режим за разпореждане през продажба на имот общинска собственост. Без конкурс или търг.

Проверка от Областна управа е доказала, че терените, включени в списъка на заменките, са публична общинска собственост. Тоест, по закон те не могат да бъдат предмет на разпоредителна сделка, защото не могат да се отчуждават, както и да се включват в имуществото на търговските дружества.

От Севдалина Пенева


Прочетено: 1795 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Театър за драма. опера и балет, Бургас витраж1 Welcome Списание Влъхвите Римокатолическата черква Летен театър лека вечер нощен бряг 6 Индивид в Червено море Бургаският кей Бодил край Ясна поляна
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development