Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Местността Божура се превръща в курортна зона



Ключови думи:
29 Март 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор



Местността Божура край Средец ще се превърне в туристическа зона. За целта е изработен Подробен устройствен план, който е одобрен от Експертен съвет. Това съобщи главният архитект на Средец арх. Паруш Зафиров.

В продължение на 25 години територията на Божура се ползва за кратковременен отдих, а през последните години е все по-голям инвестиционният интерес към нея. Това е причината общинският съвет да вземе решение за възлагане на новия план.

Той е изготвен от проектантски екип на фирма “Урбано" с ръководител на разработката арх. Диана Петкова и колектив доц.арх. Йордан Търсанков, доц. д-р арх.Валери Иванов, инж. Огнян Бъклов, инж. Светлозар Благоев, доц.д-р арх. Пенчо Добрев, инж. Ради Велчевски и други.

Предстои обществено обсъждане на Оценката за въздействие върху околната среда /ОВОС/, съгласно Закона за защина на околната среда и внасяне на проекта за гласуване и евентуално приемане от Общинския съвет. Очакванията са процедурите да приключат до края на април.

“След това ще можем да отговорим на интересите на инвеститорите", коментира арх. Зафиров.

Предвижда се новообразуваните терени в местността /която е изцяло общинска собственост/ да бъдат обявени на търг за продажба, а с постъпилите средства общината да изгради необходимата инфраструктура.

Застрояването ще е нискоетажно - до 7 метра кота корниз, само в централната част на зоната се предвижда до 15 метра кота корниз.

Местността Божура се намира на северните склонове на Странджа планина, но остава извън границите на Природен парк “Странджа". Територията е на разстояние 6 км южно от Средец и в близост до защитените местности Див божур, Пладнището и Белият камък. Най-близо разположеното населено място е село Пънчево.

Зоната около съществуващата хижа “Божура" има традиции на курортна територия, основно ползвана от жителите на Бургаска област. Близостта с областния център, който отстои на двайсетина километра, дава възможност бъдещият туристически комплекс Божура да бъде посещаван и от други гости за туристически обиколки по определени маршрути, включително и в парк “Странджа".

Територията на туристическия комплекс е свързана още и с важен бъдещ комуникационен коридор. Това е най-прекият път от автомагистрала “Марица" до черноморския бряг: Харманли-Елхово-Средец-Бургас, припомни арх. Зафиров.

От Милена Грозданова


Прочетено: 2847 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
9 мая 2015 года над Ахелой Йордановден 2011, Бургас - от Тина Флора Бургас 2009 кафето ми HAMMER DESIGN – ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО pepi Тройна дъга над Бургас пазач Флора Бургас 2009 Spirit of Burgas
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development