Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Уседналост срещу покупката на гласове и през октомври?



Ключови думи:
05 Април 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Ще предложа да напуснем Европейската народна партия, българските интереси струват повече от парите на Конрад Аденауер, казва лидерът на СДС-Бургас Костадин Марков

Интервю на Катя КАСАБОВА

-Господин Марков, тръгвате на избори за европарламента в крайно усложнена за СДС ситуация. Не сгреши ли Петър Стоянов с включването в дискусионния клуб на консерваторитне, които на практика оспорват политическата платформа на своите партньори от Европейската народна партия/ЕНП/?

-     Ситуацията никак не е сложна. Напротив - СДС се включи в клуба, защото споделя някои от вижданията на новосформиращото се Движение за европейско развитие/ДЕР/, в основата на което са британските консерватори начело с Дейвид Камерън и партията на чешкия премиер Мирек Тополанек, а именно - защо страните-членки с по-нисък стандарт и по-ниски доходи на населението да не плащат по-ниски данъци?! Наша основна задача е не да защитаваме интересите на ЕНП, а на българските граждани. Консерваторите, благодарение на които ЕНП има мнозинство в европарламента, казват още: нека се децентрализират бюрократичните потоци в ЕС, да се сведе бюрокрацията на по-ниско ниво в самите страни. Разбира се, че ние няма как да не застанем на същата позиция, за да защитим интересите на българските граждани. И това е по-достойно, отколкото да се продаваме за пет семинара на фондация "Конрад Аденауер".

-     Ясно е, че нашите политици вече трябва да плуват в дълбоки евроводи и да правят дългосрочни анализи. В този аспект стъпката на Стоянов изглежда логична, защото не е тайна, че ДЕР ще се стреми към собствена група след изборите 2009-а. Но вярно ли е, че сега, в навечерието на нашия евровот, ЕНП подготвя отмъщение - кани кандидатдепутатите на ГЕРБ в Брюксел, за да парадира с тях, че са евентуални нейни партньори?

-     Това не е драма. СДС е с цели две години напред от останалите десни партии в правенето на политика в ЕС. Аз самият, на Национален съвет на СДС, ще застъпя тезата, че трябва сами да си тръгнем от Европейската народна партия. Все едно е какво ще се случи на 16 май - дали ще ни кажат "идете си" или не. За мен е важно политиката на СДС да импонира на интересите на българските граждани. И не проумявам от какво толкова много е изнервен Вилфрид Мартенс /лидерът на ЕНП-б.а./. Знаете, че евродепутатът Джефри ван Орден -     бившият докладчик за България, чиято добронамереност по време на процесите по присъединяването на страната ни никой не оспорва, дори         изпрати писмо на Мартенс, в което го призова да се извини на Петър Стоянов и СДС за прибързаните си действия.

- Да се върнем на бургаска земя - местни лидери от т.нар. Преговори на десния формат къде на шега, къде насериозно казват, че сте стигнали до положение да търсите кандидат за кмет чрез обява във вестниците. Причината     - панически страх от мощната мажоритарна фигура на Йоан Костадинов. Действително ли нямате човек, готов да се хвърли в "огъня".

- Тази теза не я вярна. Има кандидати и те се обсъждат в достатъчно широк формат. Но не е дошъл моментът да бъдат афиширали в публичното пространство. И аз няма да посоча имена, за да не взривя преговорите, не сме изчистили технологията за излизането на изборите - с колко листи и коя да е обединителната личност за кмет. Но вие не се безпокойте, имаме избираеми фигури.

-     В настоящия Общински съвет се очертавате като единственият, който изразява не просто твърди, а компетентни опозиционни твърдения. Защо от другите партии се държат като безгръбначни?

-     Това, че аз поемам тежестта за някои по-твърди изказвания от трибуната, не означава, че съм еднолична опозиция, защото изразявам съгласувано и осмислено становище на СДС. Ако имате предвид сблъсъка от последната сесия, когато стааваше въпрос за строителството върху зелените площи,     частните казуси в "Изгрев" и "Славейков" бяха много прости. Но трябваше категоричен отпор, за да не се прокрадне недопустим прецедент. Колегата Георги Манев настояваше да изкупим парцел от частно лице, който е отреден като зелена площ. Нашата теза е, че не бива да се правят жестове заради приятели на определени общински съетници, а да се реши цялостно проблема. Ако колегата Георги Манев ме беше подкрепил, когато се обсъждаше общинския бюджет преди месец и тогава беше предложил да приемем 3 млн. лева за изкупуване на терени на граждани, които попадат в зелените площи, аз бих приел. Защото имам много познати, вкл. и членове на СДС, които са с парцели, отредени за зелени площи по градоустройствен план. И ако ще решаваме въпроса - нека го решим за всички!

- Да, но собствениците могат да надуват цените до безкрайност, да ви извиват ръцете, ще настане хаос.

-     Не е така, има си пазарни условия, независими оценители. Важно е да се реши проблемът принципно, защото не всеки гражданин с такъв терен има "връзките" да прокара докладна     до сесия на Общинския съвет и да събере необходимото лоби от 34 гласа. Не съм за индивидуален подход, а за правене на политика. И ще предложа в следващия годишен бюджет това да залегне, ще подкрепя идеята.

-     В Бургас Общинският съвет оформи странно мнозинство, което гласува не по стандартно приетите схващания за правене на политика, а с чисто икономически мотиви, това добре ли е за града ни?

-     Бургаският Общински съвет има честта да разбие на практика политическата система. Тук за първи път влязоха толкова много представители на уж граждански сдружения и бизнесформирования. Традиционните партии загубиха - БСП остана с 11 съветници, СДС с 5, НДСВ     с 2, ВМРО и Гергьовден с по 1. И аназилът на работата на общинския съвет от последните две години в тази среда показа, че богатите хора не правят вътре политика, а защитават интересите на изключително тесен кръг от хора. Когато има важни политически гласуванияа те или отсъстват от залата, или безропотно подкрепят кмета. Това не е политика! Ще се радвам, ако бургазлии узреят за политически вот на тези избори.

-     Нагледахме се на крамоли между     партиите през 2000-2001г., в началото на миналия Общински съвет. Тогава битката на идеологическа основа спъваше работата в общината и се борихме за по-малко политика, а повече загриженост за решаване на проблемите на хората. Дали не грешите в търсене на верния път?

-     Влагате неправилно съдържание в понятието "политика". Дефиницията е алгоритъм от действия, водещи до решаване на определен проблем. Това не значи "горе СДС!", "долу БСП!". Политика е решаване на казуса със зелените площи напр. Защото нито партията СДС, нито партията БСП може да си позволи да гласува откровено икономически по отношение на обезщетяване на единични случаи на собственици на зелени площи. В партиите има     вътрешен контрол, има структури, членове, които следят какво се случва и търсят отговорност. Затова при нас си тръгват понякога и лидери.

-     От Созопол и Несебър дойдоха първите сигнали за предизборно набъбване на новорегистрирано население, за откровено купуване на гласоподаватели от богати бизнескандидати за властта. Наивно е да мислите, че можете да промените съзнанието на хората и те да идат до урните заради чистотата на идеята СДС.

    Има такива процеси в морските общини - регистрират сезонни работници, те ще останат до края на октомври и ще гласуват. Но се надявам с промени на закона за местните избори това да не се допусне. Възприемам инициативата на колегата Стойо Недин от Созопол на 21 април да се съберат ръководствата на СДС от морските общини в региона, за да се обсъди проблема, ще поискаме да се въведе принципа на уседналост.

-     За каква продължителност на адресната регистрация ще настоявате - минимум     9 или 12 месеца?

-     Това ще се изясни след като го обсъдим с експерти. Надявам се, че бургазлии няма да дадат доверие на бизнессдружения и групи, които ще кандидатстват за местната власт без собствена ясна физиономия. Защото когато СДС внасяше докладни в защита на дребните търговци и на средния бизнес - бургаските бизнессдружения в този местен парламент стояха пасивни, подкрепяха кмета и блокираха нашите предложения. Когато СДС реагира срещу циганското гето в Меден рудник, бизнессдруженията пак подкрепяха кмета и мълчаха. Причината - там са струпани достатъчно много регистрирани за изборите "бургазлии". Дори когато ние участваме в един сериозен политически дебат като гласуването на бюджета, пак оставаме сами.

-     Нима е толкова лошо да подкрепяш докладните и действията на кмета?

-     А добро ли е да изсипеш 3 млн.лв. за покрив на Летния театър при това състояние на училища, болници, пътища?! Колко време родители чакат ред за детска градина?! Виждали ли сте как изглеждат детските площадки по кварталите, за които предвидиха общо 30 хил.лв.?! Нямаше да бъдем опозиция, ако одобрявахме действията на кмета. Убедени сме, че Бургас има нужда от ново управление и други управленски решения.


Прочетено: 2067 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Кафе Карамел Жълтурче.jpg Тавия wellcome to bourgas На лодката Странджа Истанбул Флора Бургас 2009 майк хотел приморец Spirit of Burgas камини
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development