Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

История ли е вече Митьо Очите?



Ключови думи:
05 Април 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

И кой ще поеме накропазара след отстраняването му

Наркобос номер едно на Южното Черноморие най-после ще застане на подсъдимата скамейка за цялостната си престъпна дейност, свързана с търговията на дрога. Ще издържат ли обаче този път събраните доказателства срещу него в съда или мега операцията на полиция и прокуратура ще се окаже поредната бутафорна история. Седем години Димитър Желязков - Очите се смяташе за недосегаем и многобройните му арести и висящи дела заприличаха на латиносериал. Ще гледаме ли последния епизод, ще стане ясно тези дни, когато срещу Митьо Очите и хората му ще се пишат обвинителни актове. И още - кой ще поеме наркопазара след изненадващото му отстраняване?

Подобни въпроси изместиха тези дни даже темата за изборите на депутати в Европейския парламент. Това, което вълнува бургазлии най-много сега е, ще има ли още кръвопролития в града. Защото обществена тайна е, в Бургас вече тлее гангстерска война. Която вече взима невинни жертви.

От седмица градът ни е във водещите национални новини, драматичните събития започнаха в понеделник със стрелбата пред хотел "България". Ударна бригада на Митьо Очите нападна с ножове двама частни охранители, единият откри огън с пистолета си по тях при самоотбрана. Вместо нападателите обаче, пострадаха 26-годишен студент от Харманли и 73-годишна жена от Бургас, които са на лечение в бургаската болница.

От полицията категорично отричат връзката между кървавия екшън на най-оживената улица "Богориди" и последвалите арести на цялата престъпна структура на Димитър Желязков още същия ден. Ударът срещу групата бил замислян и подготвян повече от година и нямал нищо общо с хаотичната стрелба. Това обясни шефът на Областна дирекция "Полиция" комисар Павлин Димитров на извънреден брифинг във вторник.

Дали арестите бяха използвани, за да се отклони общественото внимание от "военните действия" пред "България" само времето ще покаже. Факт е обаче, че те ще отприщят нова вълна от насилие.

Докато полицаи претърсваха домовете и колите на Очите и 13 от неговите хора, докато събираха веществени доказателства, техни колеги се натъкнаха на зловеща находка в Свети Влас. В задния двор на магазин за строителни материали в центъра на ваканционното селище, беше намерена самоделна бомба. Адската машина представлява газова бутилка с прикрепени към нея две гранати. Случаят бе държан в тайна до късния следобед във вторник, когато стана ясно, че вече има изтичане на информация към медиите.

Според запознати, взривното устройство било оставено на склад временно, докато отшумят арестите. Димитър Желязков и приближените му не били притеснени, смятали, че ги прибират заради стрелбата в централната част на Бургас. Затова и нито един от тях не е оказал съпротива.

Още едно събитие се свързва с операцията срещу Очите и хората му.

В сряда рано сутринта неизвестни подпалиха колата на дясната ръка на Димитър Желязков - Новак Купенов. Неизвестни за сега на полицията поставили два тампона, напоени със запалителна течност под предната част на колата на 31-годишния наркодилър и драснали кибритената клечка.

Името на Купенов нашумя през 2001 година, когато той заедно с още трима авери, изнасилиха 22-годишен наркопласьор за наказание и назидание на останалите членове на групировката на ниските етажи. Разследванията, водени срещу него до този момент обаче се оказват безрезултатни. Както и тези срещу работодателя му.

Акцията

Само за два часа в понеделник са били образувани 38 частни наказателни дела и разрешения за обиск и претърсване в домовете на задържаните. Един след друг зад решетките са вкарани Янко Гюров, Диньо Динев, Йордан Георгиев, Недко Костадинов, Петко Бобчев, Георги Джендов, Новак Купенов и Гроздан Балабанов. Босът им Митьо Очите е спипан във вилата си в Сунгурларе около 8,00 часа сутринта във вторник. До късния следобед го последваха още 5-тима от хората му.

Акцията е трябвало да бъде извършена бързо и прецизно, тъй като имало данни, че част от набелязаните са имали готовност да напуснат страната при нужда.

Разследването срещу Митьо Очите има седем годишна давност, но едва сега той официално бе посочен като един от босовете на наркомафията в страната.

Работата по акцията за последното му задържане е започнала през февруари 2006 година, когато бомба избухна пред дома на 52-годишния Николай Брусалиев в Созопол /малко по-късно той загина при мистериозна катастрофа/. Тогава се предполагаше, че атентатът е свързан с преразпределение на черния пазар на дрога.

Този случай е бил използван като мотив за обединение на всички досъдебни прозводства срещу Димитър Желязков през годините, като следствените органи са концентрирали вниманието си само върху една от всичките му престъпни дейности - наркотиците.

Босът и приближените му са били подслушвани и наблюдавани в продължение на една година, а събирането на доказателства е ставало под прякото ръководство на апелативна и окръжна прокуратура. Предстои преглеждането на хиляди страници от телефонните записи, стотици експертизи са назначени на веществените доказателства, иззети от домовете на арестуваните.

Най-много време ще отнеме обаче анализа на чувала с боклуци, открит в депото за разпределение на наркотичните вещества в бургаския комплекс "Зорница", което бе разбито през февруари тази година. В една от стаите бяха намерени огромно количество употребявани еднократни ръкавици, от които в момента се взима материал за ДНК-тестове. Тогава бяха задържани само двама от хората на Очите - Стефан Хаджиев и Петър Сливиев Петров, които за ползвали апартамента под наем. Други арести умишлено не са правени, за да не се подплашат останалите членове на организацията и техния бос.

Направихме удара срещу групата на Димитър Желязков точно в понеделник, защото вече имахме наблюдение кога се доставя дрогата, къде и как се разпределя, в кой ден се отчитат уличните наркодилъри и къде се намира касата с парите от престъпния бизнес, обясни Павлин Димитров.

При обиска в дома му са иззети около 50 000 лева, които представляват седмичната лична печалба на Митьо Очите.

Кой е Димитър Желязков?

Димитър Желязков - Очите е роден през 1972 г. в Несебър. Според справка в базите данни на ДАКСИ Димитър Желязков участва като собственик в : "НАЙТ ГАРД-93 - ЙОВЧЕВ И СИЕ" СД, "ПРОГРЕС 2003" ЕООД, "ИНВЕСТ ПЕТРОЛИУМ" ООД и " АГРО СТИЛ 2005 " ООД.

В подземния свят Очите е свързван с търговия на наркотици. Според публикации в медиите прякорът на Желязков-Очите идвал от любимия му номер - да удря жертвите си право в окото (други източници твърдят, че прозвището му идва от изпъкналите му очи). Според информация публикувана в медиите, Димитър Желязков е бил бодигард в "Дюни", след което преминава към охранителите на Пламен Тимев-Ганди. През 1997 г. в медиите излизат публикации, в които името Желязков се споменава покрай атентата срещу кмета на Несебър Живко Георгиев (хвърлена е бомба на терасата му, но няма пострадали). Според информацията Митьо -Очите е заплашвал една от свидетелките за да не дава показания по делото.

Името му отново нашумява след поредица кървави атентати, извършени в периода 1999 - 2000 г., срещу наркобосове в Бургас.

В списъка на МВР Димитър Желязков е с няколко висящи дела. Той е следствен за въоръжен грабеж в Хасково и за отвличане и побой. Негов адвокат дълго време е Иван Витанов. Обвинението срещу него в хасковския съд е за грабеж, незаконно притежаване на оръжие и хулиганство. През 1994 г. той и още пет души са задържани от полицията, след като между подразделението на пловдивската охранителна фирма "777" и фирмата на хасковлията Вальо Подмулов, за който Митьо Очите работил тогава, пламва война.

Версии и щрихи

Версията на Иван Панайотов-Мазния, че в понеделник е стрелял срещу нападателите си при самозащита няма да го оневини, каза директорът на ОДП-Бургас Павлин Димитров.При мелето до хотел “България" бяха ранени четирима човека, двама от които невинни минувачи. Единият от нападателите Калоян Стоянчев-Рижия е известен като човек на наркомафиота Митьо Желязков-Очите.

Чак на следващия ден се разбра, че също в понеделник са били арестувани десет човека, начело с Митьо Очите, за организиране на престъпна група с цел разпространение на наркотици. Ето защо първоначално се смяташе, че до хотела е имало наказателна акция. От полицията обаче отрекоха между двата екшъна да има връзка и отчетоха, че при акцията, която се подготвяла от година и не е имало изтичане на информация, са задържани освен хора, пари, наркотици и впечатляващ боен арсенал.

Издирват се още хора както от наркогрупата, така и от участниците в мелето в центъра на Бургас. За единия от тях се предполага, че е ранен в крака. В ареста се намират петнайсет човека от наркогрупата и стрелецът Иван Панайотов-Мазния.

Състоянието на случайно простреляния 20-годишен студент от Харманли Дилян Георгиев остава критично. Оперирана е и     78-годишната Видка Николова. Жената, която има прекаран инсулт, е спасена поради светкавичната намеса на управителя на частната клиника “Света София" Семир Абумелих и неговия екип - лекарите Василева, Илиев и Димчева, извършили манипулацията по спешност в офиса на управителя. “Лично Абумелих извади куршума, който беше прекъснал артерията на лявата ръка, отнесъл е част от костта и отсега нататък жената я чака дълъг път на възстановяване", разказа личният лекар на пострадалата д-р Мария Джендова, придружила я след това до МБАЛ. Братя Диневи са заявили желание да дадат пари за медикаменти на невинните.

Стрелбата в центъра на Бургас, при която пострадаха случайни минувачи, стана дни след като правителството отчете пред Брюксел напредък в борбата с престъпността.

Прокурор прави схема на бандата на Митьо Очите

"Музиканта продава пилешкото за 17 на литър". Това е един от закодираните разговори между босовете на наркомафията в Бургас, записан със специални разузнавателни средства.     Доказателствата бяха представени вчера в съдебна зала от прокурора Светозар Костов по делото за мярката за неотклонение на бандата на несебърския наркобос Димитър Желязков - Очите. Подробна схема за йерархията в организираната престъпна група бе представена от обвинението. От нея стана ясно, че истинският генерал на мафията е Янко Гюров - Поморийския, с новия си прякор Музиканта/вдъхновено явно от едноименния разказ на Хенрих Сенкевич/. Митьо Очите бил емблемата на "предприятието" и се намесвал само при конфликти.

При небивали мерки за сигурност премина вчера съдебното заседание. Петнадесетте арестанти бяха конвоирани от над 30 полицаи и бяха разпитвани в специалната съдебна зала с решетки.

Въпреки че имаше искане да не бъдат допускани журналисти по време на заседанието с мотивите, че     се засяга     държавна тайна, в крайна сметка съдът гледа делото при открити врати.

Вчера изтече 72-часовият период на задържане и съдът бе сезиран по искането на прокурора групата да бъда оставена за постоянно в ареста. Очите и още     9         души от неговото обкръжение бяха задържани при съвместна спецакция на полицията и прокуратурата в понеделник. Ден след това бяха арестувани още трима от групата на Митьо Очите.

Срещу задържаните са повдигнати обвинения по чл. 321 и чл. 354 А от Наказателния кодекс за организиране на престъпна група за разпространение на наркотични вещества.

Към делото са привлечени и Петър Петров и Стефан Хаджиев, които са с постоянна мярка за неотклонение от февруари. Те бяха спипани на излизане от квартира в комплекс "Зорница". В апартамента униформените откриха над 10 кг наркотични вещества и голямо количество оръжие и боеприпаси.

Димитър Желязков е разследван от 7 години насам, бе закопчан в деня, в който в центъра на Бургас избухна гангстерска война.

Един след друг зад решетките бяха вкарани Янко Гюров, Диньо Динев, Йордан Георгиев, Недко Костадинов, Петко Бобчев, Георги Джендов, Новак Купенов и Гроздан Балабанов. На следващият ден полицаи закопчаха Деян Друмев, Васил Александров - Борча и Веселин Василев.

В деня на масираните арести, в Свети Влас бе открито взривно устройство, оставено под "Форд", паркиран в задния двор на магазин за строителни материали. Самоделната бомба е направена от газова бутилка с прикрепени към нея две гранати. Същото взривно устройство, изработено по същата методика, е било използвано и при атентата срещу плажния концесионер от Обзор Рали Пенков през юли 2005 г. Подобна мощна бомба взриви джипа му и уби на място жена му и малката му дъщеричка.

Ден по-късно, малко преди полунощ на 4 април, неизвестни подпалиха колата на Новак Купенов, за когато се знае, че е дясната ръка на Димитър Желязков. Купенов е сред задържаните в началото на седмицата. Атентаторите са поставили два тампона, напоени със запалителна течност, под предната част на колата на 31-годишния наркодилър и ги възпламенили.

Работата по акцията за задържането на групата на Митьо Очите е започнала през февруари 2006 година, когато бомба избухна пред дома на 52-годишния Николай Брусалиев в Созопол. Малко по-късно той загина при катастрофа. Тогава се предполагаше, че терористичният акт е свързан с преразпределение на черния пазар на дрога.

Този случай е бил използван като мотив за обединение на всички досъдебни производства срещу Димитър Желязков през годините, като следствените органи са концентрирали вниманието си само върху една от всичките му престъпни дейности - наркотиците.

До редакционното приключване на броя не бе излязло решението на съда по мярката за неотклонение. Бандитите със сигурност остават в ареста, категорични са юристи.

От Севдалина Пенева


Прочетено: 5007 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Черноморец Бургас Воробей от страха полез на стенку Първа копка Долно Езерово Конкур глазами зрителя Мебелна Фабрика ДИЕЗ 5 Созопол хотел приморец Странджа, старите дървета ll
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development