Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Турция ни учи да берем 8 тона ябълки от декар



Ключови думи:
12 Април 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Да садим модерни нискостеблени овошки и да продаваме плодовете в луксозни опаковки, ако искаме да издържим на европейския пазар

Така изглежда една черешова градина край Къркларели - дърветата са с човешки ръст, но са отрупани с едър цвят

Снимка     Румяна Емануилиду




Правете модерно овощарство, което води към по-голямо производство от единица място, ако искате да издържите на външния пазар. Към това призоваха организаторите     на международния семинар “Технологии за интензивно овощарство - продажби и износ", който се организира на 31 март - 1 април в Търговската борса на турския град Къркларели. Той е етап от реализацията на проект за модерно овощарство, осъществен с подкрепата и безвъзмездната помощ на ЕС, в рамките на Програма 2004 в структурата на съвместни проекти между България и Турция към фонд “Малки проекти за сътрудничество", отдел “Централно финансиране и търгове".

Как можем да постигнем всичко това - по-голямо производство от единица място и високо качество на продукцията, когато земите не се обработват, а се “засаждат" с жилищни сгради. Трябва да въведем технологии, които увеличават производството от единица площ.

Това е целта на проекта, който е започнал през 2006 година. Водещ е турският кооператив “Панджар", а партньор от българска страна е Земеделската камара в Бургас. Проектът е на стойност 34 хиляди евро като 30 000 евро са от ЕС, а останалите - от кооператива.

Ползата от този проект е обмяната на опит от двете страни, подчерта Селим Мустафа - изпълнителен директор на кооператива “Панджар" и ръководител на проекта.

В Турция с овошки са засадени 31 160 дка, от тях на 16 400 дка - с методите на модерното овощарство.

В България едва 6 320 дка са засадени с овошки, от които 560 дка модерно.

Ако на един дка при класическия метод се засаждат         27-30 дръвчета, при нискостеблените на един декар има по 170-190 дръвчета.

При ябълките     с класическия         метод добивът е 1-1.5 тона на декар, при модерното - 6-8 тона на декар. Класическите дръвчета дават плодове     след 7-8     години, при модерното овощарство - още на 3-4 година.

“Или, ако градината е засадена с нискостеблени съвременни видове, добивът е по-голям, по-бърза е възвращаемостта на средствата и по-ниска е себестойноста", коментира Тезджан Керван - маркетинг мениджър във фирма “Алара" - Бурса, Турция и лектор на семинара.

Той обясни на производителите, че ако не произвеждат новите сортове плодове, нямат право да предлагат в международните супермаркети.

Регион Къркларели произвежда големи количества грозде, но от години тези лозя не се обработват както трябва, сортовете са стари и производството е ограничено, така то не се търси от супермаркетите.

Съветите на екперта Тезджан Керван

* Съвременното производство означава и начин на предлагане. То включва не просто търговията, а и подходящи опаковки.         “Алара"         изнася около 8 хиляди тона череши, приятно опаковани в малки грамажи.

* Важно е постоянството в износа. Това може да се постигне с нискостеблените видове. Най-малко 50 дка овощни градини и сертифицирани плодове.

* Да се обединяват производителите в сдружения от по 500-1000 дка за постигане на количество и качество. Ако произвеждаме малки количества, те няма да отговарят на нуждите на големите вериги супермаркети.

*В света се произвеждат 460 млн. тона плодове. Половината от това количество се произвежда от десет страни, Турция е на девето място. Сред най-големите производители са САЩ, Италия, Испания, Франция, Израел. Трябва да се конкурираме с тях, няма друг избор.

От Румяна Емануилиду


Прочетено: 4684 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
HAMMER DESIGN – ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО лека вечер Декоративни дървени конструкций Европейка pepi морето в началото на новата година Есен красиви по всяко време МАШИНИ ЗА  БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ 1690 ЛВ. PROFI  www.serafimov-systems.eu Цвете Жреци на музите 2009
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development