Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Кютука - недосегаемият господар на Айтос



Ключови думи:
19 Април 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Ако МВР и прокуратурата имат сили нека кажат колко са мъртвите сред стотиците поробени длъжници, защо не се стига до присъда и кой стои зад гърба му

Аудито на лихваря, което е заело почти цялата тясна уличка срещу кметството, по начало другите водачи избягват да минават оттука, за да не нарушават покоя му, автомобилите     наоколо са иззети от длъжници и сега се продават

Снимкa Станислав Ярмин




В центъра на Айтос, до градинката срещу кметството, върху най-скъпия градски парцел грее в жълто-оранжеви тонове нова 6-етажна жилищна сграда. Това е палатът на метния жител Лютви Мехмедалиев - безработен бедняк, който казва, че понякога работи и като шофьор в частна фирма. Пред палата е паркирано сребристо ауди с кожен салон в черно - последен писък на автомобилната мода, с повтарящи се регистрационни номера. Впрочем дворецът е построен под носа на местната власт напълно незаконно.

"Мехмедалиев надстрои етаж и половина, нарушен е нормативът за етажността в централната част, съставили сме се десетки актове и сме ги пратили на РДНСК, но това е положението, аз не зная дали и как главният архитект на общината му е позволил или ...", казва шефът на отдела поТСУ в кметство-Айтос Иван Беделев и изобщо не поставя под съмнение собствеността на палата. Когото и да попитате в града, ще ви каже, че това са жилищната кооперация и лимузината на лихваря Кютука - така е известен 43-годишният айтозлия, от когото кредити са вземали стотици дребни риби, изпаднали алкохолици, едри бизнесмени, мастити строителни предприемачи и петролни босове. Дейността му се е разпростряла из цялата страна. Клиенти на нелегалната банка са солидни господа от Бургас, Сливен и Ямбол, сред тях са лидери на политически партии, на групировка от служители на бившата Държавна сигурност.

Разбира се, интересното е кой е дал първоначалният капитал на шофьора, за да завърти оборот нелегалната банка с неговото име напред, тя функционира от 15 години и за нея знаят полицаи, следователи, прокурори и съдии в Айтос, някои от които, според събраните данни, също са били кредитирани. Дали защото     имат реална парична нужда или за да си затварят устите, сигурно един ден ще се наложи да пита и самият главен прокурор Борис Велчев.     Защото докато в Бургаския окръжен съд от години се правят опити да тръгне наказателно дело срещу     Мехмедалиев, "банката" продължава да трупа авоари, да ги влага в недвижимости и да разширява влиянието си, а нервите на някои от борчлиите, притискани по всевъзможни начини да връщат парите с непосилни лихви, може и да не издържат. Сред тях има и мъртви.

"Не мога да давам информация по делото срещу подсъдимия Лютви Мехмедалиев, документите са при съдия Магърдич Мелконян, ще кажа само, че то се води по чл. 252 от НК за получени неправомерно доходи от осъществяване на банкова дейност по занятие без необходимото за това разрешение, вършил е кредитиране срещу лихва", заяви прокурор Чапкънова в средата на тази седмица.



Върху тази жена се упражнява страшен натиск



да симулира поведение на прокурор, съжаляваме я, защото тя научи много, има достатъчно доказателства, но до никъде няма да изведе държавното обвинение", каза един един от свидетелите. 25 са били готови да дават показания и пред съдията в този процес, те са разпитани от следовател. Сега те са останали 12. Процесът за последно беше отложен на 3 април.

"Само да съм жив - за 24 май ще ви заколя едно агне, ще го опечем на поляната до старата чешма и ще полеем както му се полага на тоя празник". Това са последните думи на 48-годишният Юсуф Мехмед Сейдар от руенското село Планиница. Произнася ги около 10 май 2005-а пред кмета, полицая и още трима приятели в центъра на селото, пред джамията. После изчезва.

Сейдар е сред най-заможните хора в бедния турски район. Напредничав, работлив и ларж по душа. Макар че е възстановил турското си име, продължава да се представя като Десислав Митков Йосифов. Веднага след демократичните промени Юсуф отваря шивашки цех в Планиница. Бизнесът му потръгва, наема помещения и в близките села Зайчар, Медово, Вресово. Около 500 жени шият на ишлеме     за фирми от различни градове в страната, изнасят и в Турция.

"Съпругата му Хатче и двете им деца - момче и момиче, през цялото време се трудеха, макар че имаха пари и къщата им е за чудо и приказ,     Хатче сееше и копаеше краставици, не се задържаше на едно място - всичко с труд си изкарваха, много кротки и добри хора", разказва секретарят на кметство Планиница Минерие Шабанова, която е съседка на семейство Сейдар, със съпрузите са израснали са заедно. Повече от това Шабанова не може да изговори, сълзите потичат по лицето й.

"Ако този човек вземе назаем 5 лева - ще върне 10, такъв беше, вярво е - имаше борчове, понякога заплатите на шивачките закъсняваха, но винаги им плащаше, преди да изчезне, разбрах от него, че е затруднен с връщането на дългове", казва запознат със случая човек от селото, който не иска да цитираме името му.

Пред него Юсуф споделил, че взел пари от айтозлията Кютука и че го притискат да ги връща, в същото време ипотекирал имущество пред друг нелегален лихвар във Варна. Кютука пращал на няколко пъти хабер "да си опича акъла в главата     иначе ще му вземе всичко - кола, къща, земи...."

"Човекът от Планиница дойде в офиса на Мехмедалиев и пред очите ми подписа запис на заповед за 17 хиляди лева, беше през 2004-а. Половин година след това все не намираше средства да започне издължаването на месечните вноски, но после плащаше в следващите 5 месеца в многократно увеличен размер, след което последва отново месец на забава и точно тогава се изпари. После разбрахме за голямата трагедия", свидетелства един от присъствалите на сделката пред лихваря. Казва се Георги Янев и работи в охранителна фирма. За около година между 2003 и 2005-а пред Янев са били раздадени над 1 млн.лв. кредити. Когато длъжниците изпадали в неплатежоспособност се налагало той да става поръчител в различни банки, за да могат нещастниците да получат пари, за да ги предадат на "благодетеля". Като Янев са постъпвали и други айтозлии, които също са участвали в пирамидата.

"В един момент усетих, че нещата не вървят на добре и предпочетох да се оттегля и други,които работеха в структурите на Кютука го направиха със същия мотив, предоставили сме в Областната дирукция на полицията достатъчно много записи на разговори, документи, давали сме данни, за да може да се прекрати всичко това, но сега мисля, че доникъде няма да се стигне - гърбът на Кютука е изключително стабилен", казва Янев и предупреждава, че с него може да се случи непоправимото. "Повечето от пострадалите, които дръзнаха да подадат жалби в полицията и да говорят, са наплашени, те се доверяваха на мен като ме смятаха за силен, но на мен започва да ми става все по-тежко, страхувам се", заключи свидетелят.    

Къде се оказва изчезналият от Планиница?

Няколко дни пътниците от автобуса между селата Планиница и Рупча в Руенския балкан виждат през прозорците, че на голямо самотно дърво, на около 150 метра надолу, където е чешмата за излетите, се люлее някакво палто. Започват да се питат каква ли е тази дрипа, дали не е някаква приумица за предстоящите празници в края на май?

Шивашкият бос Юсуф Сейдар не се прибрал у дома повече седмица, но синът му Хюсеин и съпругата Хатче не предприемат нищо. Те са свикнали с честите му отсъствия. Чак на осмия ден, след като мобилният му телефон упорито мълчал изключен, съобщават в руенското РПУ, че е изчезнал. Започва издирването му из страната, проверяват граничните пунктове, от него няма следа.     Някой споменава, че чул хората да си говорят за онова веещо се палто край пътя.

Синът и местният полицай открили Юсуф обесен на дървото, под което се канел да даде празничния пикник. Новият му Опел-Астра бил спрян в ниското до чешмата, а в мобилния му телефон всички номера, повикванията и изходящите разговори били изтрити.

Семейството на Юсуф отказа да разговаря с репортерския ни екип във вторник. "Вътре са - и внучето е тука, количката му     е в двора, но защо не излизат не знаем", казаха съседите и ни помолиха да оставим зачернената фамилия на мира.

Подобна е съдбата на още десетки "изгорели душици" в региона, разказват свидетели по делото. Имало и други мъртви, отишли си по мистериозен начин.

"Не разкривайте самоличността ми, защото съвсем наскоро бях предупредена, че ще циментират краката ми и жива ще ме потопят в солниците", предупреждава друга жертва, за която ще разкажем в следващия брой.

Сред пострадалите е и високообразован близък роднина на кмет от голяма община в региона, който заложил имуществото на цяла земеделска кооперация     -     оборудване, автомобили, трактори.

"Не се закачайте с Кютука и представа си нямате кой е зад гърба му и коя групировка го закриля, нищо няма да постигнете - той е над държавата, каза ни полицай с висок пост в йерархията на МВР.

В следващия брой четете още и кой е злощастният "контрагент" на Кютука, на когото са отнели бащин имот с обещание да му построят етаж от жилищна кооперация, той смята да въздава правосъдие като собственоръчно заколи лихваря с нож.

В момента недосегаемият банкер е в чужбина. В малкото градче разказват, че често ходел на екскурзии с адвоката си - известно име от бургаската колегия, както и с нотариуса, през когото преминават всички сделки. Последният воаяж на Кютука бил до Прага. Сега е заминал за Германия, но по работа -     за да     купува автомобили.

"Внася коли на старо и ги продава на бедните     и неориентирани хора в руенско на лизинг, ако някой се забави с вноската, колата му се отнема и се продава на друг, от това много се печели", издадоха го негови сподвижници.

Докато делото срещу лихваря отлежава в съда, само през настоящия месец     са били запорирани други две къщи в Сунгурларе и една в село Кръстина.

От Катя Касабова


Прочетено: 6524 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
КАМЕРА Тройката, паметника МАШИНА ЗА ПЕРДАШЕНЕ НА МАЗИЛКИ ROKAMAT, ГЕРМАНИЯ-2700 ЛВ. Първа копка Долно Езерово Приморско Лилиум Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ Флора Бургас 2009 европейка Селка къща Театър за драма. опера и балет, Бургас хотел приморец
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development