Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

„ЛУКойл Нефтохим“ платил близо 5 млн. лева екоглоби на РИОСВ



Ключови думи:
26 Април 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Съдебна експертиза дава шанс на Камено да увеличи размера на иска срещу екоинспекцията

Кметът Димитър Которов води съдебна битка срещу ощетяването на Камено от РИОСВ - Бургас

Снимка Станислав Ярмин




“ЛУКойл Нефтохим” е платил близо 5 млн. лева на РИОСВ     – Бургас     като екоглоби. Парите са събирани от екоинспекцията за периода 2002 г. – март 2007 г. Това стана ясно през тази седмица по време на делото, заведено от Камено за близо 2 млн. лева, с които РИОСВ е ощетила общината. Данните бяха обявени в съдебната зала, след като там беше представена независима съдебна експертиза, която бе извършена въз основа на счетоводните документи в екоинспекцията, община Камено и “Лукойл Нефтохим”.

Сумата от близо 5 млн. лв. е значително по-голяма от тази, която беше установила общината. 80 % от тази сума по закон екоинспекцията е трябвало да преведе на общината, върху чиято територия се намира рафинерията. Документи от поземлената комисия, представени и като доказателство в съда, показват, че това е община Камено, тъй като 81 % от “ЛУКойл Нефтохим” се намират на нейна територия. Директорът на РИОСВ Симеон Симеонов е превел по- големия процент от средствата на община Бургас, вместо на Камено.

Бургаският окръжен съд днес отхвърли искането на юристите на РИОСВ към делото от страна на екоинспекцията да бъде привлечена и община Бургас като трето лице. Аргументът на съдия Павел Ханджиев бе, че държавната институция е изтървала необходимите срокове за това чрез неявяването си на първото заседание по делото.

Делото срещу РИОСВ бе заведено от кмета на община Камено Димитър Которов. Искът е за 1 818 383, 56 лв. и е заради неправомерното наливане на парите от екоглоби , наложени на “Лукойл Нефтохим” в община Бургас, вместо в Камено. Изнесените от експертизата данни за по-големите суми, преведени от рафинерията на РИОСВ, ще дадат основание на Камено за увеличаване размера на иска.

“Вярвам, че истината ще бъде установена от съда, за да няма ощетяване на жителите на Камено”, заяви веднага след заседанието кметът Димитър Которов.

Ден по-рано жителите на община Камено протестираха срещу незаконното им ощетяване от РИОСВ     - Бургас. Те излязоха с протестна декларация, адресирана до Министерството на околната среда и водите и главния прокурор Борис Велчев.

От Боряна Тенчева


Прочетено: 1800 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Рибарското селище край Бургас Хамали Грийн – Пренос и Транспорт Стилът на знаменитостите Жреци на музите 2009 Казан за топло Професионални Кокили!!! Коледен базар в Париж от Бутик KST Bourgas 1975 Флора Бургас 2009 Конструкция
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development