Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Министри треперЯт за местата си



Ключови думи:
26 Април 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Мутафчиев, Гагаузов, Чакъров и Кабил са с най-големи „шансове", на Гайдарски му се разминава

Премиерът Сергей Станишев и БСП са недоволни от работата на транспортния министър Петър Мутафчиев (на заден план)



Министри от правителството на Сергей Станишев ходят угрижени и замислени в очакване да ги споходи неприятната, но належаща промяна в управляващия екип. Смени ще има, смятат депутати от левицата. И те ще засегнат основно министри от квотата на БСП, но няма да им се размине и на министри, излъчени от ДПС. С НДСВ положението е по-различно, защото срещу министри от царската партия откровени критики няма.

Дотук новина няма, защото за правителствени промени се говори още от есента, когато в мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България в изпълнението на критериите за членство в ЕС, бяха изтъкнати редица важни пропуски и бяха посочени несвършени неща в определени области. Като чувствителни зони се сочеха правосъдието и вътрешните работи, екологията, разплащателната агенция в земеделието, авиотранспортът. За състоянието на последния на страната ни бе наложена безпрецедентна "предпазна клауза", ограничаващата свободното движение на българските авиокомпании в ЕС, от каквото се възползват авиопревозвачите на всички останали страни-членки на Общността.

В последните дни нараства напрежението в Министерството на транспорта, защото около главата на министър Петър Мутафчиев очевидно се насъбират облаци. През май се очаква да пристигне инспекция на Европейската комисия, за да прецени докъде е стигнало предписаното отстраняване на слабостите в авиоинспекцията. Според запознати европейските експерти няма да останат доволни, което пък ще разклати още повече позициите на министъра, сочен като един от слабите в червената квота.

С мрачна физиономия и угрижен вид е забелязван и и министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов. Той има доста проблеми - като се мине през концесията за магистрала "Тракия" и се стигне до петролопровода Бургас - Александруполис.

Огромно недоумение буди фактът как досега между капките минава екологичният министър Джевдет Чакъров, въпреки напрежението около "Натура 2000", драмите около концесията за добив на злато в Челопеч, незаконните каменни кариери, екологичните безобразия на "Кремиковци", "компенсирани" с редовни, но безполезни глоби, буксуването на разделното събиране и оползотворяване на битови отпадъци и други проблеми.

На мястото си продължава да седи и здравният министър Радослав Гайдарски, който очевидно престана да вижда, че болниците отново трупат дългове и наесен могат да се озоват в положението, в което той ги завари, когато дойде на власт в министерството.

Да не говорим за земеделския министър Нихат Кабил, който остави повече от месец фонд "Земеделие" без акредитиран в Брюксел изпълнителен директор след отстраняването на Асен Друмев. Заради това десетки бенефициенти по програма САПАРД натрупаха загуби, защото не можеха да получат пари от програмата поради липсата на подпис от изпълнителния директор на фонда.    

И Мутафчиев, и Гагаузов, и Чакъров, и Кабил, може би и Гайдарски са заплашени от смяна, която обаче едва ли ще се осъществи преди изборите за евродепутати. Те знаят това, но едва ли се чувстват комфортно на местата си заради натиска и от ЕК, и от собствените си партии. Нито на БСП, нито на ДПС им се иска да берат негативи от лоши оценки от Брюксел или от избирателите за несвършена работа от министрите им.

Според близки до "Позитано" източници възможно е Станишев да предприеме половинчата мярка, за да намали дискомфорта от слабата работа на свои министри. Той може да освободи заместник-министри, като за това се договори с коалиционните си партньори, защото и зам.-министрите са назначени на квотен принцип. По тази логика още в следващите седмици може да се очакват смени на заместници на Мутафчиев и на Чакъров.

А самите министерски рокади вероятно ще станат наесен преди местните избори. Освен ако Станишев не рече да предприеме рискован ход и да ускори промените преди края на лятната парламентарна сесия.

От Светла Бъчварова


Прочетено: 1572 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
камини всичко за отопланието Бургас, Богориди Предлагаме инкубатори за люпене на яйца Флора Бургас 2009 хубава вечер оферта заем Първа пролет наближава, кокичета в двора Община Бургас грее грее Пролет на село http://rosengeorgiev.com
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development