Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Ходатайството става законно



Ключови думи:
26 Април 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

„Гергьовден" и ДПС - два проекта за лобизма, парламентът ще ги гледа наесен

В Москва почти до последните години на социализма телешкото вървеше на народни цени - под 2 рубли за килограм. Само че на тази цена, констатирах го лично, в магазините то можеше да се намери предимно във вид на кокали и тлъстини. За сметка на това номенклатурата с връзки плащаше пак 2 рубли, но вече за почти чисто филе. У нас положението бе същото, ако не и по-зле. И затова, като се кълняхме, казвахме: "Да ти умрат връзките дано!".

А не би ли могло всичко това да си бъде регламентирана законна дейност? Макар и да не се припокрива 100 %, лобизмът си е почти ходатайстване. И тъй като под едно или друго име съществува от памтивека, напредналите държави са го извели в закон. Така е в САЩ, Канада, Австралия и Полша, а другаде из Европа той се регламентира от правилниците за публичните институции. У нас проектозакон за лобизма в предишния парламент внесе "Новото време", а в сегашния проекти предлагат от "Гергьовден" и от ДПС.

Според български речник ходатайството е "застъпване за нещо пред някого в полза на другиго". Според издателство The Penguin пък лобирането е опит да се убедят членовете на парламента, сенаторите     и т.н. да дадат предимство на определена група от личности или интереси. От двете определения може да се направи извод, че ходатайстването остава на битово-личностно равнище, докато лобирането е по-скоро в полза на каузи и групови интереси. В проекта на депутатите Любен Дилов-син и Ася Михайлова той се определя като "действие срещу заплащане в полза на трети лица, осъществявано с разрешени от закона средства, имащо за цел оказване на влияние върху органите на държавна власт и на местно самоуправление в осъществяване на правомощията им в представяне и защита на интересите на тези лица".        

Имаш крава, пиеш мляко

От горното може да се заключи, че ако имаш връзки и знаеш как да ги използваш, можеш и парици да изкараш. От друга страна погледнато, ако имаш парици, можеш и каузата си да защитиш. Най-яркият пример в това отношение дават САЩ, които са и с традиции в лобизма. Там неотдавна компанията "Уолт Дисни" защити правото да ползва още 90 години продукта си Мики Маус, възползвайки се от лобисти. За да запазят това право, което изтичаше, лобистите изхарчиха 70 млн. долара! Дали с една част от тези пари не е било платено и на конгресмените, никой не може да каже. Факт е обаче, че те гласуваха в полза на "Уолт Дисни", а разходите за лобирането бяха отчетени до цент и изложени на публичен показ. Както се казва,” И вълкът сит, и агнето цяло”.    

На заседание на парламентарната комисия по гражданското общество и медиите Любен Дилов-син все пак предложи техният документ да изчака изработването на нов проект на ДПС и тогава двата едновременно да бъдат разглеждани. Според него това може да стане до края на годината, а догодина един закон за лобизма да бъде обсъждан вече и на второ четене в пленарната зала на НС.

От Начо Халачев


Прочетено: 1473 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Цвете Божидара -спокойствие в морската градина Конкурс прическа Бургас 2009 Връзка Черноморец Бургас Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ София от Копитото Underground строителство ВИК БУРГАС УСЛУГИ ДЕНОНОЩНО-0885872363 парапетът до АЗ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development