Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

“Разкриха” известните сътрудници на ДС



Ключови думи:
26 Април 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Наред са президентът и хората му, ще проверяват и депутатите от 40-ото и 39-ото Народно събрание

Агентите сред кандидатите за евродепутати са едва шест, разкри в сряда комисията по досиетата. Сред тях няма нови имена, които да изненадват. От общо 218 мераклии за представители на страната ни в Европейския парламент с „картончета" са Георги Николов Белчев от листата на ССД, Севдалин Димитров Атанасов от Зелената партия, Кръстьо Илиев Петков, водач на листата на „Граждански съюз за нова България", Юнал Саид Лютфи - на 18-o място в списъка на ДПС, Евгени Захариев Кирилов и Боян Стефанов Чуков от платформа „Европейски социалисти" на БСП.

Документите на Георги Белчев, който междувременно беше оттеглен от листата на ССД, и на Севдалин Атанасов са унищожени в периода 1990-1991 г., обяви председателят на комисията Евтим Костадинов. Той допълни, че това е станало със съответна заповед на тогавашния министър на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев, като е унищожена и друга документация от архивите на Държавна сигурност (ДС). Информацията за Белчев и Атанасов е въз основа на останалите т. нар. картончета. Досиетата на другите четирима кандидати за евродепутати са достъпни за всички граждани, защото са с декласифицирана информация, обявиха от комисията.

Информацията за сътрудничеството към службите на ДС на Евгени Кирилов, Кръстьо Петков и Юнал Лютфи не е ново. Те бяха огласени през 2001 г. и от предишната комисия по досиетата, известна под името „комисията Андреев" при проверката на кандидатите за депутати за 39-ия парламент.

Председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов коментира в сряда, че всеки от кандидатите за евродепутати може сам да изтегли името си от листата, но припомни, че законът за разкриване на досиетата няма лустрационен характер. Независимо от това ден преди огласяването на списъка Белчев от евролистата на ССД бе заменен с проф. Милан Миланов. Подменените в списъците имена могат да бъдат регистрирани в Централната избирателна комисия до 12 май. От комисията ще изпратят доклада си там.

Наред за проверка са президентът и хората, които работят в президентството, както и депутатите, стана ясно по време на пресконференцията на комисията. От органа ще изпратят писма за искане за проверка по закона. От 11 май ще бъдат проверявани и народните представители от 39-то и 40-ото Народно събрание, беше категоричен Евтимов. Преди това пък по реда си трябва да минат кандидатите за шеф на БНР, за което вече има писмо от СЕМ. Работата по нея обаче още не може да започне, защото няма съгласие от мераклиите за поста в националното радио, уточниха от комисията.

Юнал Лютфи

е бил един от най-активните секретни сътрудници на ДС. Той доброволно е помагал на службите и е работил под псевдонимите „Мурад" и „Сидер". За Лютфи има „собственоръчно обещание за доброволно сътрудничество" на РУМНО. Вербуван е на 21 години, вероятно докато е бил в казармата. Донасял е за почти всички структури на ДС, бил е сред най-активните. Завършил е френската гимназия в Ловеч и турска филология в Софийския университет. Прави бляскава кариера благодарение на ДС. На 28 години е назначен за началник направление „Културни вериги с Балканските страни и държавите от Азия и Африка" в Комитета за култура, на която длъжност остава цели 11 години. В папката за него има собственоръчно написан писмен доклад като агент, агентурни сведения, документи за получени възнаграждения, както и рапорти от ръководилите го оперативни работници. Личното му дело съдържа документи до 11 февруари 1991 г., пише в доклада на комисията. Лютфи е на последното, 18 място в списъка на ДПС за ЕП. Той е депутат във всички парламенти след 1990 г., а в момента е и зам.-председател на 40-ото народно събрание.

Евгени Кирилов

е бил вербуван през 1966 г. от Окръжно управление на МВР - Варна. Проучван е от Второ главно управление - контраразузнаването, с цел да бъде назначен на работа в Разузнавателното управление на Генералния щаб при Министерството на отбраната. През 1978 г. е зачислен към Първо главно управление на ДС - външно разузнаване. В архивите Кирилов е записан като „секретен агент" „Манчев". Завършил е висшето си образование в Рощок, бевшата ГДР, и специализация международни икономически отношения и международно право в Дипломатическата академия в Москва. Вербуването му става след завръщането на Кирилов от Москва. През 1985 г. е снет от отчет, защото става щатен сътрудник на ДС. Бил е директор „Културен обмен" и член на националния съвет на ЮНЕСКО (до 1990 г.). Кирилов е на пето място в листата на платформа „Европейски социалисти", което според данните от социологическите проучвания е избираемо. Той и сега е евродепутат и народен представител в парламента.

Боян Чуков

е кадрови разузнавач от кариерата. Работил е в системата на научно-техническото разузнаване. Той е бил назначен за разузнавач в Първо главно управление на ДС през 1980 г. Пет години по-късно става старши разузнавач, след това става инспектор в същия отдел на ДС. През 1989 г. вече е зам.-началник на Първо главно управление на ДС. Специализирал е международни отношения в Института за политически науки в Париж. На 32 години е назначен на дипломатическа служба във Франция. Между 1988 г. и 1992 г. завежда консулската служба на България в Мадрид. Твърди се, че неговата основна задача е била поддържането на връзки със Симеон Сакскобургготски и подготовката му за връщането му в България, което става близо 10 години по-късно. Кариерата му е прекъсната, когато на 1 август 1991 г. е уволнен от министъра на отбраната. Чуков е инженер по образование и знае 5 езика. Чуков в момента е изпълнителен директор на „Лев корпорация", холдинг, основан от бившата барета Алексей Петров.

Кръстьо Петков

е известен политик и бивш синдикален лидер /КНСБ/. Той е бил секретен сътрудник на ДС от 30 декември 1982 г. и е работил под името „Еленков" към РУМНО - разузнавателните структури на отбраната. Преди да оглави КНСБ, проф. Петков е работил в Института по труда, в Профсъюзния институт „Георги Димитров" И в Института по социология към БАН. Документите, по които е събрана информацията, са собственоръчно написана декларация за сътрудничество, документи от ръководилия го оперативен работник, както и акт за изразходване на парични средства за специални нужди. Той не сътрудничи от 1988 г., защото не са провеждани срещи, а от 1991 г. е деактивиран.

Георги Белчев

е вербуван на 16 юни 1984 г. от Пламен Асенов от ІV Районно управление към Софийско градско управление на МВР. Белчев е сътрудничил под псевдонима „Боби". Не са обявени данни на кое управление от ДС е сътрудничил той. Единствената информация за него е почерпена от „картончето" и регистрационния дневник на службите. Досието му е унищожено със заповед на бившия шеф на МВР ген. Атанас Семерджиев.

Севдалин Атанасов

е вербуван от офицера Огнян Дянков от някогашното Окръжно управление на МВР в Бургас на 11 ноември 1987 г. Той е бил „агент" на службите с псевдоним „Калин". За него не са намерени документи, а само т. нар. картонче образец 4. Точно преди 16 години документите му са били унищожени по заповед на ген. Семердиев.

От Боян Петров


Прочетено: 3018 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
ahtopol Бургас, мостика Странджа пепита Мото клуб Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ Пречиствател на въздух за стая с термометър pepita Pepi hannah montana ХРИСТИ Wall!
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development