Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Има начин за заобикаляне на правилата, казва депутатът от ДСБ Атанас Атанасов



Ключови думи:
26 Април 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор



- Г-н Атанасов, изненадаха ли Ви „разкритията" на комисията по досиетата?

- Няма изненади. Не съм наясно дали това е цялата информация. Имам едно притеснение, което следва от закона - големият спор, който възникна при приемането на последните текстове от закона. Тогава под натиска на службите през президента се гласува текст, че лицата, които заемат или са заемали длъжностите началник-сектор и началник отдел в двете разузнавателни служби, няма да бъдат обявявани. Затова не знам дали няма лица, които са спасявани по този ред. Имам съмнения за един човек, за когото публично се говори, че е човек на службите, но не беше обявен. Тоест, всичко, което става сега, е имитация на публичност. Да не говорим за другия проблем - че нищо не следва от това. Защото няма политическа воля за лустрация. Какъв е смисълът тогава от дейността на комисията? Няма енергия за обществено осъждане на агентите на Държавна сигурност.

- А не беше ли по-морално политическите сили сами да извадят агентите от листите си?

- Нали знаете, в политиката няма много морал. Затова трябваше да има текст в закона. В това се състои имитацията. Освен това, за мен съществуват начин за заобикаляне на правилата.

- Какъв е той?

- Няма механизъм да се провери дали някой от шефовете на специалните служби не е издал заповед със задна дата, че през 90-те години е назначил някого за началник-сектор.

- Може ли това да се направи?

- Няма как да се провери, след като дори и на народните представители не дават достъп до информация. Спомняте си какви бяха разправиите около убийството на Дойчев.

- Тази проверка е направена от самите служби, тъй като липсва сграда и възможност за преместване на архива на ДС. Възможно ли е някое име да е укрито, а друго - некоректно подадено, и кой може да го провери?

- При приемането на закона имах предложение. Днес към всяка една от службите има архиви. Те се обслужват от определен административен състав. Просто трябваше да се впише в закона, че им се предлага в момента на влизането му в сила да преминат на работа към новата комисия. Сигурен съм, че повечето щяха да го направят. Така този въпрос щеше да приключи за един ден. Нямаше да има нужда да се мести физически архивът, всичко щеше да става там, на място. И хората, които управляват архива, щяха да докладват на тези, които им плащат. Днес заплатите им плащат други и не се знае на кого ще изпълняват волята.

- Не е ли това причината някои да бъдат пропуснати?

- Бившето Първо главно, сега Национална разузнавателна служба, и бившето РУМНО - днешната Служба „Военна информация", са без контрол. Казвам го категорично. Те са подчинени на президента, нямат закони, работят по някакви правила от 1989 г. и си правят каквото си искат.

От Станка Динева


Прочетено: 1461 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Учебници CALLAN метод Aerogara Byrgas ВИК УСЛУГИ БУРГАС съботно кафе Ритуалната зала в гробищата KST Bourgas 1975 Черноморец Бургас Кукерски карнавал гр. Разлог 2015 - от Бутик Конкурс прическа Бургас 2009 Pepi
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development