Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

ОбЯви ли БСП война на ДПС



Ключови думи:
04 Май 2007, Петък


Източник: вестник Фактор

Европейският съюз натискал социалистите да извадят на светло обръчите от фирми на движението

Небивалият скандал, в който Румен Овчаров и Ангел Александров забъркаха партиите и покровителите си, само на пръв поглед изглежда междуличностен, категорични са наблюдателите. Причината за развихрилите се публични разправии, според тях, е натискът от Европейският съюз, Ахмед Доган и ДПС да покажат част от обръча си от фирми. Вкарването на Овчаров в словесния дуел трябвало да се разбира в смисъла: Добре, но и вие покажете своите обръчи.

В сряда, когато „проговори" шефът на „Булгартабак холдинг" и призна, че следовател № 1 му е искал пари, в парламентарните групи на БСП и ДПС настъпи суматоха. Представител на движението се покри с морави петна, щом научи, че Христо Лачев е направил признания пред около 20-ина журналисти. Буквално десет минути по-късно човек на Ахмед Доган посети стаята на БСП в парламента и проведе кратък разговор с председателя на парламентарната група на Коалиция за България. Михаил Миков излезе от там пребледнял, но запазил спокойствие. Никой от народните представители на управляващата коалиция не пожела да коментира. Юнал Тасим от ДПС - обичайният говорител на движението по икономическите въпроси, само съкрушено клатеше глава в знак на отказ да каже каквото и да било. В парламентарната група на НДСВ пък оживено възкликнаха: „О, дългият инкасатор е задействал механизма за компромати". Затова пък от „Врабча" скриха Лидия Шулева - предишната потърпевша от опита за продажба на БТ-холдинг. И отказаха изявление до изработването на позиция от ръководството на жълтите.

Прелюбопитно бе поведението на десните. От ДСБ скоростно отпътуваха да си правят предизборната компания. Отделни депутати от тъмносините обясниха, че до петък техен човек няма да се задържа в парламента задълго. И препоръчаха на журналистите да си търсят коментатори на скандала другаде. Изненадващо мълчаливи се оказаха и от СДС. Там пък по приятелска линия молеха за отсрочка, за да се ориентират в ситуацията.

Само Бойко Борисов даде изявления, които се явяват продължение на исканията му държавата да преразгледа отношението си към „Топлофикация". Той настоя за тотално рачепкване на всички скандали, завихрили се около Румен Овчаров.

Горят ли бушоните?

По всяка вероятност Румен Овчаров и Ангел Александров ще се превърнат в бушоните, които ще изгорят. Според него емисари на БСП и ДПС, които не са народни представители, вече разяснявали деликатно разположението на силите в кавгата. Според тях Столетницата стояла настрана, за да натрие носа на Овчаров, тъй като той открито демострирал сила в партията. Информаторите дори не изключиха вероятността по този начин да се подготвя основата за отстраняването му.

Другата версия е, че червените се опитват да изтласкат ДПС от сектори, които са се утвърдили като сфера на влияние на движението. Дори без грам доказателство се разпространява мълвата, че табаковият холдинг заделял всеки месец по 70-80 хил. лв. за партийна каса. Ако това е вярно, годишната сума, която се изсипва във въпросната каса, е между 840 хил. и 960 хил. лв. Немалка сума, заради която могат да възникнат спорове и в най-доброто семейство.

Не „Топлофикация" и „Булгартабак холдинг", а Държавният резерв бил далечният прицел на конфликта, твърди трета версия. Тя изглежда логична на фона на информацията, че на предишното заседание на резерва са деблокирани 100 хил. тона жито, купено от неизвестна фирма и отново препродадено на резерва, но на значително по-висока цена. Факт е, че военновременните запаси са под контрола на ДПС. Известно е също така, че фирми, близки до Ахмед Доган, не за първи път се заиграват с него и с резерва от горива. Точно затова си отиде предишният му шеф - ген. Димитър Димитров.

Натискът да бъде даден хазартен лиценз на фирма „Дилот" също изглежда като част от общата игра за настъпление на близки до движението фирми. Известно е, че голяма част от този бизнес се държи от Суди Окзан и близки до него хора. Той пък се ползвал от покровителството на Сокола и движението като политическа сила. Позициите му са достатъчно силни, за да може „Дилот" да обърне каруцата, в която се возят ДПС и БСП.

Разменната монета „Булгартабак"

Точно преди седмица министрите от ДПС отрязаха опита на Румен Овчаров да прокара през правителството решение за промяна в начина на приватизация на табаковия холдинг. Казват, че той настоявал за прозрачна приватизация през фондовата борса. Очевидно това не е разстроило много кабинета, щом същия ден той е разрешил сделката с пшеницата.

Закономерно възниква въпросът защо скандалът избухна дни по-късно, а не на самото заседание? Според бесепари както има разпределение на министерските кресла, така има подялба и на контрола над бизнеса, който се контролира от държавата. Социалистите, чрез Овчаров, са сложили ръка на енергетиката. ДПС - над БТ-холдинг и резерва. Тоест, излиза, че шефът на софийската организация е нарушил споразумението. Не че той не е достатъчно арогантен да го направи. Но е факт, че до момента той не е навлизал в територията на Доган. Според наблюдателите това било ясен знак, че става дума за съгласувано прекрачване на границата. Към тази мисъл насочват и твърде внимателните изявления на висши социалисти. Деликатно се изразява и главният прокурор Борис Велчев. Независимо че за всички е очевидно: това е най-големият скандал след опита за разграбване на ДСК преди десет години и след източването на банките.

Заплашена ли е коалицията?

Няма наблюдател на политическите нрави у нас, който да смята, че точно сега БСП може да рискува коалицията. Предстоят избори за евродепутати. Задава се и местен вот. Следователно, скандалът ще бъде потушен. НДСВ дълго се стараеше да не взема страна, но размахът на скандала принуди лидерът на жълтите Симеон Сакскобургготски да се произнесе. Но достатъчно мъгляво, защото имат зъб на ДПС заради провала на приватизацията     „Булгартабак холдинг" и свалянето на Лидия Шулева от поста икономически министър. От групата на социалистите твърдят, че хората на Симеон по-скоро ще подкрепят тях, нежели Доган.

Възможно е Сергей Станишев да разполага пешките за бъдещи действия. Във важна игра като политиката изгарянето на Румен Овчаров е приемлив вариант за решаване на проблема с цел да се съхрани партията и нейният лидер. Докато се диплят проверките и се дават обяснения пред различни комисии, ще дойдат, че и ще минат местните избори в действащия състав на кабинета

Колкото и да е важен Ангел Александров за ДПС като човекът, който следи отблизо компроматите срещу движението, той също е прежалим в името на оцеляването на движението и на коалицията поне за няколко месеца.

„От една страна, е обезпокояващо, защото е ясно, че нещо не е наред в следствието при подобни взаимни обвинения. От друга страна, това може да има оздравителен ефект, защото други години съдебната система беше, може би, най-затворената. Общественият и медийният интерес към това, което се случва в съдебната система, е позитивен. И може да оздрави средата", коментира премиерът. Казано на разбираем език, това означава ни повече, ни по-малко - няма да спрем да ровим.

Социалисти твърдят, че ЕС натиска БСП, и в частност Сергей Станишев

Да извади на светло обръча от фирми на Доган

Ако това е така, надали ще се размине без разкрития. Те са в трите основни сфери на контрол на Сокола. Дори червените отиват и по-далеч в тълкуванията си за поведението на кабинета миналата седмица с деблокирането на пшеницата от резерва. Според тях движението е станало под контрола и на премиера, и на силови структури от ЕС. Това намирисва на активно мероприятие, ефектът от което може да е изваждане на данни за присвояване в особено големи размери. При това положение Делян Пеевски - настоящият шеф на резерва, гори, заедно с Александров и още неизвестен брой помагачи.

Човек може да се обзаложи, че и Ахмед Доган няма да остане със скръстени ръце. Въпросът е дали ще прекрачи границата на жертвения агнец Румен Овчаров, или ще преглътне подрязването на крилата му. Соколът е известен като човек, който може да направи крачка назад, за да направи по-късно две напред. Предстои да видим с кого ще изиграе валса.

От Рада Кърджалийска


Прочетено: 1750 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
тръби и инсталации Глухарчета Spirit of Burgas Пролет преди листата жици край пътя Pepi Първа копка Забранено за нудисти Хозяин причала Почивка на море - Вила Жани Ахтопол / Ahtopol Pepi
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development