Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Враговете Корчной и Карпов - в един отбор



Ключови думи:
04 Май 2007, Петък


Източник: вестник Фактор



Корчной вярва, че преди 30 години КГБ се е канило да го убие, ако грабне световната титла на Карпов



Избягалият в Швейцария преди 30 години Виктор Корчной и 12-ият световен шампион по шахмат Анатоли Карпов ще играят в един отбор по време на започващото идната седмица клубно първенство на Русия. Двамата ще се състезават за челябинския „Южен Урал" по покана на местния гросмайстор Евгений Свешников. През 2001 г. Корчной се включи в шампионата, но от името на родния си клуб от Санкт Петербург. Този клуб обаче фалира заради липсата на спонсори. За да участва в първенството, Гари Каспаров поиска 50 000 долара, а Карпов - 40 000. Корчной е поискал единствено да му осигурят пари за хотел и за храна. „Нима ви учудва това? Аз имам достатъчно възможности на Запад да печеля от турнири. А и съм на 76 - човек от миналия век. Имах куриозна случка с млад гросмайстор, който ми поиска съвет как да вземе добър хонорар от организаторите на турнира. Аз му казах какво смятам, а той разочаровано ми отвърна: „Това щях да го взема и без вашия съвет, сподели Корчной пред в. „Известия". - Не ме притеснява, че ще играя в един отбор с Карпов. Все пак всеки играе на своя дъска. А и с Карпов поддържаме дипломатични отношения. Що се касае до нашите мачове за титлата преди години, истината вероятно лежи в архивите на КГБ. По-късно неведнъж съм чувал от Михаил Тал, който тогава бе в щаба на Карпов, че е имало план за физическото ми унищожение. Не мисля, че тогава на Тал му бе до шеги. Той бе неизлечимо болен и смятам, че търсеше път за помирение. Затова възприех думите му като напълно откровени".

Емигрантът запази „швейцарски неутралитет" по въпрос за скандала между Крамник и Топалов в последната битка за шахматната корона, но добави, че за него руснакът е най-добрият в момента.


Прочетено: 1785 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургас., ФЛОРА 2008 Флора Бургас 2009 Конкур глазами зрителя Казанчето, Странджа Vision Следобедно кафе Небе палма аз Камини CLAM витраж5
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development