Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Датчани инвестират 115 млн. евро в хотели край Обзор



Ключови думи:
03 Май 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Ако не тръгне новият водопровод, курортът може да има проблеми с водата през лятото

През юли този комплекс на първа линия ще бъде открит



Датската фирма “Страндхолмс Aлле " ще вложи 115 млн. евро в три апартаментни хотелски комплекса край Обзор и Бяла. В първия комплекс “ Обзор бийч ресорт " са инвестирани 70 млн. евро. Разгърнатата му площ е 52 хил. кв. м., проектът е дело на архитект Петър Диков.

“Избрахме Обзор, защото това е една нова дестинация, която предстои да се разработва и да се налага на международния пазар", каза Таньо Господинов - партньор на     “ Страндхолмс Aлле " от българска страна. Създадената от него през 2005 г. фирма за управление на имоти - “ Холидей Мениджмънт " ще менажира трите комплекса.

“Обзор бийч ресорт " разполага с 524 апартамента, 5 басейна, 2 фитнес-центъра, спа-център, миниголф, билярд, 3 ресторанта, 2 бар-басейна, нощен бар. Комплексът е напълно завършен и очаква първите си гости през този сезон. 80% от апартаментите в него са продадени извън България, скандинавците ще са основните туристи в комплекса, следвани от англичани и германци.

Той се разпростира върху 32 декара, с 30% плътност на застрояване. Апартаментите са разположени на първа линия.

Откриването е предвидено за началото на юни. Комплексите ще разполагат със собствена пречиствателна станция.

До май 2008 година     фирмата планира да завърши и другите си два обекта - Обзор Бийч Клуб и Бяла Бийч Ресорт. Инвестицията в тях ще е общо 45 млн. евро.

“Страндхолмс Aлле " има опит в строителството и продажбата на апартаменти тип “ втори дом " в страни като Дания, Норвегия, Швеция, Испания и Великобритания. Апартаментите не се продават “ на зелено ". Сделките и плащанията се осъществяват след учредяване правото на ползване на сградите.

Засиленият инвеститорски интерес в Обзор и продължаващото строителство там     през този сезон постави на дневен ред проблема около изграждането на инфраструктура, която да отговаря на темповете на развитие на инвестициите в туризма. В средата на април жители на Обзор протестираха срещу намерението на няколко частни инвеститори да включат нови хотели към деривацията на Обзор. Градът може да остане     без вода през туристическия сезон, ако до началото на юли не бъде включен магистралния водопровод от яз. "Камчия" - "Камчийски пясъци", алармира тогава председателят на Общински съвет-Несебър Димитър Янков.

Водоснабдяването на курортния град в момента няма капацитет да поеме новоизградените хотели в града в зона "Обзор Север", твърдят     местните жители.

Напълно е възможно магистралния водопровод" Камчийски пясъци" да бъде пуснат в експолатаиця до юли, ако Министреството на регионалното развитие ускори изграждането му.

Протестът на обзорци не бе     насочен срещу инвеститорите и новото строителство, а срещу състоянието на водоснабдяването на града и липсата на такъв капацитет за развитието на курортния град.

Според председателя на общинския съвет Димитър Янков     община Несебър има проектна готовност и     осигурени бюджетни средства да завърши в срок на отсечката от магистралния водопровод от Обзор до Бяла.

Според извършената проверка от Общинския съвет, първоначалните проекти са предвиждали всички новоизграждащи се хотели в зона "Обзор Север" да бъдат водоснабдени от "Камчийски пясъци". За част от тези хотели обаче бившият несебърски кмет Николай Трифонов е издал разрешителни, с които хотелите могат да се включат към градската водоснабдителна мрежа и тези разрешителни сега са като бомба със закъснител, се казва в прессъобщение на Общинския съвет.    

От В и К-Бургас са информирали, че нямат законово основание да откажат водоснабдяването на хотелите, въпреки че са запознати с проблема и магистралния водопровод "Камчийски пясъци" още не е завършен.

"Камчийски пясъци" трябва да захранва Обзор с вода от язовир "Камчия". Сега курортният град се водоснабдява от местни водоизточници с ограничен капацитет. По информация на Инициативния комитет на протестиращите граждани от     съществуващите 9 кладенци, 7 са пресъхнали.

Новата хотелска зона е разположена в ниска местност и ако водата от градската канализация потече натам, чешмите в градската зона на Обзор ще пресъхнат, твърдят протестиращите обзорци.

От Силвия Шатърова


Прочетено: 2091 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
ahtopol След баня Римокатолическата черква аз Изгрев Конкурс прическа Бургас 2009 Стилът на знаменитостите wood Йордановден 2011, Бургас - от Тина
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development