Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Гергьовден - Агнеца или агнето?



Ключови думи:
03 Май 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

На кой Бог служиш?

В България, както и в много други култури, имаме различни празници, обичаи и традиции. Често хората, които сме родени в определена култура, празнуваме неща, което не разбираме. Питам се, дали някой досега си е задавал въпроси като: “Как са възникнали тези празници?" и “Чии "интереси" обслужват"?

Ето, задава се поредният празник - Гергьовден. Някак си сега му е моментът. Време, в което "агнетата трябва да се вкарат в употреба, за да не поостареят и станат овце".

Не знам колко от вас сте граждани, но носите в себе си и "селска" жилка. Аз лично имам такава."Стаж" на село. В ума ми все още звучат думите: "Яж, баби, агнешко, днес му е времето. На Гергьовден агнешко се яде. - Ама бабо, защо точно днес?"... "Тъй трябва, баба!".

- А на кого всъщност му трябва това? - питам се аз.

Как можем да категоризираме това действие - яденето на агнешко в този ден. Ако Бог го има, как гледа Той на това? Ядем агнешко като почит към Него или като "безобидно" човешко празненство, в което някой уважава свой приятел и заедно се веселят поради нещо? Възможно ли е това празнуване да е небогоугодно поклонение, в което се въвличаме поради некомпетентност? Възможно ли е, да е от онези шествия, в които човек се включва, "за да е и той с хората", а всъщност не знае кой е почетен чрез това шествие. Кого почитаме чрез това дело? Възможно ли е ние "просто да празнуваме", а пред Бог това да изглежда като идолопоклонство?

Защо задавам тези въпроси?

Библията е категорична и заявява, че човек няма да бъде оправдан поради своето невежество и незнание! В книгата Осия 4:6 четем: "Людете Ми загинаха от нямане знание; Понеже ти отхвърли знанието, То и Аз отхвърлих тебе да Ми не свещенодействуваш; Понеже ти забрави закона на твоя Бог, То и Аз ще забравя твоите чада."

Исая 5:13 гласи: Затова Моите люде са закарани в плен, - Защото нямат знание; Па и почтените им мъже умират от глад, И множеството им съхне от жажда."

Какво предствалява идолопоклонството?

В България много малко се е говорило за идолопоклонството. Библията го категоризира като сериозно престъпление срещу Бог. Ако това се наказваше със затвор, най-вероятно щеше да е с доживотна присъда. Освен ако подсъдимият не преживее осъзнаване и радикално покаяние за това.

“Че какво? Какво толкова тежко е направил?" - ще попитате Вие. Идолопоклонството в своята същност е да заместиш Бог с "нещо". Без значение дали това "нещо" е одушевен или неодушевен предмет. То идолопоклонството е да избереш да живееш с Бог чрез някой посредник, отхвърляйки единствения "оторизиран" от Бог - Исус Христос, Неговият Единороден Син, доказан чрез Възкресението (което наскоро отпразнувахме)!

Така прословутата молитва в Матей 6-а глава започва с думите: "Да се свети името Ти...". Първа отговорност и длъжност на всеки човек е да издигне името на Исус, а не нечие друго, било то на велика личност или даже и своето. Исус реши да даде живота си за всеки човек и така да осигури достъп и жива връзка с Бог на всеки, който повярва в Него.

Но това е една друга тема, която сега няма да засягаме. Да се върнем към агнето. Да ядем ли агнешко на Гергьовден или не?

Първо да отговорим на въпроса: «Кой е "свети Георги?". Мнозина в България вярват в него като избавител, като защитник. Погледът им "неволно" се насочва не към Христос, Когото Бог засвидетелства с Възкресението, а към великата историческа личност, превъзнесена в култ.

Не е добро пред Бог погледът на хората да бъде свален от смъртта и възкресението на Сина Му и да се насочи към личност - било то и велика! В книгата Изход 20:4-6 от Библията се казва: "Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята; да не им се кланяш нито да им служиш, защото Аз - Господ, твоят Бог, Съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят, а показвам милости към хиляда поколения на ония, които Ме любят и пазят Моите заповеди."

Историята ни разказва, че самият Георги, смел християнин, се е борил срещу идолопоклонството. "Един велик на времето си магьосник Атанасий бил повикан от Диоклетиян със заповед да сломи вярата на Христовия страдалец, за която цел той приготвил силна отрова, но св. Георги я изпил без страх и все проповядвал Божието име и разобличавал вярата в идолите." (източник: Уикипедия)

Последствията от идолопоклонството са нежелателни.

И така, да заместим ли Агнеца с почитта към мъртвеца, ядейки от агнето точно днес?

Остава въпроса - да ядем ли от агнето, ако почитаме наистина Божия Агнец Христос?

Oт Христо Кънев

*Пратена публикация


Прочетено: 2614 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Богориди, Бургас кафето ми КАСТИНГ  ЗА  МОДЕЛИ - AF  MODELS - гр. Бургас Жреци на музите 2009 ПЕПИ Созопол Конкурс прическа Бургас 2009 Църква Св.Св. Кирил и Методи, Бургас Исторически музей, Бургас Конкурс прическа Бургас 2009 Поглед от дрон Декабрь 2017 года
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development