Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Да управляваме с БСП? Невъзможно е



Ключови думи:
10 Май 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Ние сме дясноцентристка партия и ако има предсрочен вот у нас, не бихме приели такава коалиция

Румяна Желева, кандидат за евродепутат от ГЕРБ:



- Госпожо Желева, не повече от седмица след старта на предизборната кампания, Вие, която нямате опит в политиката, правите впечатление на завършен, професионален политик. Как го постигнахте?

- Говоря на разбираем език и смятам, че това е най-ценното в проекта ГЕРБ. От самото начало, и Бойко Борисов, и хората, които са ангажирани с                     гражданското сдружение и партията, показват открито желание да бъде сменен стилът и начинът на разговор с политиците. Ние не сме професионални политици. Аз се лаская от това, което казвате, че за толкова кратко време съм наваксала в начина, по който трябва да стои един политик сред обществото. Но го приемам само като знак, че говоря все по-разбираемо за     проблемите на хората и за това, което ги вълнува. Ние не замеряме избирателите с     писмени програми и платформи, с готови документи, където някъде наши екипи са разработвали, а искаме да чуем реалните проблеми.

- Вие сте от водещите български социолози, призната сте и в широк кръг от тези среди в Европа. Как мислите, че ще приключи кампанията?

- Мисля, че нашият подход е много успешен, защото заложихме на срещи с хората, на дискусии с гражданското общество и навсякъде идват много граждани, задават страшно много въпроси. Имаме възможност да чуем мнения и коментари, да отговаряме и това е най-ценното. Не залагаме на голяма помпозна рекламна кампания. Напротив - нашето желание е да бъдем при гражданите и да водим дебата с тях. Тези, които са в управляващата коалиция, очевидно имат най-голям финансов ресурс и се възползват от това.

- Защо Соломон Паси - политик от международна величина и с голям опит, се уплаши от тв-дебата с Вас на бургаска земя?

- Той директно трябва да отговори. До последно ние знаехме, че ще присъства. Обяснението което получихме, е, че щабът му не е разрешил. Дебатът беше много интересен и полезен за всички, които участваме в кампанията за първите по рода си избори. Ние искаме като граждани на страна-член на ЕС, той да бъде успешен така, както за французите беше успешен президентския вот - 85% от тях отидоха до урните и така показаха, че държат съдбата си в своите ръце.

- Но има значение кои са личностите. Еднакво силно присъствие имаха и Никола Саркози, и Сеголен Роаял.

- Така е, но и в изборите за членове на европарламента личностите не са маловажни и затова в нашата листа няма професионални политици. Всички сме експерти, в т.ч. и аз. В годините на прехода сме постигнали значими резултати в областите, в които сме избрали да се развиваме, получили сме добро образование и сме направили добри неща за страната си. Моят принос е свързан с пазара на труда в България и с разработване на мерки как той да се подобри, за професионалното обучение на възрастни хора, на тези, които са временно извън него и по някакъв начин трябва да бъдат върнати, за да не попаднат в групата на онези 270 хил. отчаяни българи, които нито са регистрирани като безработни, нито си търсят работа. Те присъстват само статистически. И за мен е много важно на 20 май до урните да отидем повече българи, за да бъдем част от процеса на вземане на решения на европейско равнище.

- Но депутатите там нямат същата законодателна инициатива и влияние, каквито имат депутатите ни в националния парламент.

- Законодателната инициатива не е основната функция на ЕП, но е много важна и значима за нас, българите, е бюджетната му функция. Защото там се утвърждават финансовите средства, които Съюзът харчи по различните програми и структурните фондове, откъдето очакваме подкрепа, за да     решим определени проблеми - като регионална политика, екология, туризъм, инфраструктура. Иначе все по-голяма част от законодателството, което е важно за България - 60% от него, ще се взема и на ниво ЕС. Независимо от това колко човека ще отидат на работа в европарламента от листата на ГЕРБ, за нас тук е важно да подаваме изпреварваща информация за българските граждани, затова какво се решава там, какво се случва на равнище европарламент и еврокомисия. Да могат хората да плануват, да има прогнозируемост за нашия собствен живот, за бизнеса. Защото последните 15 години донесоха достатъчно много хаос в държавата, във всички области.

- Когато задавам въпрос на наши читатели дали ще гласуват на 20 май, често получавам отговор: "Не, защото не искам да осигурявам огромна заплата на няколко души, които не могат да осигурят личното ми благоденствие". Защо е така?

- Аз съжалявам, че не се случи истинска информационна кампания. Започна се още в самото начало преди изборите със стрелба в публичното пространство какви заплати ще вземат 18-е, а не с какво ще допринесат за развитието на България. Нашите европейски парламентаристи ще вземат същите заплати като депутатите ни в националния парламент - ни повече, ни по-малко. И така е по договора ни за присъединяване. Така ще е до 2009-а. Аз дори не зная колко е средната заплата в българското НС. В личен план не очаквам да нараснат доходите ми, защото работя по няколко проекта едновременно, преподавам в университети в България и в Германия. И не е нужно за мен да стана депутат, за да заживея по-добре.

В моя 38-годишен живот, съм се стремила през всичкото време да получа смислено образование и добра реализация, за да мога наистина да живея добре, по начина, по който аз разбирам. И парите не са моята лична мотивация. Участвам в проекта ГЕРБ от самото му учредяване в Бургас и за мен ГЕРБ е кауза.     През 2001г., когато за първи път започнах да преподавам връзки с обществеността и комуникации в Софийския университет, студентите ме питаха защо не се кандидатирам в парламентарните избори заради категоричната изява на гражданска позиция. Отговорих им, че всички сме длъжни да имаме глажданска позиция. Седем години по-късно събитията се развиха така, че много хора останаха без политическо представителство. Това са хора, които са претърпели много лишения, преодолели са трудности, за да завършат образованието си независимо дали тук или в чужбина и сега те искат да работят в България, но виждат, че тук няма правила и Законът не е еднакъв за всички. Има такива, които смятат себе си за недосегаеми, ненаказуеми - хора, които не зачитат правилата и като цяло това ерозира вярата в институциите и в държавността,

- След събитията от последната седмица у нас - конфриктът на министър Румен Овчаров със следствието, снощното убийство на председателя на ОбС на Несебър Димитър Янков, как мислите, че гледа Европа на нашата държава?

- Това са пробойни в институционалната ни система и знак, че властите воюват, а не си сътрудничат в името на изпълнението на дълга си към гражданите. Това беше признато и от последните политически действия в ЕС, там не могат да си позволят да стоят безучастни и да гледат как две политически сили, които управляват - БСП и ДПС се карат помежду си по теми, свързани с корупция.    

- Вървим ли към предсрочни парламентарни избори?

- След датата 20 май ще бъдат ясни много неща и както каза Бойко Борисов предсрочните избори все повече ще се приближават към нас. Ние не можем да си позволим името на България да продължава да бъде петнено. Ще излезе и следващият доклад на ЕК, в който отново ще бъдем критикувани     по червените зони - корупция, съдебна система и организирана престъпност. Това ще стане до края на май. Ние показваме, че не можем да се справим, защото по високите етажи на властта се занимаваме с корупционни схеми и битки помежду си.

- Да, но в БСП се шушука, че имате взаимен интерес от предсрочни избори, за да управлявате в коалиция със столетницата. И, че скандалът с Овчаров     има общ сценарий.

- Политическото ръководство на партия ГЕРБ е категорично и няма да управлява с БСП. В този ред на мисли ние не се занимаваме с техния скандал. ГЕРБ е дясноцентристка партия и тя се признава от нашите партньори от Европейската народна партия. Имаме политическа идентификация.

- Соломон Паси не постъпи мъжествено като не се яви на дебата, какъв въпрос щяхте да му зададете?

- Той безспорно е политическа фигура, която допринесе за европейския облик на България. И много от въпросите около него са за времето, когато беше външен министър. Бих искала да го попитам какво ще се случи с дълга на Ирак към България. Защото през последните дни четем, че България ще опрости 80% от него. Външният министър г-н Паси твърдеше, че ние имаме голяма икономическа полза като включваме във военната мисия там. Не зная каква е официалната позиция на правителството сега.

От Катя Касабова


Прочетено: 1836 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
обход в търсене на храна 5 университет Ученички Приятелки в три цвята Данил 9 мая 2015 года Вече съм голяма Старото пристанище Довиждане, лято! Мебелна Фабрика ДИЕЗ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development