Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

На финала ГЕРБ ще бъде неприятно изненадана



Ключови думи:
10 Май 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Ще имаме между 6 и 9 депутати в ЕП и ще останем най-голямата политическа сила

Областният управител Любомир Пантелеев/вляво/     посрещна във вторник Вигенин и шефа на областния предизборен щаб Пенко Атанасов. Тримата проведоха близо едночасов разговор за хода на предизборната кампания



Той е най-младият международен секретар на столетницата - 26-годишен поема поста от новоизбрания тогава лидер Сергей Станишев. Прави пътека до Брюксел и показва чудеса от дипломация във време, когато БСП беше натикана в ъгъла. През 1994-а Вигенин е сред основателите на Българската социалистическа младеж и успява да превърне веднага организацията в равностоен партньор на младежите в Социнтерна. През януари 1997г. БСМ е приета за асоцииран член на младежката организация на Партията на европейските социалисти.

Настоящ депутат в Народното събрание и в ЕП, зам.-председател на парламентарната група на ПЕС в Страсбург

-Господин Вигенин, има ли притеснения в червените редици? От ГЕРБ твърдят, че дишат във врата ви?

- Нямам такова усещане. Рейтингите на тази формация са надути. Лично аз смятам, че те ще останат изненадани от резултатите, и по-специално социолозите, които работят за тях. Очевидно е, че има няколко агенции, които дават доста тенденциозно фризирани резултати. Аз обаче не бих посочил имената им, защото те, между другото, на едни избори работят за едни, на други за други     и т.н. -според това колко им се плаща.

- Налага ли се да сменяте тактиката в предизборната кампания с други послания, с други действия?

- Не, защото няма нещо, което да налага смяна на фокуса. Това, което ще се опитаме да правим, е да върнем отново европейския дебат в кампанията и да върнем самата кампания в центъра на общественото внимание. Защото, ако се следят медиите, може да останем с впечатление, че не идват избори, а нещо друго се случва. Като изключим платените съобщения за различни инициативи на отделните кандидати, никъде не се говори, не се пише за европейската тема.

-     Няма ли да е по-добре за авторитета на партията да кажете в този момент на министър Румен Овчаров да си тръгне.     Утре отстраняването му може да е фатално късно. Пък и никак не звучите убедително с тази негова отпуска.     Това ще засили подозренията за корупция.

-         Не бива това да става без реални доказателства. До този момент има само слухове, интерпретации, един казал едно, друг казал друго. Докато няма конкретни резултати от проверка, не можем да нарочваме хората за виновни. Министър Овчаров от утре/ сряда/ е в отпуск до приключване на проверката. Това е най-точното решение в момента. След това ще стане ясно дали се налага случаят да се обсъжда по партийна и правителствена линия. Нека не предпоставяме нещата.

- Приемате ли за лош знак в тази кампания протестът на Великобритания, Холандия и Швеция до ЕК да наложи по-безкомпромисни действия за България и Румъния по отношение на корупцията?

- Не го тълкувам като лош знак, по-скоро това е загриженост на нашите партньори, които очакват повече да свършим по борбата с организираната престъпност и корупцията. Но няма основание да се счита, че Румъния и България застрашават по някакъв начин ЕС. Вероятно те очакват по-бързи реформи и това е тяхно право. Нормално е в съюз от 27 държави да има и подобни притеснения. Такива случаи има и по други теми, свързани с цялостната работа на ЕС, било в сферата на икономиката, на финансовата политика - има общи правила и всяка държава е длъжна да ги спазва. И в същото време всяка държава има право да отправи критики към друга държава, ако смята, че със своите политики застрашава интересите на съюза.

- Освен бургаските общини сигурно сте обиколил и други места на България в рамките на тези избори. Интересуват ли се хората изобщо от това, което им разяснявате?

- Хората, които идват на срещите, очевидно се интересуват. Вчера бях в Попово, онзи ден в Перник, в Благоевградския регион. Бил съм в цялата страна. Трябва да подчертая, че в тия избори ние водим най-активната кампания на диалог с хората. Разбира се, медиите са важни, опитваме се нашите послания да минават и през тях. Но никой не може да ни отнеме възможността, използвайки нашите добре развити структури, да ангажираме хора по места. Аз ходя и по селата, не само в общинските центрове. Прекият диалог с хората е най-ценен, защото те имат възможност да споделят своите опасения и надежди и доколкото е възможно да дадем отговор. Има нарастващ интерес от тези срещи, поне това беше допреди няколко дни, те ставаха все по-живи. Поставят се всякакви въпроси - и по отношение на общата валута - кога ще се присъедим, възможностите за развитието на земеделието в рамките на ЕС, за повече инвестиции в една или друга община. Хората имат     притеснения за изтичане на младите към по-големите градове, за работни места, за акцизите в ЕС. Ракията стана добър пример как ЕС може да влияе върху същностни неща от нашето ежедневие. Жалко е, че този скандал се развихри насред кампанията и измести изцяло обществения интерес от     важната проблематика. Нашата задача в тези избори беше не само да обединим нашите избиратели да гласуват за социалистическата партия, но и да проведем една паралелно с това информационна кампания - какво е ЕС и Европейски парламент. Но в последните няколко дни ситуацията не е точно такава, не е подходяща за разяснения, аз обаче смятам, че има още време да се върнем към тази проблематика и да проведем едни избори по европейски.

- Колко депутати ще има Платформа европейски социалисти в ЕП?

- В началото на кампанията казах между 6 и 9, в края на първата седмица казах между 7 и 9. Към днешна дата не се наемам да давам точни прогнози, но при всички случаи ще изпълним задачата си да имаме минимум 6, толкова, колкото е сегашното ни представителство в ЕП. Втората ни задача е да останем и първата политическа сила в тези избори. От чисто прагматична гледна точка анализът показва, че гласовете, подадени за други политически сили, особено за някои от тях, са като цяло загубени гласове. Защото в ЕП трябва да отидат хора, които са в състояние да мобилизират и съберат подкрепата на своите политически групи зад себе си. Мога да гарантирам и сега, че по важните въпроси цялата група от 220 социалисти в ЕП ще подкрепя България. И нито един от другите водачи не може да гарантира за своите политически групи         подобно влияние, да не говорим за някои от групите че никак не са в силна позиция в ЕП. Аз самият съм зам.-председател на групата на ПЕС, Евгени Кирилов е първи зам.-председател на комисията по регионална политика на ЕП. Ако погледнете нашата листа, ще видите, че Югоизточният регион за планиране ще има трима депутати социалисти - Маруся Любчева от Бургаската листа, Евгени Кирилов от сливенската и аз, който съм от ямболската, в националния парламент. Има смисъл бургаска област     и целият Югоизточен регион да инвестират в нас.

- Имената     ви отскоро са обект на неприятни догадки в медийното пространство. Поставен е под въпрос българският ви произход. Имате ли еврейски корени в рода?

- Фамилията ми е македонска. Баща ми е от Разложкия край, успял съм да проследя произхода й до прапрадядо ми. Майка ми е от село Бояново, Ямболско, където съм живял като малък, не зная да е еврейка.

Интервю на Катя Касабова


Прочетено: 1916 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Жълтурче Велодорожка Алеята-Бургас Три девойки ученички Казанчето, Странджа Кукерландия 2011, Ямбол Първа копка бункер На Вая вечерен Бургас Бургас, ФЛОРА 2009 primorec
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development