Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Мъртвият делфин край Созопол удавен от мрежи



Ключови думи:
10 Май 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор



Мъртвият делфин, открит в района на плаж Харманите в Созопол във вторник, се е удавил, заплетен в рибарски мрежи, тъй като липсва опашната перка, смятат експерти от РИОСВ -Бургас. Те са установили, че делфинът е от вида Афала /Tursiops truncatus M./ - най-едрият представител на делфините в Черно море. Той е дълъг 2.30 м и тежи около 150 кг. Този вид достига до 3.70 м и тегло до 400 кг. Основната му храна са дънните видове риби като калкан и морска лисица. Съгласно Закона за биологичното разнообразие, трупът ще бъде оставен на място.

Това е първият случай на мъртъв делфин тази година. През май и юни 2006-а бяха констатирани тревожно висок брой случаи на мъртви делфини - 18     по Южното Черноморие.

През тази година Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и РИОСВ планират периодични съвместни проверки, особено по време, когато действа забраната за улов на калкан. Проверките ще следят за спазването на природозащитния режим на видовете делфини     в Черно море. Целта е да бъде предотвратена опасността от загиване на делфини поради заплитане в рибарски мрежи, казаха от РИОСВ-Бургас.    

Трите вида черноморски делфини - обикновен делфин, муткур и афала, които влизат в Черно море, са приоритетни за опазване. Те са под закрилата на международното Споразумение за опазване на китоподобните бозайници в Черно море, Средиземно море и прилежащата атлантическа зона.

Всички морски бозайници у нас са защитени видове и са включени в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, който забранява тяхното обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри.    

От Добромира Задгорска


Прочетено: 2353 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
ahtopol Извор на Марина река Декабрь 2017 года Машините на Леонардо singing in the rain :))) Слънчоглед pepi Флора -Бургас-2009.JPG Ремонтиране рециклиране носачи на BMW E46 ll Странджа
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development