Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Прозрачни стълби за уникален проект в Царево



Ключови думи:
10 Май 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Общината отваря гледката към едно от най-красивите кътчета на Черноморието

Металната решетка вече няма да е пречка за слизането до брега

Снимка Станислав Ярмин




Централната улица в Царево ще бъде свързана с един от най-красивите брегове не само по протежението на морския град, но и по цялото Черноморие. Съоръжението започва оттам, където свършва главната паркова алея и ще     осигури пряк достъп до красивия скалист нос на морския бряг.     Архитектурното решение е на арх. Нели Бояджиева и инж. Атанас Диков.

Проектното решение, което е в завършваща фаза, включва разработване на входна площадка, застлана с каменни плочи, метални стълби, парапети и частични подпорни стени, които     оформят     отделните нива, и две междинни     площадки за изглед.     По-голяма част от стълбите и         междинните площадки /рампи /ще бъдат изпълнени от метална носеща конструкция и стъпала от масивни дъбови талпи. Стълбите са прозрачни,     за да не се отнема от красотата на скалите. Само стълбата, която свързва     най-долната площадка със скалистия бряг, ще бъде направена от масивни каменни стъпала. Изпълнението е частично с метал, за да се съхранят скалите и за да се акцентира върху красотата им. Главната алея свършва в панорамна площадка.     Вече е възложено на художника Николай Дубаров да изработи мозаечно пано на морска тематика, което изобразява     четирите посоки на света,     то ще оформи подовата настилка. В замисъла на творческия екип е и проектирането на втора морска сцена, тъй като скалите позволяват това. Тя ще може да се използва през деня за плажуване, а вечер при ефектно осветление - за сцена.     Специални светлинни атракции биха превърнали изпълненията на сцената в неповторимо изживяване за зрителите, споделя инж. Диков, но за това са необходими сериозни инвестиции. Сцената ще представлява дървена скара, издигната над скалите с възможност да се демонтира.

От години жители на Царево настояват общинската администрация     да отвори достъпа до морето. През миналото лято дори те организираха подписка за това. В момента централната алея в Морската градина на Царево е затворена с ограда, която служи за предпазване на жителите и гостите от злополука. От нея се открива една от най-красивите гледки по Южното Черноморие. Под оградата зее пропаст, която е близо шест метра. Преди четири години     е бил започнат проект, който е предвиждал вити стълби на две нива, широки 3.50 метра, с парапет от неръждаема стомана. Чрез стъпалата е трябвало да се слиза до     самото ниво на морето. През 2004 година 13-годишно момиче пада и получава мозъчно сътресение, което кара местната власт да постави оградата, за да се предпазват туристите от злополуки.     180 подписа са събрали царевци с молба проектът, добил популярност като "Форум", да бъде довършен и достъпът до морето да бъде отворен.    

От Силвия Шатърова


Прочетено: 2037 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Лятната естрада в Морската градина Велодорожка Конкур глазами зрителя Аз в Лондон Лутън Ето го Немо пазач флора 2008 Созополски къщи Созопол МАШИНА ЗА БЕЗВЪЗДУШНО ШПАКЛОВАНЕ И БОЯДИСВАНЕ STORCH-AIRLESSCO SL1100 Pink For Sale ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development