Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Безобразие беше с 4 гласа да загубим Козлодуй



Ключови думи:
10 Май 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Много е важно кого ще изпратим в Европарламента, смята лидерът

Николай Камов, председател на Политическо движение "Социалдемократи"



- Г-н Камов, на всички политолози и анализатори, както и на обикновения гласоподавател прави впечатление, че на тези избори политиката е по-малко, отколкото на друг вот?

-Не знам     каква доза е политиката, но тези избори предлагат възможности, които България досега нямаше. За първи път можем да изпратим 18 души в най-големия в света многонационален парламент, който е от 785 души.         18     човека никак не са много от тази общност.     Важно е обаче какъв ще бъде всеки един от тях, кой ще е той, какво ще прави там. Досегашните наблюдатели си останаха наблюдатели, защото по много важни въпроси не можаха да защитят национална     позиция, например за гласуването по АЕЦ- Козлодуй, истинско безобразие бе с 4 гласа да загубим толкова важна резюлюция.

Не си представям така работата на този многонационален парламент за бъдеще.     Има политици, чийто глас се чува в целия свят сред милиардите хора, има политици, чийто глас се чува в собствената им страна достатъчно силно. Всичко зависи от това доколко е убедителен този глас, колко е силен.     И понеже нашето мото е "Твоят глас в Европа" вашия въпрос идва съвсем уместно. Ние искаме да изпратим хора, които знаят за какво става дума, които в страната си са         доказали,     че гласът им се чува. Водачът на нашата листа Коалиция на бълагрските социалдемократи     д-р Константин     Тренчев е точно такава фигура. В нея Бургас има двама представители - Здравка Кръстева е много утвърдена фигура в Движение "Социалдемократи" и не по-малко в средите на Европейската общност на жените в Партията на европейските социалисти.     Тя отдавна представлява нашата женска организация. Освен това е кординатор на международните програми на националния омбудсман, една материя много европейска,     преподавател     е и в Юридечския факултет. След нея в листата е     Дарио Томалети - представител на един от     най-известните инвеститори в България - фирма"Кабланд". Той също е бургазлия. Виждате колко много сме уважили Бургас.

-Вие сте заложили на известни и утвърдени фигури, мислите ли, че на тези избори мажоритарния вот ще бъде определящ пред партийния?

-Ние нямаме нужда да обясняваме кой е д-р Тренчев, както се наложи на мнозина на президентските избори, личността на д-р Тренчев е достатъчно популярна. Искам да подчертая нещо много важно в композицията на нашата листа- пет социалдемократически формации успяхме да се съберем в едно под името "Български социалдемократи" и не излъчихме партийци. В листата няма да намерите нито един партиен функционер. Ние решихме още на 16 декември да направим една гражданска листа,     в нея се утвърдени имена в различни сфери на дейност. Начело е един синдикалист, но в листата има и други синдикалисти, като председателката на КНСБ от Смолян. Една от социалдемократическите партии се оглавява от председателя на синдикалната организация на енергетиците в КНСБ-Божидар Митев. Всичко това предлага на обществото една много европейска възможност, като традиционен съюз между социалдемократи и синдикати. Такъв в Европа съществува     от 100 години, отделно в нашата листа 56 % е съставена от жени,     1/3 са младежи. Всички тези баланси са много важни, защото ние влизаме в едно семейство, където има правила и те трябва да се спазват.

-Можете да бъдете упрекнати, че     привличате като избиратели синдикални членове?

-Никой не може да упреква този, които търси гласове, ако ние търсим допълнителни гласове, това е положително. Всеки в политическата борба се бори за повече избиратели, ако тази комбинация ни доведе още гласове-чудесно. В нашият занаят не може да бъдеш упрекван затова, че търсиш гласовете на хората, те не никому не принадлежат, те не са собственост на БСП, на НДСВ, на ДПС, които са управляваща коалиция. Напротив аз мисля, че те ще загубят много от своите традиционни     гласове по простата причина, че управлението не е убедително и добро.

-Мислите ли, че политическия скандал     около следствието и енергийният министър ще доведе до загуба на гласове за управляващата коалиция на този вот?

-Категорично да, защото дебело подчертавам още през февруари миналата година ние от Политическо движение "Соцаиалдемократи" на свой форум представихме първите критики за икономическата политика на правителството и тогава никой не ги чу, нито в БСП, нито в управляващата коалиция. Подминаха ги         незабелязано. Още тогава в един сериозен     материал от 25 страници направихме икономически анализ, след това подставихме тези въпроси на семинар в Несебър. Г-н Овчаров реши да подмине с мълчание всичко това и г-н Орешарски също. Аз изобщо не съм изненадан от ситуацията, мисля, че даже много закъсняха реакциите. Класическата европейска реакция е когато ти си обвинен в толкова важни неща веднага да си подадеш оставката, но това Овчаров не го направи, не съм изненадан, никой не го прави у нас.     Трябваше принудитлено да се отстрани в отпуск, но редното е да си подаде оставка.

-     Коя е причината вие да излезете на тези избори отделно от БСП и за първи път не сте неин сателит ?

-     Причината е БСП.     Във вашия въпрос се съдържа отговора, защото ние претендираме, че имаме сериозен потенциал, но начина по който бяхме третирани в съюза с БСП ни правеше така,     че да изглеждаме като сателити.

Интервю на Силвия Шатърова


Прочетено: 1894 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
kupi dari 4 ТРИ ИГРИВИ БУРГАЗЛИЙКИ Underwater вместо сняг на Коледа ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК Жълтурче Хозяин причала HAMMER DESIGN – ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО Отровни гъби Бургас, Флора 2008 Арина
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development