Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бургаски затворници правят световен рекорд по медитация



Ключови думи:
17 Май 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор



Затворници от Бургаския затвор ще се състезават с близо 1000 духовни водачи от Индия и ще поставят световен рекорд по медитация. Учителят по йога Бавеш Толани, който им проведе седмичен курс по медитация е отправил покана за състезанието. Близо 150 лишени от свобода медитираха повече от три часа на ден, което си е направо световен рекорд, каза за вестник "Фактор" Толани- "Аз ще запиша на всеки един от тях рекордното време за медитация и ще изпратя резултатите на моят колега Прасана Прабу. Той ще ги внесе във фондация "Изкуството на живота" и през октомври тази година ще наградин победителите. Онзи, който най- много часове е издържал медитацията, ще бъде включен в книгата за рекордите на Гинес. Вашите затворници са много дисциплинирани и с интерес посещаваха курса ми", каза още Бавеш Толани.

Осъдените не се нуждаят от наказание, нуждаят се от лечение".     Това е     философията на индийският учител. Преди броени дни той стъпи на бургаска земя. Йогата е част от международната организация "Изкуство на живота. Тя се доказа с подкрепата на Министерството на правосъдието в България с хуманитарен проект в българските затвори и пробационни служби. Целта на проекта е подобряване на физическото и психическото здраве на служителите и лишените от свобода в затворите. Изследванията показват, че "опандизените", които са преминали през курсовете, когато излязат на свобода, приемат по по- лесен начин обществото и стават добри граждани.

Бавеш Толани проведе психотерапия в Бургаския затвор миналата седмица. В     петдневните курсове участваха повече от 150 лишени от свобода и десетина души служители.

Затворниците общуваха с Бавеш на три езика - български, индийски и английски и се справиха Сударшан Крия. Това е комплексна дихателна практика, извлечена от йогистката наука за дишането и преподавана от организация "Изкуството на живота". Тази уникална дихателна практика използва специални ритми на дишане, за да възстанови душевната ни хармония чрез постигане на баланс между тялото, ума и духа ни. Негативните емоции и мисли се складират във всяка клетка на нашето тяло под формата на токсини, които предразполагат към заболявания. Техниката Сударшан Крия обогатява клетките с кислород и изчиства токсичните вещества от тях. Осъдените споделиха, че по време на терапията преживяват поток от положителни емоции, които изместват гнева, разочарованието и депресията. Тялото се чувства подмладено и по-здраво, а умът по-ясен и спокоен. Направените изследвания на десет от участниците в курса показаха, че     холестеролът, кортизолът в кръвта и нивота на лактоза са в състояние на покой, но и осъзнатост. Значителното повишаване на броя на клетки-убийци и антиоксидантни ензими подсказва, че редовната практика може да помогне за предотвратяване на много тежки болести в това число зарази и дори рак. Намаляването на холестерола може да предотврати сърдечни болести, а депресията бързо отшумява при 70 процента от случаите.

Шри Шри Рави Шанкар е основател на организацията "Изкуството на живота" и "Международната асоциация за човешки ценности" и посвещава живота си на възстановяването на мира в света. Шри Шри преподава знание за дишането и медитацията и вдъхновява хората да бъдат полезни за обществото и да живеят радостен и мирен живот. Любовта към хората е най- силната му мотивация. Той е световно признат от правителства, институции, видни личности и обикновените хора заради приноса му за постигане на по- щастлив, по- спокоен и по- здравословен живот. Всяка година Шри Шри ръководи множество социални проекти по цял свят и отправя послания към хора, институции и правителства в над 40 страни, в това число към събрания на Обединените нации, Върховния съвет за световен мир в Ню Йорк, Световния икономически форум в Давос и Европейския парламент в Страсбург. Годишно Шри Шри посещава средно по 170 града по света.

През тази година той беше номиниран за трети път за Нобелова награда за мир. Немският Бундестаг и Конгресът на САЩ бяха сред институциите, които издигнаха кандидатурата му. С обаянието и мъдростта си Шри Шри преминава отвъд всякакви класови, расови, религиозни и етнически бариери.

От Станислава КОДЕВА


Прочетено: 1988 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
витраж3 Гиацинт Лампа Лалета Международен Семинар на фризьорите София ухажване Аз и моя първи  братовчед Росен успях! Курсове по Регресивна Терапия в Институт за Регресивна и Реинкарнационна Терапия – Уъркшопове – Индивидуални сесии по регресия
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development