Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

София се поклони пред трите Богородици



Ключови думи:
14 Май 2007, Понеделник


Източник: вестник Фактор



Огромна опашка се изви в първата нощ от поклонението пред светите икони



Огромни опашки се виха пред централния вход на храм-паметника „Александър Невски" цяла седмица заради трите икони, донесени в София за специален молебен в защита на медицинските ни сестри в Либия. За първи път в цялата история на България в столицата се събраха трите чудотворни реликви на страната. Досега те никога не са били събирани на едно място и не са напускали манастирите, в които са пазени столетия. От Троянския манастир е чудодейната икона "Пресветая Богородица Троеручица". От Рилската света обител е най-малко познатата икона на Света Богородица - "Осеновица". Третата икона на Божията майка пристига от Бачковския манастир.

През първата нощ от събиране на реликвите под един покрив се изви огромна опашка, която достигна до паметника „Цар Освободител", изви се нагоре и тръгна обратно към „Александър Невски". Столичани с децата си и с храна за през нощта се нариха и чакаха осем часа, за да се поклонят пред иконите. В първото денонощие дори избухнаха скандали за незпазване на реда, тълпа нахлу в храма. Имаше прегазени и припаднали от чакане. Затова свещениците наеха охранителна фирма, която вътре в църквата постави метални заграждения и оформи пътека, по която да минават хората.

В началото на поколонението полицията се опита да разпръсне чакащите, но не успя. Ченгетата не посмяха да употребят сила. Те бяха изпратели специално оборудвана кола, от която жена-полицай призоваваше родителите да не измъчват децата си с нощни бдения и да дойдат на сутринта. Целият район беше задръстен от коли от всички краища на страната. Поклонниците от страната пристигаха в София по време на целия престой на иконите в столицата.

Огромният интерес към трите икони принуди организаторите да удължат със седмица поклонението. До последния ден опашката не намаля. Редяха се млади и стари, здрави и болни. Отстъпки да влязат без ред се правеха само на инвалиди в колички и на хора с патерици.

За тези, които не можеха да чакат яки момчета от фирмата-охранител, докосваха с подадените им вещи чудодейните реликви. Пак те се грижеха да изнесат припаднали в молитва жени.

Денонощни дежурства даваха и двама свещеници от храма. Единият подаваше памуче, натопено в розова вода, за да се избърше стъклото пред всяка от иконите, преди поклонника да го целуне. Целта е да не се предават зарази от хилядите целувки. Според представители от охранителната фирма и от „Александър Невски" покрай трите Богородици са минали около 100 хил. души. Вторият свещеник помазваше гражданите и благославяше миряните. Няколко нощи жени-доброволки пяха химни в църквата. На петия ден те бяха заменени от уредба с църковно-славянски песнопения. До последно опашката не секна. Оказа се, че има хора, които така и не са успели да се поклонят пред "Пресветая Богородица Троеручица Света Богородица - "Осеновица" и Божията майка от Бачковския манастир. Още в първия ден от поклонението обаче целият ни политически елит целуна ликовете на трите български Богородици.

От Стефан Димитров


Прочетено: 1788 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
къща на 20км от бргас Бургас, ФЛОРА 2008 Декабрь 2017 года Несебър моите цветя Йордановден 2011, Бургас - от Тина Стилът на знаменитостите Конкурс прическа Бургас 2009 АРКУТИНО АЗ В очакване на жертвата
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development