Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Вотът ще е драматичен



Ключови думи:
14 Май 2007, Понеделник


Източник: вестник Фактор

Официално всички разчитат на твърда максимална подкрепа от избирателите си

Бойко Борисов изнесе на гърба си цялата кампания на кандидатите на ГЕРБ за депутати в ЕС



Ако изборите бяха днес... БСП би спечелила между 6 и 8 места, ГЕРБ - между 3 и 5, ДПС - между 3 и 4, „Атака" - между 2 и 3, НДСВ - между 1 и 3, СДС - 1 (в най-добрия случай). Ако изборите бяха днес, биха гласували между 30 и 35% от гражданите. Те обаче са в неделя и за първи път от много години прогнозата за вота е достатъчно драматична, твърдят от щабовете. Неофициално. Официално всички разчитат на твърда подкрепа за максимума.

Фактите

Скандалът между икономическия министър Румен Овчаров и шефа на националното следствие Ангел Александров намали подкрепата за БСП и ГЕРБ и подсили ДПС и НДСВ. Макар и по различни причини. БСП загуби, защото е замесен един от ключовите й министри, зам.-председател на партията. Нищо че на практика срещу него няма нито едно конкретно обвинение за нечиста игра. ГЕРБ загуби електората на БСП с твърдата реакция на неформалния лидер Бойко Борисов срещу левицата и премиера Сергей Станишев. Борисов загуби и от естествения ефект на обединение на социалистите срещу общия враг - т.е. срещу себе си. А ДПС и НДСВ спечелиха с това, че запазиха пълен неутралитет и кротко и методично си провеждаха предизборната кампания.

Факт е обаче, че скандалът наложи извода „всички са маскари", което води до отлив на избиратели. От което печелят партиите с твърдо ядро - БСП и ДПС и губят тези с „плаващо" - ГЕРБ и НДСВ. Социолозите отчитат и друг интересен феномен - взаимно преливане на гласове между ГЕРБ и „Атака". Когато заговори Волен Сидеров, колебаещите се преминават към него, когато заговори Бойко Борисов - дърпа хората към себе си. И това е естествено, защото и двамата залагат на популизма и атаката срещу правителството в опит да привлекат отрицателния вот.

Също е факт, че БСП, като водеща политическа сила, печели и от висока избирателна активност. Левите събират гласовете на всички, които пускат бюлетината на принципа на

самореализиращото се пророчество

С други думи, вероятният победител е възможно да привлече гласовете на разколебаните, които иначе биха гласували за някоя партия, която няма как да вкара евродепутат. Резултатът - нарочената за изпадаща партия наистина не вкарва депутат, защото е загубила гласовете на тези скептици. В тази роля на вота може да се окаже СДС.

Като най-вероятен победител БСП ще обере и гласовете за „изпадналите от класирането". Очаква се „под чертата" да останат партии и коалиции, които са привлекли около 1/3 от гласовете на избирателите, но самостоятелно не са успели да преминат националната избирателна квота от 5.56%.

От висока избирателна активност печели и НДСВ, тъй като е твърде вероятно хората, които в последния момент са решили да гласуват, да изберат именно тях. Губят обаче и „Атака", и най-вече ДПС. Хората на Ахмед Доган разчитат на определен твърд електорат от около 300-400 хил. избиратели и с нарастването на активността, относителната им тежест намалява.

Изборите обаче ще имат и съвсем различен резултат от този, който ще определи броя на евродепутатите. За БСП и нейният лидер Сергей Станишев вотът ще е вот на доверие за неговото решение в разгара на кампанията и без дълги совалки и консултации да уволни двама зам.-министри и да прати в отпуска министър, който само косвено е замесен в скандала. Резултатът ще е преди всичко вот за неговото решение - и за възможните и очаквани размествания в правителството.

Изборите ще са показател и за относителната тежест на партиите в управляващата коалиция, оценка на поетите отговорности и взетите решения за двугодишното съществуване на правителството.

Вотът обаче ще е показател и за тежестта, която в момента има „Атака" и новият играч ГЕРБ. На столичния кмет Бойко Борисов много му се иска да заеме премиерския стол. Ако обаче слезе под прогнозния минимум, градоначалникът трудно ще може да доказва, че има правото да иска поста на Сергей Станишев и предсрочни избори.

Същото се отнася и за Волен Сидеров. Без съмнения, към момента и двамата „мерят мускули" с БСП

само на базата на последни мажоритарни избори. Борисов се яви през 2005 г на частичните избори за кмет в София и победи с лекота не особено удачния червен кандидат Татяна Дончева. Сидеров пък „разби" и без това доста разпадналото се дясно на президентските през 2006 г, но бе съкрушително победен от Георги Първанов.

Естествено и Борисов, и Сидеров вече са подготвили оправданията си за изборната нощ - „машинациите" на тройната коалиция ще е водещото и за двамата. Разочарованието от политиците също ще намери място. Силното медийно присъствие на управляващите. Оправданията са звучали неведнъж и два пъти в изборната нощ в НДК.

Най-странното е, че в малките часове на понеделник избирателите, които са останали до края, ще разберат, че сред тези, които говорят пред тях, няма разкаяни или виновни за слаб резултат или слаба активност и всъщност всички са победители. Дори и тези, които изобщо не са успели да се класират.

От Бела Добрева



Прочетено: 1769 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Spirit of Burgas Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ място и за влюбени красиви по всяко време МАШИНИ ЗА  БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ 1690 ЛВ. PROFI  www.serafimov-systems.eu Бургас Конкур глазами зрителя Pepi търговски център АЗ ПЕПИ Ботева и Фердинандова
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development