Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

30% от линиите ще дадем на концесия



Ключови думи:
14 Май 2007, Понеделник


Източник: вестник Фактор

Аз съм против приватизацията на столичния градски транспорт, общината трябва да държи контролния пакет от предприятието

Зам. кметът по транспорта на София Велизар Стоилов:



- Г-н Стоилов, ще се повиши ли цената на билетите за градския транспорт в резултат на вдигането на заплатите във фирмата?

- Категорично не.

- Откъде ще осигурите парите тогава?

- С вътрешни резерви, със схеми на общината ще решим въпроса.

- Увеличихте заплатите, а стачната готовност не е отменена. Защо?

- Трудно е да загасиш двигател, защото може и да не запали след това и затова трябва цял ден да работи. Работещите в градския транспорт имат     още 3-4 искания     към правителството. С нас си изчистиха сметките, изкараха това, което можаха да изсмучат, и сега е наред държавата. От нея искат шофьорите и ватманите да бъдат обявени за първа категория труд. Смятам, че от това губят самите работници, защото какво ще правят, като се пенсионират на 50 години? Искат и промени в корпоративното облагане, и по-специално данъците върху социалните придобивки. Ние им ушихме костюми, но след промените в закона сега им удържаме данъци за тях и те са бесни. Имат искания към кабинета и за болничните. Изплащането им се забавя 2-3 месеца. Шофьорите настояват това да става по-бързо.

- Ваше ли е предложението за даване под наем на автобусни линии на частници?

- Не, това е предложение на няколко общински съветници, не е от администрацията.

- Защо шофьорите поискаха конкурсът да бъде отменен?

- Защото при частника няма да смеят да стачкуват. Пазарът трябва да са регулира. Не може и не трябва да има монопол. На този етап отстъпихме, но това не може да е вечно. Има изискване на Европейската банка за възстановяване и развитие, когато ни отпусна кредита. Столична община     не може да не го изпълни.

- Какви ще са отношенията на общината с концесионерите?

- При нас е решен този въпрос по европейски. За сметка на концесионера са автобусите, които трябва да отговарят на определени изисквания. Те трябва да са чисто нови, ниско подови и с двигател ЕВРО 4. За предлаганата от тях услуга ще им се заплаща определена цена на километър пробег. До момента тя е между 10 % по-висока от тази на общинската компания. Ако на софийския градски транспорт плащаме по 2 лв. на километър пробег, на концесионерите ще даваме по 2,20 лв. Цената е по-висока, защото те сами си купуват автобусите и трябва да се възстановят разходите за това. Но ние вече не се грижим за ремонта, той се поема от концесионера. Това се отнася за всички съпътстващи ангажименти и издръжки на транспортните средства. Всичко това облекчава общината. Но съм категоричен, че не трябва всички линии да се дават на концесия. Общината трябва да запази преобладаващия си дял в градския транспорт. Защото не е изключено в определен момент те да почнат да извиват ръцете. Доколкото обаче разбрах, при тях няма синдикати.

- Какъв процент от линиите на градския транспорт ще бъдат дадени на концесия?

- До 30 %. И то само от автотранспорт, защото юридически е много трудно да се преотстъпи релсов път и контактна мрежа. Ако им дадем само трамваите, те непрекъснато ще се обръщат към нас: Оправи ми релсите, дай пари за контактната мрежа. А и те са публична общинска собственост и не могат да се дават под наем. Затова говорим само за автобусите, които така или иначе ще намаляват.

- Защо?

- Колкото повече отсечки от метрото пускаме, толкова повече автобуси ще спираме. Ние трябва да увеличаваме електротранспорта, защото той е екологичен. Не казвам, че ще закрием автобусите, но от 800 те могат да станат 500 или 300. В цяла Европа е така - автомобилите са с по-малък дял от целия градски транспорт. При нас е обратното - автобусите са повече.

- Заделяте ли пари за обновяване на трамваите?

- Нищо не може да заделим, защото един трамвай струва между 1 и 3 млн. евро. Ние можем да купим 4-5 трамвая, а ни трябват 250. В Европа, в нормалните градове и страни държавата инвестира в тези превозни средства. Другото е с кредитни линии, гарантирани от държавата. Както тръгнахме и ние - договорихме 30 млн. евро кредитна линия. 18 млн. евро от тях са за трамваи.

- Завинаги ли ще давате тези линии под аренда?

- Нищо няма завинаги, даже и гражданският брак понякога не трае вечно. Не мога да ви кажа какъв ще е срокът на концесиониране, защото това трябва да решат общинските съветници. Очаквам след като се успокоят страстите, това предложение да бъде внесено отново.

- Смятате ли, че трябва да се приватизира градският транспорт на София, както направиха в Пловдив?

- Аз лично смятам, че не трябва да се приватизира градският транспорт на София. Той може да стане смесено дружество, но преобладаващата част да е общинска, за да може да влияем на процесите във фирмата. При всички положения това е извършване на социална услуга, защото е близо 35-40% от пътниците да пътуват с преференциални карти. Това е задача на общината, но и на държавата. В цяла Европа първо държавата и след това общината дава субсидии, тоест доплаща разликата в цената на преференциалните карти. Те си поделят поравно субсидиите. При нас съотношението е 85% от общината и 15% от държавата.

- Докъде стигнаха преговорите по този въпрос с правителството?

- Мисля, че „прогресивните сили" ще отстъпят на здравия разум.

- Склонен ли е кабинетът да отстъпи?

- Мисля, че да, защото иначе ще стане сложно.

- Какви са вашите искания?

- Ние искаме да си поделим 50 на 50 разходите. Това означава, че държавата трябва да дава 20-30 млн. лв.

- За какво ще изхарчите парите - за заплати ли?

- Тези пари няма да отидат за заплати, а за обновяване на автопарка. Много пари са необходими за трамваите - за релсовия път и контактната мрежа. Те не са вечни. Никой освен общината не мисли за това. Ние имаме готовност да вземем кредити, но не е нормално само с тях да се работи.

- Ако не се споразумеете с държавата, ще намалите ли броя на преференциалните карти?

- Общинските съветници настояват за това, но смятам, че не го осъзнават. Не мога да си представя, че представители на политически партии, каквито са те, ще гласуват примерно от 1 септември или от 1 октомври да спрем да даваме карти на пенсионери, инвалиди, учащи. Как го виждате това? Смятам, че това трудно ще стане. Нямам нищо против - Общинският съвет е органът, който решава. Но ако спрем да доплащаме картите, тези хора просто няма да могат да се придвижат оттук дотам. Трябва да си купуват билетчета. Или да спрат да пътуват. И всичко това в навечерието на местните избори. Изобщо не мога да си го представя.



Точно преди обявяването на стачна готовност от шофьорите и ватманите в София с искане за увеличаване на заплатите им председателят на транспортната комисия в Общинския съвет Радослав Тошев предложи 52 автобусни линии да бъдат дадени на концесия на частни превозвачи. Те са разделени на три пакета и кандидатите ще играят за един от тях. В първия пакет влизат линиите 12, 16, 18, 20-22, 24А, 25-35, 31, 35, 41, 43, 53, 72, 81, 86, 87, 117, 118, 119. Във втория са включени т. нар. селски рейсове, които обслужват близките населени места, превърнали се във вилни зони на София - от 1 до 10, 14, 69, 70, 114, 123, 204, 306. В третия пакет са 56, 57, 67, 75, 78, 79, 82, 100, 101, 213, 214. Първото условие след заплатите, които поставиха протестиращите, бе да спре даването на концесия на линиите. Причината е, че много от тях ще изгубят работата си. А ако ги вземат в частната фирма, няма да могат да гъкнат за по-висока заплата, защото веднага ще ги уволнят. Общината отстъпи време. Скоро предложението ще бъде внесено отново.

От Станка Динева


Прочетено: 1705 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
ЦЪРКВА Конкурс прическа Бургас 2009 Флора Бургас 2009 красиви по всяко време МАШИНА ЗА БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ С ДВА ПИСТОЛЕТА 4 л./мин, гаранция, сервиз. DFP325 SERAFIMOV SYSTEMS -2720 ЛВ. Созопол Змийския остров - Созопол през гората, до морето Менструална чашка MeLuna Spirit of Burgas Богориди, Бургас Слънчоглед
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development