Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

В стражишкото село Сушица 82 уникални икони чезнат мистериозно



Ключови думи:
14 Май 2007, Понеделник


Източник: вестник Фактор

Великотърновският владика намесва мафията с антики, миряните ще търсят съдействието на прокуратурата, за да ги намерят

Камари от камъни са останали от църквата, осветена от Иларион Макариополски и съборена от стражишкото земетресение. Парите не стигат, за да бъде завършен градежът на новата църква



82 икони, иконостасът и църковната утвар на църквата "Света Параскева" в стражишкото с. Сушица изчезнаха, съобщи кметът на селището Димитринка Калева. За местоположението им не знае никой от църковното настоятелство и миряните, които по църковните и светските закони са техни собственици и стопани. Иконите са в неизвестност за богомолците от Сушица 13 години. Миряните ще търсят съдействието на прокуратурата, за да ги намерят.

Димитринка Калева заедно с председателя на църковното настоятелство Тодор Тодоров и местен бизнесмен ходили да ги търсят през август м.г. в Къпиновския манастир, където са оставени на съхранение през лятото на 1987 г. Стаята, в която трябваше да бъдат иконите и иконостасът, беше празна, разказа Калева. Отец Никодим от манастира заявил, че не знае къде са. След манастира веднага отидохме в Митрополията във Велико Търново да питаме къде са иконите и църковната утвар, но оттам ни заявиха, че не знаят. Оставихме им копие от описа на иконите и телефони, за да ни се обадят, но никой не позвъни, твърди Калева. Хора от Сушица за последно са видели иконите от църквата "Св. Параскева" в Къпиновския манастир през 1992-1993 г. Тогавашният кмет на селото Калчо Калев заедно с член на църковното настоятелство и свещеникa на църквата (последните двама вече са покойници) ходили да нагледат иконите, които били в една от мазите на светата обител.

В Къпиновския манастир днес са в неведение къде са изключително ценните икони от с.Сушица. По мое време нищо не беше останало, каза отец Георги Сотиров, който бе игумен на светата обител преди 4 г. Той пое манастира след отец Михаил, който беше хванат, че е разпродавал ценности от манастира. Каквото беше останало е описано и предадено в Митрополията, твърди отец Георги. Отец Михаил беше неудобен и го набедиха пред владиката, той не е посягал на иконите, казаха в негова защита попове от епархията.

Търсим помощ от владиката, за да разберем къде са иконите, защото те са на селото, казаха кметицата и хората от църковното настоятелство. Ако са ги преместили на по-сигурно място, то поне да ни уведомят писмено, както беше направено преди години, когато покойният вече владика Дядо Стефан ни писа, като даде свещниците от църквата ни на Килифаревския манастир, казват сушичани.

Потърсен за коментар, Великотърновският митрополит Григорий три пъти отказа среща. Първо той категорично отказа да каже къде са иконите и да прави какъвто и да е коментар. При следващ разговор владиката заяви, че иконите са си на мястото. "Прибрани са, те са скрити", беше лаконичният отговор. Потърсен за трети път Дядо Григорий заяви, че кметицата и настоятелството не ги интересува къде са иконите, защото не са тяхна собственост, а на храма и Mитрополията. Владиката обвини Калева в политически подбуди, а журналистите, че изпълняват нечия поръчка. "Ще стане лошо за вас и за мене, има мафия", предупреди той. Иконите са скрити, спасили сме някои от тях, не всичките, има някои загубени, бяха последните думи от разговора с Великотърновския митрополит Григорий.

Църквата "Света Параскева" в Сушица е срината до земята от стражишкото земетресение на 7 декември 1986 г. По разпореждане на тогавашния владика Дядо Стефан през февруари на следващата година е демонтиран иконостасът. 82-те икони, свещниците, полилеите и църковната утвар през юни 1987 г. са евакуирани и занесени на съхранение в Къпиновския манастир край Велико Търново. Запазена е цялата църковна документация, която е останала на отговорно пазене в тогавашната кооперация и кметството.

От иконите на църквата е намерена само една - "Целувката на Юда". Тя е с кръгла форма, рисувана върху дърво и според доц. д-р Пеньо Пенев, преподавател по изобразително изкуство във ВТУ, е от Тревненската школа. Иконата е намерена случайно от кметицата на селото в полусрутена барака в двора на църквата.

Църквата "Света Параскева" в с. Сушица е строена от 1862 до 1874 г. с дарения. Осветена е на 21 декември 1874 г. от Великотърновския митрополит Иларион Макариополски. След 102 г. е обявена за архитектурен и художествен паметник на културата. 8 години след унищожението й от земетресението през 1986 г. е започнато съграждане, което спира през 1998 г., защото парите свършват. Искания за лобиране и финансиране са писани до Министерството на културата,     Министерството на регионалното развитие, Народното събрание,     вицепрезидента Ангел Марин, дирекция "Вероизповедания" към МС. Отвсякъде отговорите са отрицателни. За завършване на църквата трябват още 128 000 лв. До покрива трябва да се направи зид от 1,9 м. На някои места близо до основите градежът е започнал да пропада.

От Здравка     Маслянкова


Прочетено: 3260 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Spirit of Burgas старина Черноморец Бургас Бургаският мост Довиждане, лято! Созопол Флора Бургас 2009 Кукерски карнавал гр. Разлог 2015 АНГЛИЯ Изтравниче 9 мая 2015 года
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development