Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Земите за разширението на пътя до Слънчев бряг продадени



Ключови думи:
24 Май 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

От 4 години две правителства ни лъжат и не правят нищо, негодуват туроператори

27.10. 2004 год.- Камион се е врязал в крайпътна къща в Ахелой, помилайки оградата. Заради големият трафик, по пътя Бургас- Несебър, който преминава през курортното селище, често стават инциденти.

Снимка Таня Атанасова




Одобрен е "зеленият вариант" за трасето на бъдещата автомагистрала "Черно море", която ще свързва Бургас и Варна, съобщи транспортният министър Петър Мутафчиев. Пътят тръгва от Ветрен, през квартал Рудник и продължава през Лъка, Каменар, Каблешково, Тънково, Кошарица и излиза близо Обзор. По цялото трасе е предвидено само на един тунел около километър, който ще се намира в отсечката между Свети Влас и Обзор.

Напълно е отхвърлен вариантът     пътят да минава през Айтоския проход. През юни трябва да е готов докладът за оценка на въздействието върху околната среда на бъдещата магистрала.

Предвидено е бъдещата автомагистрала "Черно море", която ще обслужва туристическия трафик по Черноморието, да бъде отдадена от правителството на концесия. По предварителни данни, трасето ще е малко над 100 км. и изграждането му ще струва близо 320 млн. евро.




От Румяна Емануилиду

Министерство на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ ще поиска съдействие от общините Поморие и Несебър за отчуждаване на терени за разширяване на пътя Сарафово - Слънчев бряг. Това каза министър Гагаузов след недоволството на туроператори и хотелиери от нерешените проблеми с пътната инфраструктура.

Те настояват за четирилентов път от Летище-Бургас до Слънчев бряг и светофари на разклона за Равда, на отбивката към Несебър и при преминаването през с. Ахелой.

Тежкият трафик между Бургас и Несебър и километричните опашки от автобуси и коли при излизане от курорта и Несебър са един от основните проблеми и на новия туристически сезон.

Разширяването на пътя беше поставено като проблем преди няколко години от ръководството на Слънчев бряг и големите туроператори, които срещат сериозни трудности, особено през юли и август. “Принудени сме да превозваме туристите един час по-рано, за да стигнат навреме за полета", заяви представителят на туроператора “Томас Кук" за България Христо Колев.

Според зам.-областният управител Георги Николчев, има проектна готовност за разширението на отсечката Сарафово - Поморие, но Поморие - Несебър остава под въпрос. При пускането на автомагистрала “Черно море" целият поток ще се насочи по линията Бургас-Сарафово-Поморие-Слънчев бряг и трябва предварително да се помисли за облекчаването на това трасе, но общините са раздали терени, предвидени за пътно платно.

Магистрала “Черно море" се строи от 10 години, но до ден-днешен никой не знае откъде и откога ще минава, коментираха от черноморските общини. Дори това запазване на информацията в тайна да се прави с цел да няма масово изкупуване на земи и създаване на вторичен пазар, то отчуждаването трябва вече да е започнало, за да се пести време, смятат местните специалисти.

Според кмета на Поморие Петър Златанов, тъй като процедурата с отчуждаването е тежка и продължителна, трябва спешно да бъде представена идейната разработка поне на трасето в частта Ахелой-Север и Поморие-Запад. Има възможност то да мине по полски пътища и тогава отчуждаването ще е в по-малки граници, но ако се засегнат частни имоти, ще се наложи обезщетяване на собствениците. “Обсъждането на идейния проект беше едно от задълженията на Фонд “Национална пътна инфраструктура", който е възложил проектирането и то върви само за един от участъците от пътя", отбеляза Златанов.

“От четири години две правителства ни лъжат, че ще разширят пътя и до ден днешен нищо не е направено, чудя се как жителите на Ахелой още не са излезли на протест", каза още Христо Колев.

“Разширението не става така бързо, това да не е локум да го разтеглиш", беше коментарът на министър Гагаузов, който увери, че до края на тази година ще започне същинската работа по разширението на пътя.

Министърът беше в Бургас за участие в информационен семинар по линия на кампанията на Министерство на финансите “Бъдете активни", а след това посети Слънчев бряг, за да се запознае на място с презастрояването на плажната иница. Както коментира изпълнителният директор на “Слънчев бряг" АД Малина Бакалова на плажа има прекалено много обекти “с временен статут, но с постоянен характер".


Прочетено: 2623 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкур глазами зрителя pepi Рибарското селище привечер Стилът на знаменитостите Кокили за Строители!!! закачалки 2 Тройно дестилирана украинска водка АЗ До другото лято КАЩА 20КМ ОТ БУРТАС
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development