Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Констанца ли? Друго си е нашият Бургас



Ключови думи:
24 Май 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Перлата на румънското Черно море е направо тоталитарна, но си струва да се види какво е чуждопоклонничество

Това е гордостта на Констанца, сигурно скулпторът никога не е виждал как изглежда оригиналът в Рим



От Иван Трифонов

Една екскурзия с туроператор до Констанца струва около 30-35 лева, а разстоянието е 300 км. Заслужава си да се види прехвалената перла на Румънското Черноморие, както и трите им големи крайбрежни курорта между границата и Мангалия. За да можеш, когато навръщане видиш светлините на Бургас, да си кажеш: ние сме си по-добре.

Най-важното, което прави впечатление е, че румънците обожават да се изживяват като потомци на великите римски императори и да имитират тяхната ценностна система, но единственото което ги свързва с тях, е заточението на поетът Овидий. В центъра на Констанца, прославен с огромното си пристанище, е изтипосано копие на бронзовата вълчица с Ромул и Рем, но то е поне три пъти по-голямо и несравнимо по-грозно от оригинала, който стилно стои пред сградата на кметството в Рим.

"О-о, това не е всичко, Букурещ ние наричаме Париж и там си имаме Триумфална арка", разясняват ни любезно нашите приятели от северната съседка, докато ни наблюдават как с любопитство разглеждаме дилетантското скулпторно изпълнение встрани от тяхното кметство. Иначе кметът на Констанца обитава огромна мраморна сграда в тоталитарен стил, по подобие на нашия Партиен дом, само че с около два пъти по-големи размери.

Кафене, бистро или ресторантче на открито няма по цялата централна част. Не е като нашият бул."Богориди", където не можеш да се разминеш от маси и столове. Същото е и по главната им улица.    

Цените са точно два пъти по-високи от нашите, защото средната работна заплата на румънците е два пъти по-висока. Но ако сте решили да пазарувате каквото и да било, откажете се, защото не си струва. Дрехите и обувките в магазините им са като от втора употреба. За хранителните стоки и облика на супермаркетите да не говорим - приличат на кварталните ни бакалии от втората половина на миналия век. Единственото, което все още си струва, е да си напазарите хавлиени изделия, не са кой знае колко по-евтини, но пък качеството е добро. Така също и бижутерията от полускъпоценни камъни и сребро излиза по-евтино, отколкото при нас.

Като цяло не обменяйте повече от 50 евро, защото няма за какво да ги похарчите. Даже шоколадови бонбони като хората не произвеждат, а националната им напитка е хибрид от долнопробно наше бренди с ром.

Водят ни само в едно - с грандиозния мол в центъра, където са довели световни модни марки, за които даже не сме чували. Там обаче едно еспресо струва между 2 и 4 евро, минералната вода също.    


Прочетено: 2837 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Разоран двор, угар Пътна помощ - ADAC Флора Бургас 2009 Spirit of Burgas Забранено за нудисти св. Николай Чудотворец Гараж на село Рибарският пристан в Созопол Заслон в местност Силкосия
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development