Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

ПортоЧанов - тука има, тука нема



Ключови думи:
07 Юни 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

"Невидимият" почетен гражданин на Бургас и зам.-шеф на БФС забъркан в машинации с дарения за милиони левове

Последните два етажа в тази бежово-розова кооперация в тихата ул."Страхил"7, офис и гараж, получил Порточанов като дарение от 29-годишния бургазлия Николай Дянков



Христо Порточанов - посочен от популярния електронен сайт "Параграф 22" в     списък на българските милионери     като     бургазлията с     имотно състояние, възлизащо на около 30 млн. лв., се оказа беден като църковна мишка. Маститият ексфутболен бос, почетен гражданин на Бургас, национален лидер на Партия на зелените, общински съветник два мандата и шеф-надзорник на общинската приватизация, който обича да разказва за пътешествията си на екзотични острови, че пребивава с месеци в елитни туристически комплекси по Средиземноморието, носи само маркови дрехи и управлява мерцедеси S-класа, няма никакъв имот - даже гарсониера в някой затънтен квартал, за да подслони главата си.

Така обаче е само на книга. Пукната стотинка няма да получат нито данъчните органи от НАП-Бургас, които го ревизират безрезултатно почти една цяла година за финансова измама от 1,2 млн.лв., нито лицата, които водят срещу него съдебни дела по различни казуси с претенции за обезщетения за над 1 млн.лв. Между другото МВР и НАП са започнали и друго     разследване срещу Порточанов -     за клонингите с име "Нефтохимик", от които чрез три едноименни сдружения - две с идеална цел и трето търговско, в продължение на една петилетка са източвани милиони левове от футболния клуб и държавната рафинерия "Нефтохим" чрез продажби на горива.

Но разследванията са фарс и доникъде няма да стигнат. Под носа на     правоохранителните и данъчни органи, които очевидно симулират, че разследват, Порточанов е завъртял нова дарителска комбинация и е замел следи от недекларирани доходи за милиони левове.

Шоу с възбрана и дарение на имот в една дата

31 октомври 2006, часът наближава 10 предиобед, общинският съветник Христо Порточанов крачи бодро към кметството за редовна сесия на местния парламент.     Шегува се, раздава комплименти на колежките, съветниците почват работа на ползу роду, сред тях до финала на заседанието в късния следобед седи Христо Порточанов и през цялото време е в отлично настроение, въпреки че репортерите са го подложили на кръстосан разпит, а електронните медии вече тръбят срамната вест как "съдът в Бургас е наложил запор на автомобил и недвижими имоти на футболния фунционер, който е и общински съветник. Проблемите идват в следствие на две дела, заведени от голямата любов на Порточанов - футболния клуб "Нафтекс". По едното се претендира, че е получил неправомерно трудови възнаграждения от 1,1 млн. лв. за три години, по другото се претендира за прекратяване силата на дарение на лек автомобил "Мерцедес", подарен преди време на Порточанов от клуба."С други думи, собственикът «Нафтекс България Холдинг» АД, е решило да си потърси по съдебен път версиите, които сам си е раздавал Порточанов.

Защо му е на Порто комедийния спектакъл? От нашата справка в Службата по вписванията излиза, че на 31 октомври 2006-а, на собственика Христо Порточанов е наложена възбрана на имоти: апартамент от 142 кв.м и гараж 16 кв.м на ул."Гурко"28, както и на апартамент от 152 кв.м, офис 56 кв.м и гараж 28 кв.м на ул."Страхил"7. Общата им пазарна стойност е около 1 млн.лв. по изчисления на брокери заради месторазположението им, луксозното изпълнение на строителството и подобренията вътре. Актът за налагане на възбраната е отразен в двойно входящия регистър под №13554.

"Добре си спомням какво стана тогава, защото така се действа в специални случаи, когато "услугата" е за важен човек. На тази дата освен възбраната, вписахме и дарение, засягащо същите имоти", довери служителка, пожелала анонимност. Порточанов е дарил на сина си Божин апартамента, офиса и гаража на ул."Страхил"7. Актът по прехвърлителната безвъзмездна сделка е отразен в двойно входящия регистър под №13 616,     но самото вписване е в различен том.

За вписването на данни по прехвърляне на имоти се чака ред около седмица. При стиковка между адвокати, нотариус и Службата по вписванията, трансферът на имоти     става и за ден, стига участниците в схемата да са «предупредени» по подходящ начин, а «предупреждението» става с натиск или с пари, разясниха ни специалисти, които са наясно с този вид юридически дела.

В персоналната партида на Христо Порточанов дарението е вписано преди налагането на възбраната и затова тя е безсмислена. Ето защо общинският съветник се забавлявал с вдигане на ръка по време на сесията и отговарял весело на въпросите на репортери.

На 23 февруари т.г. възбраната за всичките тези имоти е заличена и само седмица по-късно, на 2 март, Христо Порточанов прави поредното дарение в полза на сина си - този път на апартамента и гаража на ул."Гурко"28. "Този имот е в новата жилищна кооперация над ресторант "Черен Петър", вдигнат от строителната фирма, която извърши реконструкциите на стадион "Нефтохимик" в периода, когато Порточанов имаше абсолютната власт над клуба и спортното съоръжение. На същата улица, но малко по-нагоре в посока Трета поликлиника - пак на «Гурко», но под     №38, с разкошно жилище по същото време той осигури и наследника си Божин", разказа ни стар приятел на ексбоса.

С днешна дата Христо Порточанов няма и един кв.м на свое име. Но живее     на тихата аристократична улица "Страхил"7 - малка пресечка в средата ул."Кирил и Методий", на не повече от 300 м от другите си два имота. Обитава     разкошен мансарден мезонет от 152 кв.м, разполага на партера с офис от 56 кв.м, оборудван с кожени мебели, джипа си мерцедес паркира в гараж     от 28 кв.м. Имот-мечта.        

29-годишен

дарил Порто с мезонета за 400 хил. лв.

Не само Божин обича щедрия си баща. Нашето разследване установи, че един друг младеж - Николай Костов Дянков, съвършено далечен от фамилията Порточанов, всъщност е негов голям благодетел и изпитва чувства на благодарност и преклонение пред Порто. Повтаряме, този младеж от Бургас няма никакви родствени връзки с фамилията на бившия мустакат. Този млад филантроп е направил най-големия подарък в живота на почетния гражданин на Бургас. Христо Порточанов е дарен с мезонет, офис и гараж за около 400 хиляди лева.

Нещо за хронологията на благотворителния жест. През 2002-а, когато отношенията на президента на ПФК"Нафтекс" Христо Порточанов и неговите работодатели от "Нафтекс България Холдинг" са в разцвет, възниква идеята за нуждите на отбора и неговите гости да се построят пет представителни жилища в централната част на града. Президентът се ползва с пълното доверие на ръководството и заявява, че ще организира градежа в кратки срокове - ще осигури подходящ     парцел и надеждна строителна фирма.

"Останахме изумени, когато доста по-късно разбрахме, че в същата нова жилищна кооперация на ул."Страхил"7 г-н Порточанов е получил най-хубавия имот - разкошна мансарда на две нива, офис откъм лицевата страна, гараж. Как е станало това не проумяваме - ние платихме на строителната фирма цените за петте малки апартамента, които те ни посочиха, без никакви обструкции", казаха от ръководството на клуба.

Босът не е броил и стотинка за имота. Получил го е с акт за дарение на 14 юли 2003г. от     Николай Костов Дянков, който тогава е бил на 29 години. В акта за дарение дарителят е посочил и домашния си адрес - жк "Бр.Миладинови", бл.5, вх.5, ет.2.

"Това е невъзможно, синът ми е най-обикновено момче, работи в "Топливо" като служител в един от отделите по продажби, навремето ние имахме собствена земя на ул."Места", но я отчуждиха и ни дадоха този апартамент в "Бр.Миладинови". Това ни е единственото жилище, Николай живее при нас и не сме имали наследствена земя на ул."Страхил", заяви бащата на дарителя Коста Дянков. По неговите думи, синът му никога не е спортувал футбол и едва ли е познавал Христо Порточанов.

Излиза, че Николай не е придобил собствеността като обезщетение за част от парцела, което означава, че го е купил от строителя. "Имаше нещо такова, но беше преди 3-4 години, не ме занимавайте повече по този въпрос, не желая да коментирам пред журналисти личните си дела", ни каза Николай Дянков, когото открихме на работното му място в маркетинговия отдел на "Топливо".

Ежедневието на "невидимия" почетен гражданин

Опитахме да се свържем с дарения     ексшеф Порто, за да разберем колко лева данъци са спестени с това странно дарение и не е ли получил всъщност апетитния имот като подарък от строителната фирма, на която футболният клуб е платил за строителството. Христо Порточанов не вдигна телефона си.

Настоящият член на Изпълнителния комитет на БФС     живее необезпокояван на ул."Страхил"7, казват съседите му, които всеки ден го виждат да влиза и излиза. Но той не може да бъде открит от ревизорите на Териториалната дирекция на НАП-Бургас, където от три месеца са приключили с     разкриването на данъчната схема около акциите на футболния клуб "Нафтекс", от прехвърлянето на които извън хазната са останали 1,2 млн.лв. данъци. Досега само лихвата по сделката, оформена като дарение в полза на сина му Божин, надхвърля 400 хил.лв.

Докладът на ревизорите за заобикалянето на закона е изготвен през март и след безуспешното издирване на нарушителя около месец, зам.-шефът на НАП-Бургас     Димитър Минчев изпраща писмо до Областната дирекция на МВР за съдействие. Още на следващия ден обаче от данъчното в полицията идва друго писмо, с което ревизорите се отказват от помощта на униформените.

Христо Порточанов е сред най-разпознаваемите публични личности в България, често пътува до столицата и в чужбина, ходи до кметството в Бургас за сесии и на заседания на постоянните комисии на Общинския съвет поне два пъти в седмицата. Уважава повечето празнични събития на големците в града. Неотдавна разпространи в най-тиражните печатни медии рекламни карета, в които написа, че застава зад президента Георги Първанов и го подкрепя за неговия втори мандат. Порто беше и сред отбраните гости на коктейла, даден от премиера Сергей Станишев в Бургас по повод откриването на кампанията на БСП за евроизборите. Но в крайна сметка за органите на властта е неоткриваем.    

Много от въпросите, които възникват по казуса, сме поставили пред ръководството на     НАП-Бургас. Софийски медии твърдят, че в Националната агенция по приходите Порточанов има покровители. Ние не можем да повярваме, но всичко ще стане ясно, след като получим отговорите на поставените от нас въпроси.


Прочетено: 3477 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Републиканска след ремонта Езикови курсове от учебен център „СИТИ“ Мебелна Фабрика ДИЕЗ След баня деца Бургаският кей Рибари в Истанбул Бургас, ФЛОРА 2008 ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК Бул Христо Ботев в Бургас Бургас, Богориди
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development