Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бургаски митничар създаде школа за световни шампиони по бойни изкуства



Ключови думи:
21 Юни 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Стефан Колев е основоположник на спорта ушу у нас

Това са нашите световни шампиони за 2007 г.     по китайски бойни изкуства, в средата е водачът на отбора Стефан Колев



От Камен Иванов

Младежкият национален отбор на България тази година стана за четвърти пореден път световен шампион по китайски бойни изкуства-ушу. Малцина знаят обаче, че главната заслуга за този успех е на 38-годишния старши митнически инспектор Стефан Колев от митнически пункт "Пристанище Запад-Рибно"Бургас. Той е основател на българската школа по ушу, в която продължава да влага цялата си спортна енергия и свободно време. Самият Колев е световен шампион по ушу. В момента той е член на Управителния съвет на Българската федерация по ушу, спортът който обединява всички стилове китайски бойни изкуства. Стефан Колев е отговорник за националните отбори и председател на спортно-техническата комисия. Той е основател и председател на единствения в България клуб "Бей Син"- Бургас. Клубът е създаден през 1994 г. и се развива само на доброволни начала. Спортистите тренират в различни физкултурни салони на бургаски училища, които ползват "на бартер" срещу извършени от самите състезатели ремонти и пребоядисване на салоните с личен труд и лични средства.

"Тренират предимно деца     и в извънучебно време, но имаме и възрастни, най-възрастният ни спортист е на 60 години"- разказва Колев. Преди тринадесет години спортният клуб по ушу е започнал дейността си с 40 състезатели, сега са 100. "Всъщност, желаещите са в пъти повече, но нямаме условия и достатъчно треньори, за да приемем всички"- допълва Стефан Колев. Той е човекът, който е запалил по китайските бойни изкуства много митнически служители от Бургас, а също и техните деца и внуци, които сега печелят златни медали от световните първенства. В момента тренират в клуба 10 деца и внуци на бивши и настоящи бургаски митнически служители, а     3 от тях са в шампионския отбор-Златина Христова, Камелия Колева, Николина Атанасова. Треньорът им Димитър Тодоров също е син на митнически служител.

Самият Стефан Колев се увлича по източните бойни изкуства още в далечната 1984 г., когато тези спортове още не бяха популярни у нас. "Започнах да тренирам за здраве"- припомня си Стефан. През

1993 г. той става републикански шампион по ушу. През 2003 г. е бронзов медалист от първенството на Северните балтийски страни в Стокхолм. Триумфът му е през 2004г., когато става световен шампион в дисциплината тайчи на Световното първенство в Перуджа, Италия.

Стефан е щастливо женен, има две дъщери на 10 и 3-годишна възраст. Голямата дъщеря Камелия върви по стъпките на баща си и най-вероятно дори ще го надмине в спортната кариера, защото е световен шампион за 2007 година. "Тренира от 4-годишна, сама си избра ушу-то, записахме я на художествена гимнастика, но отказа да ходи и направи бойкот"- признава гордият баща на шампионката.

Дори малката дъщеричка 3-годишната Деница вече е непрестанно до баща си в залата. "Плаче, ако не я взема с мен, от догодина и тя ще започне с тренировките"- допълва Стефан. Жена му е бивша лекоатлетка и е съпричастна със спортните наклонности на фамилията, въпреки голямата ангажираност на своя съпруг. Ето например как минава един обичаен ден на старши митнически инспектор Стефан Колев-събужда се в 5 сутринта, започва с трениравките в къщи и след това до 6-7 часа сутрин тренира в морската градина на Бургас, взема набързо един душ и води дъщерите си на училище и съответно в детската градина. В 8 часа е на работното си място в митнически пункт Пристанище Запад-Рибно. След работа е на тренировки в спортната зала, в 21,30 часа си е в къщи. "Семейството ми е с мен през цялото време, когато не съм на работа. Съпругата ми също идва в спортната зала, защото предпочита да е с децата, отколкото сама в къщи. Малката Деница реве с пълен глас, ако не я взема, иска и тя да присъства на тренировките"-споделя Стефан с усмивка.

Неговият първи учител в бойното изкуство ушу е китаец и се казва Майстор Хунг. "Запознахме се случайно през 1984 г. Майстор Хунг работеше на гара разпределителна в Бургас, а аз още учех в основното училище, той ме посвети. Тогава бойните изкуства дори бяха забранени, тренираха ги само специалните части в тогавашната милиция"-споделя Колев.

Стефан Колев вече има 13-годишен стаж като митнически инспектор. Започва работа в морската митница с конкурс през 1994 г. Завършил е две магистратури в Бургаския свободен университет по електроника и финанси, а също и Националната спортна академия /НСА/ . Автор е съвместно с проф. Димитър Кайков на първия български учебник по ушу и е един от инициаторите за въвеждане на ушу като научна дисциплина в НСА. Стефан Колев сега е докторант по ушу в НСА.


Прочетено: 2678 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
вечерен Бургас БИО КАМИНИ МОЖЕМ ДА ЗАДОВОЛИМ ВСЕКИ ВАШ КАПРИЗ созопол Раковини във въздуха Spirit of Burgas витраж1 димитров ден Лувъра, Париж - от Бутик МАШИНИ ЗА  БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ 1690 ЛВ. PROFI  www.serafimov-systems.eu Черноморец Бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development