Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Забраниха на Поморие да засипва соленото езеро



Ключови думи:
21 Юни 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Мощни инвеститори ще развиват там елитен туризъм, но застрашени редки птици отлагат строителството след юли

От Румяна Емануилиду

Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Бургас издаде предписание на община Поморие да бъде прекратено засипването на така наречения квартал Малкото солено езеро в града. Забраната е заради няколко двойки защитени видове птици - саблеклюни, кокилобегачи и белочели рибарки, които в момента отглеждат малките си в езерото.

Целта, според екоинспекторите, е птиците да не бъдат обезпокоявани до приключване на гнездовия им период.

Към момента на проверката експертите от РИОСВ са констатирали, че се извършва засипване на водната площ със строителни материали , за да бъде пресушена. Районът на Малкото солено езеро в Поморие е предвиден за застрояване с решение на общинския съвет от 2002 година.

„В квартал Малко солено езеро на този етап се реализират най-много продажби в района -     обекти със сезонен тип обитаване”, казаха от местната община.

През активния сезон имотите ще се ползват от туристи, а през април-май и септември-октомври - от собствениците.

По отношение на инфраструктурата в Малко солено езеро e предвидено да започне изграждането на ВиК-мрежи и още един трафопост.

Заради близостта с източниците на солодобив и калодобив местната администрация смята, че тук ще се развие елитен туризъм - СПА, калолечение и други. Пример за това е и СПА-комплексът “Поморие”, който беше изграден от общината и “Нафтекс” в близост до соленото езеро и където са предвидени всички тези услуги. Комплексът ще бъде открит на 22 юни.

СПА-комплекс е залегнал и в новия проект на “Сънсет ризорт”     на площ от 34 дка. Като реализирани проекти, които предстои да бъдат включени за лято 2007 са комплекс “Поморие”, хотела на “Тера тур съврис”, както и първия комплекс на “Сънсет ризорт” с 2 700 места, който ще влезе в експлоатация до края на юни.

Забраната на РИОСВ за засипването на соленото езеро с цел строителство върху него ще действа до края на месец юли. При нарушения на даденото предписание РИОСВ ще налага санкции по Закона за биологичното разнообразие, който предвижда от 100 до 1 000 лева за физически лица и от 200 до 5 000 лева за длъжностни лица и фирми.


Прочетено: 2666 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Международен Семинар на фризьорите София Международен Семинар на фризьорите София Бул Христо Ботев в Бургас Йордановден 2011, Бургас - от Тина Александропулис, юни.2007 созопол Река Сена, Париж от Бутик информация    http: //boltmin. blogspot. com/ Флора -Бургас-2009.JPG димитров ден
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development