Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Собственици на имоти рекетират общината



Ключови думи:
20 Юни 2007, Сряда


Източник: вестник Фактор

Някои от тях са купили от нея парцели за 10 евро на квадрат, а сега искат 800 евро, за да мине оттам Околовръстното шосе

„Царско село" е построено напълно законно. Проблемът е, че мръсният му канал изтича в река Драгалевска, оплака се Бойко Борисов



От Станка Динева и Невена Трифоновска

1 786 лв. на квадратен метър обезщетение е поискал от общината собственикът на газстанция „Рафа". Това се оплака кметът Бойко Борисов по време на изнесената на Околовръстното шосе оперативка между него, областния управител Тодор Модев, зам.-кмета по транспорта Велизар Стоилов, главния архитект на София Петър Диков, представители на фонд „Пътна инфраструктура" и изпълнителя на обекта „Главбулгарстрой". Странното съвещание се наложи, след като стана ясно, че предшествениците на Борисов са раздавали като за последно общински парцели край пътя.

Собствениците на подлежащите на отчуждение парцели са ги купили преди 7-8 години направо на безценица - за по 10 евро на кв.м. Днес за искат по 800 евро за същите терени. Например собственикът на газостанция "Рафа" е оценил съоръжението си на над 1 млн. лв. за площ от 560 кв. м., обясни Бойко Борисов.

Бесен за това, че му разграбват бюджета, той нареди газостанцията да се затвори, както и всички обекти, които пречат на строителството. Срокът за отчуждаването на още 3-4 обекта е до 20 следващия месец, а за приключването на всички проекти, свързани със строителството, края на тази седмица. Кмета обеща, че ще се направи всичко възможно да се спазят сроковете.

Истинска клоака се оказа и канализацията за фекални и мръсни води в този иначе на пръв поглед тузарски район на София. Дори такъв лъскав комплекс като „Царско село" се оказа, че ползва септични ями. Който няма яма, зауства мръсотиите си към канализация, която се излива право в Драгалевска река. Цяло чудо е, че не е пламнала епидемия, твърдят експертите.

Борисов разпореди също така да се провери в ДНСК и в Софийска градска прокуратура кой е дал разрешението за построяването на канализационните шахти в района. Те са за отводняване на шосето, а в тях се отичат мръсотиите от лъскавите тоалетни на работещите и живеещите в района. Виновният за строежа им ще бъде глобен, отсече Генерала.

„Проблемът с канализацията в тази част на София е много сложен, от 15-20 г. е залежал и само се коментира по въпроса, без да се направи нищо", заяви зам.-кметът Велизар Стоилов. За изграждането на цялата канализационна инфраструктура ще се получат около 56 млн. евро от ИПСА, но няма да стигнат. Очаква се също и някои от собствениците на солидни постройки да инвестират за изграждането на канализацията, като досега само една гръцка фирма е обявила инвестицията си.



Какво пречи на новото трасе на пътя

„Царско цело" - мотелски комплекс с ресторанти, жилищни къщички, басейн, фитнес, възстановителен център, нощен бар и всички останали благини. Лъскавото селце си има собствен водоизточник. Изграждането му е с благословията на главния архитект. Има разработен и проект за пречиствано съоръжение, обаче такова изобщо не строено. Битово-фекалните води се „заустват в ревизионна шахта към съществуващ колектор за дъждовни води", които го отвеждат в река Драгалевска, пише в доклада на проверяващите.

Българо-германска бизнес група - офис сграда и склад, е построен в района на „Витоша - ВЕЦ Симеоново - Околовръстен път". Има разрешително за строеж. Водоснабдява се със сондажен кладенец с разрешително, което обаче е изтекло през 2006 г. Иначе ползва септична яма, която редовно се изпомпва, обясняват в доклада си контролните органи.

„Център ЕДИ-мотори" - автосалон с офиси магазини, автомивка и ремонтна работилница, е разрешил да се построи предишният главен архитект на София до Драгалевци - разширение север. По документи обектът си е напълно законен. „Софийска вода" гарантира, че обектът черпи вода законно. Фекално-битовите води се отвеждат във фекална яма.

Хофман - офис сграда и склад, на същото място си е вдигнал собственикът му. Постройката също е направена със съгласието на главния архитект.

Профилко - складова база с магазини, си е построил притежателят на парцела до описаните по-горе. „Налице е разрешение за строеж", докладвали проверяващите на кмета. Разбира се, пак от главния архитект. Има си вода, за канал данни няма.

Цецо Дизела въобще не е благоволил да представи документи, за да докаже, че сградата е вдигната с разрешително.

ОПЕТ - бензиностанция, газостнация, ръчна автомивка и търговска сграда, са построени в местността Витоша - ВЕЦ Симеоново - Околовръстен път. Своето „да" е казал главният архитект на София. Септична яма поема мръсотиите от тоалетните на обекта.

ПАН-сервиз също си е вдигнал административна сграда и халета за ремонт на техника. Всичко е законно, пишат в отчета си проверяващите - пак главният архитект. Помпено-хидрофорна уредба захранва обекта с вода. Отпадните води отиват в „изгребна яма", която се чисти редовно.

Луксозни сгради са си построили още „Данчо-италианците" - изложбен и складов комплекс, който се строи в момента. Сергей Петров - административна и производствена сграда. „Център за гуми Диана". „Интериус" - шоурум на три етажа. „Камина -3" - магазин за строителни материали, склад и офис на два етажа. „Склад за строителни материали" - временно строителство завършва пейзажа край Околовръстното шосе.


Прочетено: 2441 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Лалета АХИЛОЙ козунак Довиждане, лято! Строители на съвременна България Pepi Александропулис, юни.2007 Бургас-моста лека вечер Семейство на плажа
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development