Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Сивата ни икономика - 15-25 %



Ключови думи:
20 Юни 2007, Сряда


Източник: вестник Фактор

Ръкопляскаме на Андрешко, а това гони инвеститорите

Емилия Масларова призна, че голяма част от доходите у нас не се декларират и не се плащат данъци за тях



От Начо Халачев

Бихте ли дали ниска данъчна оценка на имота си, ако държавата има право да ви го изкупи срещу само 1,5 пъти повече пари? Защото и това предлага Българска стопанска камара като една от мерките за борба срещу сивата икономика (СИ), позовавайки се на опита в Израел. Камарата и сродната й Асоциация на индустриалния капитал в България събраха "цялото кралско войнство", т.е. всички, които имат лостове за противодействие срещу това "национално зло", за да демонстрират решимост за изкореняването му.

А очевидно вече критична маса недоволство срещу сивия сектор е налице, след като форумът концентрира представители както на централната администрация, така и на работодатели, на осигурители, на синдикати. Само допреди няколко години той нямаше да бъде възможен, коментира вътрешният министър Румен Петков, а шефката на НАП Мария Мургина каза: За първи път не се чувстваме сами в тази борба.

1/3 получават повече от обявеното

При това почти единодушно бе констатирано, че делът на сивия цвят в стопанството намалява. Спорно е наистина, че е паднал докъм 12 % от БВП, както вицепремиерът Ивайло Калфин цитира НСИ. Но може би не е и към 25-30 %, както сочат данните на министър Емилия Масларова. Тя очевидно изхожда от пазара на труда, където сивото е доста разпространен цвят. По думите й от 1/4 до 1/3 от работещите в частния сектор получават повече от обявяваното, като някъде те надхвърлят и 50 %. И тази практика е най-силно разпространена в туризма, търговията, услугите, строителството, сезонните земеделски работи. Защо медицинските работници бягат в частния сектор, риторично попита Масларова, след като там средната заплата е 236 лв., а в публичния - 408 лв.!

Според министъра на финансите Пламен Орешарски пък данните говорят за 15-25 % СИ у нас. Последните проучвания на Центъра за изследване на демокрацията също разполагат сивия сектор някъде към 16 %. По думите на Петкан Илиев от центъра тенденцията към спад била наблюдавана от година и половина-две, а дотогава била по-скоро нагоре.

Оптимумът не е нула

Ако е илюзия да се мисли, че сивото в стопанството може да бъде свалено до идеалната "0", къде тогава му е оптимумът? Въпросът не е риторичен, защото от едно равнище нататък борбата срещу него е с повече разходи, отколкото очакваната полза. И в това отношение оптимумът е различен за различните страни, сочи Георги Ганев от Центъра за либерални изследвания. По сивотата ние се родеем с юга на Европа - Португалия, Гърция, Италия, а се различаваме от скандинавските страни и тези от Прибалтика.

Все в тази връзка либералният икономист поставя въпроса - а докъде ще сваляме данъците? Защото и при тях отношението намаляване-събираемост не е обратно пропорционално, а според т.нар. крива на Лафер. Т.е. при свалянето на налозите приходите от тях се увеличават до един момент, след което естествено почват да падат. И според някои оптимумът за нас е към 40 % бюджетни приходи спрямо БВП, какъвто е ангажиментът и на управляващата коалиция. Както потвърди и вицепремиерът Калфин, през 2006 г. бюджетните приходи са били 40,6 % от БВП, но разходите - 37,7 % от него.

До черното крачката е една

Достигането на тези бюджетни съотношения как да се съпостави с исканията на бизнеса за по-нататъшно намаляване на данъчно-осигурителната тежест? И нормално ли би било в тази ситуация нарастващата дупка на НОИ да се запълва с дотации от бюджета? Можем да свалим осигурителната тежест с още 3 пункта при добра събираемост на бюджетните приходи, но и така сме на долната граница в ЕС, казва шефът на НОИ Йордан Христозков. Колкото до "дотациите" Георги Ганев смята, че те са резултат от ликвидирането на пенсионните фондове след 1944 г. и заменянето им от бюджета. Тоест съвсем нормално е докато отново не бъдат възстановени, част от тях да бъде формирана от бюджетните приходи, т.е. от данъците.

Според Ивайло Калфин СИ е не толкова и не само резултат на пропуски на законодателството и администрацията, а обществена среда. Както отбелязаха и други, сивото успява да вирее, защото ние го търпим - като приемаме да ни плащат без договор, като не си искаме касовия бон, като упуваме цигари без бандерол и плащаме на лекаря и учителя без документ! Тоест ние все още възхваляваме Андрешко - "Какво геройство, да натикаш бирника в блатото!", а би трябвало да скъсаме с андрешковщината, каза министър Орешарски.

Защото СИ ни взема повече от уж спестеното, изкривява пазара и дава предимство на нерегламентирания бизнес. Тя намалява възможностите за увеличаване на заплати и пенсии, дава пари за корупция и за чиста проба престъпления. И теорията за концентрираните кръгове, които почват от престъплението и стигат до пълното избелване на получените чрез него средства, не случайно се позовава и минава именно през сивото в икономиката.        


Прочетено: 1673 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Елена Роза БИО КАМИНИ МОЖЕМ ДА ЗАДОВОЛИМ ВСЕКИ ВАШ КАПРИЗ Градините на Версай от Бутик wood тръби pepi Конкурс прическа Бургас 2009 АЗ ПЕПИТА pepi
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development