Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Петролопроводът на международен съд?



Ключови думи:
28 Юни 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Не сме колониална държава, губим милиони, ще ни изтровят, казват еколозите. Ще станем по-богати, ще има повече работни места, контрират от властта

На 23.05.2006 плажът на Крайморие почерня от мазут след разлив. Само бързата намеса на специалистите от Гражданска защите тогава предотврати екологичната катастрофа в района



От Румяна Емануилиду

Еколози от страната и чужбина обмислят възможността да оспорят пред международен съд проекта за петролопровода Бургас-Александруполис, защото е икономически и екологично неизгоден за България. Това съобщи в Бургас преди дни Петко Ковачев от Институт “Зелена политика".

Той изчислява загубите на над 100 милиона само от това, че България се отказва да събира ДДС от всички дейности, свързани със строителството и експлоатацията на тръбата. “Ще се консултираме с юристи дали да заведем делото за самото междуправителствено споразумение или за ратификацията му от нашия парламент", уточни Ковачев.

Другият притеснителен факт е     че, според текста на споразумението България и Гърция не могат да се откажат,     защото то е безсрочно и не е ясно какво означава текста “ до достигане на възвращаемост на проекта". Става ясно единствено, че двете страни трябва да бъдат готови да правят отстъпки- с данъци, митнически сборове и т.н., за да бъде рентабилен петролопроводът. Това също ще доведе до загуби за България, обясни Ковачев и цитира в подкрепа на думите си текстове от споразумението, публикувано в сайта на Министерство на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/.

“Приетите след влизането на настоящото споразумение нови законодателни и други нормативни актове на държавата, които водят до увеличаването на който и да е данък, такса, имоти или други подобни плащания, дължими от Международната проектна компания /МПК/ ... не се отнасят за МПК и за посочените изпълнители за периода на строителство, пускане в експлоатация и достигане на възвращаемост на проекта...", четем още в чл. 10 на споразумението.

Това означава, че за МПК няма да важат законите на България, както и на ЕС. При промяна на данъците с цел регулиране на опазването на околната среда, МПК се поставя в привилигировано положение и де факто ще бъде изключена от принципа “замърсителят плаща". Еколозите обмислят дали искът да бъде заведен като граждански или от неправителствена организация. Той е изчислен с точност на 106.6 млн евро.

Друг проблем е, че проектът няма съответен подпроект за закриване и въобще липсва калкулация за ликвидацията. Това пък означава, че ако някога този проект стане неизгоден, той просто ще бъде зарязан. Тогава следващите български поколения ще трябва да платят за изчистване на териториите. Заобикалянето на законите е закрепено с чл. 8, който еколозите са озаглавили “Осигуряване на безпрепятствено изпълнение".

Природозащитниците изтъкват и притесненията си, че след Бургас-Александруполис, местните жители трябва да се приготвят да посрещнат и средващия проект Бургас-Вльора. Те правят мониторинг на мрежата от тръбопроводи в България, който ще е готов преди да бъдат приети докладите по Оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/. “Мониторингът ще даде точна представа дали Бургаският залив може да понесе още тръби и танкери и тогава министрите няма да могат да се прикриват зад Закона за околната среда, защото ще има конкретни данни", каза Ковачев.        

Еколозите ще настояват Министерство на околната среда и водите /МОСВ/ да даде отрицателна оценка на ОВОС. В Созопол върви официална подписка срещу изграждането на петролен терминал и преминаването на петролопровод през залива Вромос и територията на общината.

Споразумението за Бургас-Александруполис беше подписано след продължилите 14 години преговори, а строителството беше многократно отлагане, защото Русия настояваше, че проектът трябва да е икономически изгоден за нея. Високите цени на петрола и откриването на тръбопровода Баку-Тбилиси-Джейхан, който свързва Каспийско море със Средиземноморско, като заобикаля Русия, накара Москва да ускори изведнъж подписването, но това не е повлияло по никакъв начин на претенциите й. Работата по проекта е предвидено да започне през следващата година и да продължи 18 месеца.

Преди седмица стана известно, че КНСБ и гръцкият синдикат ГС започват Съвместен проект за обучение и квалификация на работници, които ще участват в изграждането на петролопровода. Проектът ще бъде финансиран по линия на Европейския съюз. За първия етап Гърция настоява за 300 работници от нейна страна, като се мотивира с безработица в Александруполис. Все още не е уточнена бройката за фирмите от българска страна, казаха от КНСБ. Според предварителните изявления на управляващите ставаше въпрос за 1000 работни места, но е ясно, че при тристранния договор те няма да са за българи.

Дори тези, които са за изграждането на петролопровода, намират слаби страни в споразумението. А от ДП “Пристанищна инфраструктура" заявиха, че не са участвали в обсъжданията, което не е правилно. Но ако трябва да се изрази становище, то няма да се хареса на преговарящите и МРРБ, защото предприятието не е предвидено като собственик на съоръжения и да получава такси от експлоатацията им. Общия извод на експертите е, че споразумението носи повече негативи при липса на еко, социални и политически гаранции.

                                                                                                                                                                                                                                                                       

Против:

Петко Ковачев - еколог:Такива договори е имало някога в колониалните държави

В чл. 1 на Споразумението е записано много ясно от какво се състои петролопроводът: наливен терминал в Бургас, наливен терминал в Александруполис, магистрален петролопровод, петролна помпена станция, резервоари, паркове и друга инфраструктура. Изброените обекти и парцелите, на които те са разположени, представляват неотделима част от единната и неделима транспортна система. Добавяйки към това и другата клауза, че този договор е безсрочен /докато АМБО е със срок на действие/, то излизането от този проект е почти невъзможно. Такива неизгодни договори са се сключвали някога с колониалните държави. А чл. 8 дословно гласи: “Страните осигуряват необходимите условия за безпрепятствено изпълнение на дейностите по строителство и експлоатация на петролопровода, по издаване на всички необходими разрешения и лицензи за проектната компания, включително даването на права за използването на парцели земя и за привличане на финансиране и кредити, както и за издаването на гаранции в полза на кредиторите." Т.е. това не само означава издаване на претупани ОВОС и удостоверения, но и даване права за използване и предоставяне на парцели земя. Новите български закони вече не важат за международната проектна компания, ако интересите ни бъдат засегнати. Защото това е заложено в текста на споразумението.



Манук Манукян - еколог:Това е екологичен геноцид към местните хора

В договора за изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис има клауза, според която МПК може да закупи терена, под който минава тръбата. Това е залегнало в чл. 8 от Споразумението. Според мен, това граничи с национално предателство. Реализирането на проекта с такова Споразумение, е проява на екологичен геноцид към местните хора. При високите въздушни температури танкерът се нагрява, вътре леките фракции са под налягане и като започне да разтоварва, всичко ще идва към Бургас. Градът ще се обгазява през нощта откъм Нефтохим, както е и сега, а през деня - откъм морето.     И сега неслучайно Бургас е градът с най-висока степен на заболявания на дихателните пътища и канцерогенни заболявания. Гражданите на общините, откъдето ще минава тръбата, трябва да се обявят против и общинските съвети да го гласуват като решение на местните власти! Ще се обърнем към Черноморската и Дунавската конвенции за околна среда и други международни организации да ни подкрепят.



Кирил Кирилов - хотелиер:Ще има рязък спад в цените на имотите

Няма гаранционен фонд за финансово обезпечение при екологична катастрофа. А това е първото условие преди да се подпише     такъв договор. То и сега като минеш по магистралата покрай района на Нефтохим трябва да си слагаш противогаз. Защо държавата не е поискала гаранции и когато е продала Нефтохим на руснаците? А представяте ли си какво утежнение на екологичната обстановка ще настане при обработването на такова количество танкери?

Загубите за българската икономика ще са много по-големи от тези, които сочат еколозите. Първо, гражданите ще загубят около 3 млрд. евро, защото по предварителните изчисления това ще са приходите в бюджета от тазгодишните туристически услуги, които предлага Черноморието. Второ, само три години и половина след изграждането на петролопровода ще има рязък спад в цените на всички дълготрайни активи и имоти. Ако сега кв.м. от апартаментите се продава за 1000 евро, след три години и половина цената ще е паднала на 500 евро, а след още три години цените ще са суперсмешни. А това води до обедняване на всички българи.



За:

Стойко Танков - депутат от “Коалиция за България":Нашата битка е Пристанище-Бургас да бъде оператор на терминала

Трябва да се погледне по-професионално на въпроса. Споразумението вече е факт, но не е готов проектът. А всеки проект подлежи на сериозна екологична оценка за въздействие.

Това, доколко проектът и по-специално терминалът ще застрашава бургаския залив и околната среда, ще бъде подложено на широко обществено обсъждане.

Колкото до загубите, нашата битка е главният оператор на терминала в Бургас да бъде “Пристанище-Бургас" ЕАД. Това е в интерес и на държавата, и на града. От проекта трябва да се извлекат възможните ползи. Депутатите от “Коалиция за България" от Бургаски район сме поставили въпроса в правителството и министърът на транспорта застана зад него.

Ще направим всичко възможно да защитим интересите на българските фирми и за осигуряване на заетост, и за нови работни места.



Аргир Бояджиев - изпълнителен директор на “Пристанище-Бургас" ЕАД:Презастрояването е по-опасно    

Дългогодишни кандидат-кметове на Созопол подвеждат жителите, че петролопроводът ще застраши града, като се твърди, че той тръгва от открит терминал в морето, преминава под залива Вромос, за да стигне до брега в района на Черноморец. Те дори не са наясно още с действителния маршрут на трасето.

През последните години в световен мащаб се наложиха офшорните и товарни терминали, при които товарният шланг е изведен на плаващ буй, отдалечен от брега. При тази система на зареждане терминалът е изолиран от районите с повишен трафик и от бреговата среда, а освен това създава по-голяма възможност за реагиране при разлив.

Зареждането на брега и в близост до него е по-рисково за екологията, показва световната статистика за разливите на нефт.

Ако пристанището е оператор на този терминал, каквато възможност има, държавата ще има от това икономическа изгода. Аз мисля, че държавата ще направи всичко необходимо да защити своите интереси.

Презастрояването на крайбрежието и липсата на пречиствателни станции замърсяват в по-голяма степен крайбрежието, отколкото модерната експлоатация на един местен терминал.



Милчо Касъров - екоинспектор:Нужен е на икономиката

Петролопроводът е нужен за икономиката на региона, защото ще създаде работни места, както по време на изграждането, така и     при експлоатацията му. Тръбата се проектира да мине през рядко населени райони, където поминъкът на населението е силно ограничен през последните години. Това ще причини минимални и възстановими щети на околната среда. След построяването на петролопровода регионът става стратегически и е подзащитен по време на евентуални военни действия, съгласно международни спогодби. Друг въпросът е дали терористите се съобразяват с тези неща.

Слабата страна на проекта е терминалът за претоварване на петрола от танкери в тръба. Най-безопасно е това да става на стационарен пирс (кей). Идеята да се претоварва на плаващ буй не е добра по няколко причини:

* Няма да постъпват пари от пристанищни такси и от това държавата ще губи;

* Има повишен риск от разливи при бурно време, когато се претоварва на плаващ буй от танкер на тръба или - при ползването на гъвкава връзка;

* Ако евентуалният разлив стане надветрено на залива Вромос, това означава тоталното му замърсяване с последващо разсейване из цялото Южно Черноморие. При по-големи разливи е възможен дори и трансграничен пренос към Турция.

* При подобен инцидент загубите от туризма ще бъдат вероятно по-големи от печалбите от петролопровода.



Венелин Тодоров - заместник-кмет на Бургас:Официално не можем да даваме становище

Община Бургас защити проекта, но оттогава нас като община никой не ни пита за нищо. МРРБ не ни държи в течение. Знам, че няма предпроектно проучване, няма ОВОС и въобще информация по каквито и да е въпроси до нас не достига. След като няма никаква официална информация, изпратена до общината, аз като заместник-кмет не мога да давам становище.


Прочетено: 2643 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
kq през деня не трябва да спиш! Дива свиня зад решека Бургаският кей отгоре е по-забавно и по-безопасно В парка Селка къща майк Камини CLAM - CORTONA angolare бургаска среща МАШИНА ЗА БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ БУТАЛНА ПОМПА, AIRLESS,1300W, 220V-1940 ЛВ. лека вечер
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development