Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Константиново плаши властта с протест срещу пясъчна кариера



Ключови думи:
28 Юни 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор



От действията на кмета Димитър Которов (вдясно) и шефа на Общинския съвет Стефан Бонев зависи дали селото ще ги подкрепи в изборите наесен



От Румяна Емануилиду

Жителите на село Константиново започват граждански протести срещу намерението на бургаската фирма “Андезит" да започне добив на пясък и инертни материали чрез изграждане на баластриера в местността Калов баир в района. Това съобщи кметът на Константиново Атанас Шамбуров.    

С новия ангажимент се нарушава вече подписан договор от 1994 год., с който фирмата е поела ангажимент да преустанови добива на инертни материали и да рекултивира находището, се казва в протестно писмо, адресирано до МРРБ, общинския съвет на Камено и медиите.    

На този етап “Андезит" подготвя документи за получаване на концесия на находището в местността Калов баир върху вече рекултивирана пясъчна кариера. Няма още преминат ОВОС, няма решение на експертния съвет за нов добив. По време на общественото обсъждане през пролетта     жителите на населеното място са отхвърлили възможността на тяхна територия да започне дейност баластриерата на "Андезит".    

Според аргументите на протестиращите, не са спазени отстоянията, които изисква наредбата за регламентиране на този вид дейност, а те са     да има до 300 метра минимум     от жилищата до кариерата.

Баластриерата се намира на около 70 метра от домовете, а в отделни случаи     разстоянията са не повече от 30 м, което застрашава целостта на сградите. Съществуващите многобройни изкопи просмукват вода и се превръщат в блата, оплакват се местни жители.    

Те се опасяват още, че заради близостта на кариерата до домовете им, може да се стигне до свличане на земни маси под     къщите.

Няма и оценка на риска при евентуално заметресение. Освен това е налице и влошаване на бизнес-климата, твърдят протестиращите.

Според тях промишленият обект ще прогони инвеститорите в недвижими имоти, които желаят да изградят нови жилищни зони в Константиново. В момента цените са около 15 евро за кв. м. в регулацията на селото.

До този момент 280 души с постоянен адрес в     Константиново са подкрепили протеста с подписите си. Папката е внесена в общинския съвет в Камено и заедно с докладна на председателя на съвета Стефан Бонев ще се разглежда на сесията в четвъртък. До редакционното приключване на броя нямаше резултат от решение на съветниците.

Ако народните избраници не уважат аргументите на константиновци, те заплашват, че ще преминат към други средства на гражданско неподчинение.


Прочетено: 2425 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
прозорци в хале вечерен Бургас Театър за драма. опера и балет, Бургас. Йордановден 2011, Бургас - от Тина На лодката Флора Бургас 2009 Международен Семинар на фризьорите София самолет ahtopol В солнечный день Един нощен бряг
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development