Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Ваклин Стойновски: Да сме наясно - не съм нито ляв, нито десен



Ключови думи:
28 Юни 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Не коментирам големите партии, не ме интересуват други общини, познавам и обичам града си, ще работя за него, заяви основателят на партия “Бургас” по БНТ

В сряда в     “Тази сутрин" по БНТ     гост на Асен Григоров беше бургазлията Ваклин Стойновски, концесионер на Северния плаж и на два подлеза в града, строител на бъдещия небостъргач и на подземния паркинг на площад “Св.Св.Кирил и Методий", собственик на старата сграда на хлебозавода в центъра, на веригата заведения “Куул плейс"     и на фирма “Мултипак".

Стойновски и подготвяната за местните избори от него партия “Бургас" бяха противопоставени на две важни фигури от БСП и СДС. Противници му бяха Мая Манолова, член на Комисията по правни въпроси и депутат от Коалиция за България, и Иван Сотиров, член на Комисията по местно самоуправление и заместник-председател на СДС.

Публикуваме аргументите на Стойновски поради     големия интерес към темата, със съкращения.




    - Добро утро на Иван Сотиров, Мая Манолова и Ваклин Стойновски, който да кажа, понеже сигурно повечето зрители не го познават, е основател на партия "Бургас" и     строител на бъдещ небостъргач или бъдещ строител на небостъргач. Как да го формулирам?

- Строител на бъдещ небостъргач е по-точно.

- Темата на разговора ни тръгна още от кампанията за европейските избори, когато премиерът Станишев изрази скептицизъм, да го наречем и недоверие към различните бизнес структури, които се насочват към изпълнителната власт. Според днешните вестници         в     Кърджали ще има етническа коалиция срещу ДПС, а по морето вече има бизнес коалиции. Добро утро на Ваклин Стойновски, основател на партия "Бургас". Какво е партия "Бургас"?

- Партия "Бургас" е част от гражданското общество на Бургас. Това са хора, които под една или друга форма не харесват развитието на нашия град или смятат, че може да се направи повече. Определено бягам от определението бизнес партия. При нас има лекари, учители, директори на училища, така че в никакъв случай не говорим за структура от подредени един след     друг няколко бизнесмени, които търсят да черпят ресурсите на града. Това е един проект за по-добро управление на Бургас и участие в Общинския съвет.

- Добре, но защо се налага този извод за бизнес партия. Понеже с гражданското общество много често се злоупотребява - всеки прави партия, пък казва, че е гражданско общество, а всъщност то между партията и гражданското общество би трябвало да има една граница. Ако сте гражданско общество стойте си гражданско общество!

-     Ако си стоиш като гражданско общество, няма как да участваш в управлението на града, защото законът е такъв, че за да отидеш на избори, трябва да основеш партия. Само партиите са субектите, които участват на изборите.

- А, не. Можете да станете член на БСП или на СДС, или... на която от национално представените партии си изберете.

- Точно в нашия случай сме се събрали хора, които досега не са участвали в политическия живот, не са били членове на една или друга партия може би поради причини, че много хора не виждат в традиционните партии своята платформа, и най-вече, защото аз ви казах - ние сме част от Бургас. Всъщност при нас има хора и с леви убеждения, и с десни убеждения. Търсим да направим нещо за града, говорим за местно самоуправление, а не за управление на държавата. Така че, когато става въпрос за местна почва, за познаването на своя собствен град, мисля, че е логично гражданите на един град да участват в това управление.

- Коментар имате, доколкото виждам, по реакциите Ви, г-жо Манолова/ дава й думата : Притеснително е за мен, а и предполагам за гражданите, че идеята за създаване на тези бизнес сдружения или партии се заражда именно преди избори. Нека да си спомним Бизнес блока на Жорж Ганчев или малко в по-новата ни история "Глас", ФАГО и прочие. Партии, които просто бяха употребени на парламентарните избори и след това за тях нищо не се чу, докато стигнахме до местните избори, отново се заговорва, става дума за тези бизнес сдружения, бизнес партии или гражданско общество, както самите те се определят. Това всъщност е притеснителното, а също така е притеснително, че те се появяват именно в тези атрактивни общини по Черноморското крайбрежие и във вътрешността на страната, където се очаква да се случат сериозни инвестиции./...

Така е, в Павликени не съм чул     някой да направи бизнес сдружение.

-     Минахме през Павликени, през общините около Бургас, но аз за тези градове не мога да взема отношение, мога да кажа какво се случва в Бургас. Искам да бъда ясен - нямаме никакво намерение да се вливаме нито в БСП, нито в СДС. Идеята при нас е да участваме в местния политически живот. И аз смятам, че това и в чужбина го има. Има си ги и големите партии, които управляват държавата, насочват икономическия път на държавата, но на местно ниво никой не познава града си по-добре от местните хора. Дали те са експерти или...една майка, която е отгледала две деца, голямо значение няма, важното е да познават града си. И специално в Бургас, докато виждаме...

-     Тогава таксиметраджията най-добре познава града в детайли. Само давам идея.

-     Абсолютно, ако има желание да участва и в обществения живот, нека участва. Правилно казахте наистина, че човек в един момент трябва да реши какво всъщност прави. Дали продължава да се занимава с бизнеса си, или се отдава на обществен живот - в това няма никакъв спор. Все пак да кажа, че наистина бизнесът като цяло в известна степен се е дискредитирал чрез участието си в местната власт. Тук не мога да не кажа, че наистина е така. Бизнес сдружения и бизнес партии не се учредяват сега за първи път. На предните местни избори те участваха...

- Тук само да напомня две убийства на силни фигури в местната власт - едното беше в Несебър, другото беше в Елин Пелин.

-     Неприятни инциденти. Наистина. Но не виждам как това е свързано с техния бизнес. Но нека да кажа за Бургас - градът, който познавам, на предните избори имаше поне 3 или 4 сдружения, които успяха да се представят добре     и успяха да излъчат свои представители в Общинския съвет - по 3-ма души.

- Вашата цел каква е всъщност? Да вкарате някаква листа с общински съветници, да издигнете кандидат за кмет или да подкрепите някои от кандидатите, които другите партии ще предложат?

- Нека все пак да погледнем историята. Казвам, че имаше такъв случай, влязоха хора и интересното е, че те наистина в момента не участват със същите партии на следващите избори. Всъщност прегрупираха се, регистрират нови партии, така че бизнесът губи по точки от общественото доверие и затова нашата цел е следната - да не правим тази грешка отново. Ние не правим бизнес сдружение, при нас не са представители различни бизнесмени, а са хора, които искат да направят нещо за града си и които до момента са показали, че правят нещо за града си. Традиционните партии обичат винаги да казват...

- Защо искате сега да участвате във властта?

- Пак да ви кажа - партиите обичат да казват “при нас, в традиционните партии, се носи политическа отговорност, има си централно ръководство, което да санкционира", аз пък за тези 18 години много рядко съм виждал политици да поемат политическа отговорност в България.

- Ама то има начини. Ето, БСП сега загубиха 250 000 гласа на европейските избори, което е тип политическа отговорност. За СДС да не говорим.

- Но не я поеха. Загубиха, но не я поеха. Не съм видял някой да си подаде оставката. А при нас...

- Добре. Разбрах ви. По едно изречение, защото стана 8 часа.. /дава думата на         Иван Сотиров: Това не са хора, които ще защитават интересите на бизнеса изобщо, защото ние нямаме сериозни бизнес асоциации и сдружения, които да са представителни за всички предприемчиви хора в страната и ние като дясна партия бихме адмирирали такъв процес. Тук става въпрос, че определени бизнесмени с определени интереси искат да участват в политиката, за да защитят своите интереси, пряко интересите на другите в бизнеса/.

Радвам се, че законодателят ще даде равен шанс на всички да участват на избори, какъвто е изводът от нашия разговор, а до това кой какво ще предложи на избирателите ще се види наесен. То ще се разбере на самите избори.

-     Хората ще кажат дали виждат качествата в някой човек, който е дал нещо за града си или не.

- Така е. Важно беше да започнем този разговор, но той ще е дълъг и ще е в продължение на няколко месеца, докато отминат самите местни избори. Иван Сотиров, Мая Манолова, Ваклин Стойновски в студиото на "Денят започва".      


Прочетено: 1903 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
след кафето Елена Pepi Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ Семейство на плажа Флора Бургас 2009 Изтравниче Spirit of Burgas приятелки лека вечер ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development