Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

6 общински фирми на дъното



Ключови думи:
28 Юни 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

12,7 млн. лв. е загубата, която те носят, печалбата на останалите е едва 6,2 млн. лв.

Учебникарски примери за лошо управление и източване на дружествата дава отчетът на кмета Бойко Борисов за финансовите резултати от дейността на общинските фирми. Най-фрапиращите между тях са три-четири предприятия. Едни от тях са се сгромолясали на дъното миналата година, след като през 2005 г. са били на печалба. Точно това се е случило с „Топлофикация" - София. От печалба в размер на 2,6 млн. лв. за 2005 г. дружеството се срива до 10,5 млн. лв. загуби за миналата година. Има и такива, които от милиони загуби     стигат до минимална печалба. Такъв пример е фирма „Строителен автотранспорт". Загубата на дружеството през 2005 г. е 5,9 млн. лв. Явно кметът е стегнал редиците в мениджмънта на фирмата и през 2006 г. тя излиза на 7 хил. лв. печалба.

Направо плачевно е положението в „Столичен медицински холдинг". Създаден с мегаломанска цел да се превърне в център за финансиране на дейността на софийското здравеопазване, той калкулира само загуби. Миналата година дружеството излиза на минус с 528 хил. лв. През 2005 г. - загубата е 415 хил. лв.

Финансовите анализатори на общината са засекли и още едно нарушение там. Очевидно, правейки си криво сметките да завлече нещо, предишното ръководство неправомерно е включило в капитала на холдинга дълготрайни активи - сгради и земя. Съмненията, че мегаструктурата се прави, за да се приватизира софийската здравна система, се потвърждава и с всички останали зулуми в компанията. Тя беше обявена в ликвидация заради незаконните действия при регистрирането й. С цел да не бъдат разпродадени поликлиники и болници, общината наложи свои хора като ликвидатори, заедно с назначения от съда.

Другият голям провал на групата общински фирми е ВиК - София. Независимо че представлява принципала - Столична община, на водопроводната и канализационната мрежа, предприятието е на загуба вече няколко години. Фирмата е инкасирала 580 хил. лв. минус за 2005 г. и е „подобрила" резултатите     си със загуба от 515 хил. лв. през миналата година. Общинарите смятат, че има смекчаващи вината обстоятелства - независимо че притежава ВиК-мрежата, тя де факто се използва от концесионера „Софийска вода", който прибира парите от експлоатацията й.

„Спортна София" е другият голям провал в системата на общинските предприятия. Мениджърският екип, който я управлява, очевидно не е никак добър, след като загубата от 68 хил. лв. за 2005 г. ескалира до 431 хил. лв. за миналата година.

Най-голяма печалба на общината през миналата година е донесла фирма „Паркинги и гаражи" - 1,325 млн. лв. Тя се превърна в прасенцето-касичка за кметството при инкасиране на пари за вечно празния джоб на общината.

Но ако трябва да говорим за истинския първенец в това отношение, трябва да посочим фирма „Чистота - Искър". Тя е донесла на собственика си 1,640 млн. лв. чиста печалба.

Доста добре, но значително под възможностите на дружествата се справят и фирмите, които управляват софийските пазари. „Слатина Булгарплод" е на печлба 327 хил. лв., „Пазари Възраждане" - 273 хил. лв., „Пазари Люлин" - 279 хил. лв., „Пазари Север" - 7 хил. лв., „Пазари Юг" - 253 хил. лв.

Промените в управляващия екип на „Софийски имоти" също са дали резултати. Дружеството, което до миналата година притежаваше най-хубавите парцели на столицата, които комай разпродаде и подари чрез апортни вноски в съвместни фирми, е увеличило печалбата си на 578 хил. лв. Миналата година тя е била 140 хил. лв. Другата голяма „люпилня" на частно-общински фирми за лични нужди - „Галатея", е регистрирала небивал срив в дейността си. През 2006 г. печалбата на дружеството е с 24 пъти по-малка от тази през 2005 г. Тогава дружеството е инкасирало положителен резултат в размер на 754 хил. лв. Сега - едва 31 хил. лв.

Кметът взема 80% от печалбата

80% от печалбата на общинските фирми да влезе в бюджета на София, предлага кметът на столицата Бойко Борисов. ООД-тата ще внасят посочения процент, след като си приспаднат платените през миналата година погашения по главниците на кредитите, които са теглили от софийския приватизационен фонд. Акционерните дружества пък първо ще направят отчисления за фонд „Резервен" в размер на 10% и едва тогава ще внесат лептата си към общинския бюджет.



Прочетено: 1616 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
pepita Флора Бургас 2009 къща приятелки ЛЯТО В ЧЕРНОМОРЕЦ Фонтанът на Първа копка Долно Езерово място и за влюбени Алекс pepi Инсталация Строеж с кран
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development